Meedoen aan je eerste mountainbikewedstrijd, hoe doe je dat?

Zou je ook weleens willen proeven van mountainbiken in competitief verband, maar heb je geen idee hoe te beginnen en waar je terecht kunt? In dit artikel vind je de belangrijkste onderwerpen voor de deelname aan je eerste mountainbike-wedstrijd.

Aanmelden: waar vind je geschikte wedstrijden?

De wedstrijden waar je laagdrempelig kun beginnen met mountainbiken worden vaak in lokaal en regionaal verband georganiseerd. Vaak door mountainbikeverenigingen bij jou in de buurt of door een samenwerking tussen verenigingen in de regio. Er bestaat helaas geen eenduidige kalender met alle zogenaamde funklasse mountainbike wedstrijden van Nederland. Kijk bijvoorbeeld eens op de kalender van mountainbike verenigingen in de buurt. Onze aanrader voor beginners is de Veluwse MTB Competitie.

We hebben een aantal wedstrijden uit de reeks gereden en het karakter van de wedstrijden is laagdrempelig. Zowel de aanmelding als deelname aan de Veluwse MTB Competitie is gericht op beginners. Zo kennen de wedstrijden bij moeilijke technische obstakels extra passages om de hindernissen te vermijden. Ook vind je deelnemers van alle niveaus en alle leeftijden. Door het grote aantal categorieën, is er dus altijd wel iemand van je eigen niveau om tegen te strijden.

Ook de aanmelding regel je makkelijk en grotendeels online bij deze competitie. Je kunt je inschrijven via de website en online betalen. Afhankelijk van je leeftijd betaal je € 4,- tot € 7,- per wedstrijd. Daarnaast schaf je een stuurbordje van € 5,- aan voor de tijdmeting, dat je de hele competitie kunt gebruiken. Ook zul je een daglicentie van de KNWU moeten aanschaffen, zodat je o.a. verzekerd bent voor aansprakelijkheid. Dit kan soms bij de wedstrijd zelf, soms moet je hiervoor online bij de KNWU zijn. Check dit altijd even bij de wedstrijdorganisatie. Als je lid bent van de NTFU heb je geen daglicentie nodig. Goed, tot zover de administratie.

Voorbereiding: je materiaal, eten en kleding

De meeste mountainbikes met schijfremmen zijn geschikt voor funklasse wedstrijden in Nederland. Zorg wel dat alles technisch volledig in orde is. Check in ieder geval of de remmen goed werken. Dat is belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Verder check je of de banden niet versleten zijn, je wielen recht en stevig zijn en of alle versnellingen goed werken. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je voorvork en eventueel achterdemper helemaal in orde is. Als één van deze of ander zaken niet in orde is, breng dan je mountainbike op tijd naar een fietsenmaker voor een service-beurt.

Tijdens een wedstrijd vraag je doorgaans meer van je mountainbike en uitvallen met pech die je had kunnen voorkomen is extra pijnlijk. Als je mountainbike bijvoorbeeld spatborden, een standaard of andere loshangende onderdelen heeft, dan moet je die ook demonteren voor je deelneemt. Zorg verder dat je mountainbike schoon en gesmeerd is voor je naar de wedstrijd gaat. De technische staat controleren kun je beter ruim voor je wedstrijd doen. Zeker als blijkt dat de mountainbike nog naar de fietsenmaker moet. Schoonmaken en een laatste check doe je doorgaans de dag voor je wedstrijd.

Verder kun je rekening houden met (sport-)voeding, maaltijden en kleding, maar ga uit van wat je doorgaans gewend bent. Ga niet meer of extreem anders eten dan normaal. Zwaar tafelen of veel alcohol drinken een dag voor de wedstrijd raad ik af, maar zeker als je begint komt eten niet zo nauw. Op de dag zelf nuttig je de laatste stevige maaltijd zoals ontbijt of lunch zo’n twee uur voor je start. Blijf tot de start wel goed drinken en eventueel voeding met veel koolhydraten in kleine porties nuttigen.

Neem in ieder geval meerdere soorten kleding mee. Denk bijvoorbeeld aan lange en korte mouwen, maar ook aan verschillende sets. Je zal vermoedelijk flink zweten en in natte omstandigheden wordt je voor de start of na afloop snel koud. Zorg ook dat je niet te warm bent aangekleed tijdens de wedstrijd, want de snelheid is relatief laag waardoor je weinig koeling van rijwind hebt. Een set schone kleding voor naderhand is ook fijn. Net als wat te eten en drinken voor na afloop. En vergeet vooral je helm en schoenen niet.

De dag van de wedstrijd

Hier komt wat planning om de hoek leert de ervaring. Afhankelijk van je reistijd, kun je een backplanning maken waarbij je uitgaat van de starttijd en dan terugrekent. Voor de meeste wedstrijden reken ik meestal een aankomsttijd die anderhalf tot twee uur eerder is dan de starttijd. Bij aankomst kun je het best eerst aanmelden bij de inschrijfbalie, waar je ook het stuurbordje ontvangt. Dat monteer je meteen op je mountainbike. Kun je dat niet meer vergeten.

Verkennen is ook een belangrijk onderdeel van mountainbikewedstrijden. Je gaat rustig het parcours langs en bekijkt goed hoe je de hindernissen en passages het best neemt. Dat kun je lopend doen, maar moet je ook echt doen op de mountainbike. Daar is eigenlijk altijd gelegenheid voor tussen de wedstrijden van de andere categorieën in. Kijk ook vooral wat anderen doen en probeer daarvan te leren, maar neem je tijd en doe het in je eigen tempo. Je zult merken dat je vanzelf meer vertrouwen krijgt.

Als je het parcours in je hebt opgenomen, dan kun je het wedstrijdtenue om je schouders hangen. Ik trek eigenlijk altijd een droog ondershirt aan, omdat je toch meestal zweet tijdens het verkennen. Trek in ieder geval een extra jasje aan dat je bij de start kunt uittrekken, als het wat kouder weer is. De meeste wedstrijden duren maximaal een uur. Als je snel dorst hebt, kun je een bidon sportdrank meenemen. Als het warmer dan 15 graden is, kun je beter sowieso een bidon drinken meenemen.

Nu komt het meest zenuwslopende moment in je planning. Je moet je namelijk gaan melden bij de start. Iedereen wil vooraan staan. Meestal drommen de eerste deelnemers zich zo’n 10 tot 15 minuten voor vertrek al op rond de startlocatie, maar meestal wordt er op afroep een startopstelling gemaakt. Als er een klassement is dan worden de startnummers in die volgorde opgeroepen. Anders door middel van loting. Bij koud of slecht weer wil je niet te vroeg stilstaan rondom het startvak, waardoor de meeste mountainbikers als wespen om een nest rond dralen om maar in beweging te blijven tot het opstellen begint. Meestal gaat het er wat zenuwachtig aan toe dus, maar laat dat je niet afschrikken. Uiteindelijk gunt iedereen elkaar netjes de ruimte.

Klaar voor de start

Als het startschot klinkt, wil iedereen zo snel mogelijk bij de eerste bocht zijn. Mocht je nou helemaal vooraan staan, hou er dan rekening mee dat het dringen wordt. Dat vraagt ook wel wat van je technische skills, dus misschien is het raadzaam om voor je eerste mountainbike wedstrijd niet meteen in het gedrang mee te gaan en de start wat te laten lopen. Het grootste tijdsverschil maak je namelijk vaak in de 55 minuten na de start, want al snel valt het deelnemersveld in een plooi en ontstaat ruimte.

Tijdens de wedstrijd zul je enerzijds moeten concentreren op de technische obstakels, maar omgaan met je mededeelnemers is minstens zo belangrijk. In funklasse wedstrijden maakt het niet uit dat je misschien niet zo goed bent in mountainbiken. Daar hebben betere of snellere deelnemers begrip voor en daarvoor is de wedstrijd bedoeld. Je maakt het anderen wel makkelijk als je even vriendelijk aan de kant gaat wanneer je zo ophoudt. Zo voorkom je ongelukken of frustratie. Als de eersten in de wedstrijd je willen passeren, noem je dat ‘dubbelen’. De ongeschreven regel is dat je als gedubbelde renner altijd en op tijd ruimte geeft aan hen, want als het om de winst gaat telt elke seconde. Meestal geven ze wel een seintje als ze achter je opdoemen. Zo hoef je ook niet de hele tijd achterstevoren op de fiets te zitten. Je zult merken dat ze eigenlijk altijd danken wanneer ze je inhalen.

Een uur intensief mountainbiken zonder enige vorm van pauze is lang. De meesten (beginners en gevorderden) zullen te hard van start gaan, dus het is niet gek als jou dat ook overkomt. Toch kun je proberen te doseren door voor je gevoel iets rustiger dan maximaal te vertrekken. Zo kun je je beter concentreren op je technische vaardigheden en blaas je jezelf niet op waardoor je de eindstreep niet haalt.

Als je dan uiteindelijk glorieus als één van de eerste mountainbikers over de eindstreep komt, zorg dan dat je van te voren je communicatieplan hebt doorgenomen :-). Welk (overwinnings-)gebaar maak je? Wat ga je tegen de speaker zeggen tijdens de podiumceremonie? Hoe maak je een champagnefles open en wie krijgt jouw boeket bloemen? Ohja en vergeet je sponsors niet te bedanken.

Hopelijk heb je de smaak te pakken en zien we je binnenkort tijdens één van de mountainbikewedstrijden in ons land.

Meer info over Veluwse MTB Competitie.