Eerste indruk: Nieuwe Roval Control SL Team – limited edition wielen wegen 1190 gram – video

Het beste van het beste kun je bij deze speciale uitvoering van de Roval Control SL wel stellen. De wielen zijn namelijk gemaakt in samenwerking met het fabrieksteam van Specialized en dat betekent het nieuwe topmodel van Roval. Wel een tijdelijk topmodel, want het gaat hier om een limited edition. Wij kregen een setje om alvast mee te rijden.

Gelimiteerd in aantal

Dat de wielset echt gelimiteerd is, blijkt wel uit het aantal. 377 zijn er in totaal van, en wij hebben er dus eentje van. Als basis hebben ze de Roval Control SL wielset gebruikt en die nog net even specialer gemaakt. Hoe? Dat kan je in onderstaande video alvast zien, en anders kan je verder lezen onder de video.

1190 gram voor deze wielset

Als je deze Team editie wielset bestelt, krijg je ze geleverd in een doos, een heel serieus grote doos. Denk niet, ik haal ze even met de fiets want dat gaat je niet lukken. De presentatie is in ieder geval super speciaal. “Welkome to the Team” staat er groot wanneer je de doos opent. Dan zie je de wielen naast elkaar liggen, samen met een set banden en een doos waar “Your ride starts here” op staat.

Bij openen blijken daar reserve onderdelen in te zitten en flink wat ook. Maar eerst naar de wielset. Deze is grotendeels gelijk aan de Roval Control SL. Maar ze hebben deze wielset nog weer iets lichter weten te maken door de spaken. De spaken zijn in eigen huis ontwikkeld en zijn van carbon. Het gewicht van deze XC wielset is nu 1190 gram (voorwiel 548 gram, achterwiel 642 gram). Dat is inclusief 15 gram per wiel aan velglint en ventiel. Serieus licht dus. Maar de set heeft ook een serieuze prijs met € 3000,-.

Verder zijn de decals uniek voor deze set en er zitten hele mooie glanzende naven in. Met als detail alle handtekeningen van het team in die naven gegraveerd. De velg en de naaf zijn technisch gelijk aan de Roval Control SL wielset. Dus met DT Swiss Ceramic SINC lagers. En zelfs de tubeless ventielen inclusief ventieldopje zijn glanzend.

Om ervoor te zorgen dat je met een spaakbreuk toch weer verder kan met deze wielset zitten er dus reserve carbon spaken in. Naast de reserve spaken zitten in deze set ook reserve DT Swiss Ceramic SINC lagers, Titanium rotor boutjes, een wieltas, twee bidons, Roval Dynaplug set, DT Swiss Microspline End Caps en een set S-Works Fast Trak / Renegade 29×2.35 bandjes. Er zit zelfs een kaart in waarop de spaakspanning per spaak is genoteerd. Heel erg compleet dus. En als je dit in gedachte houdt, krijg je toch wel veel erbij voor de prijs.

We hebben al kort met de wielset kunnen rijden en je voelt duidelijk dat het een lichte wielset is. De set is erg snel op gang en de naven lopen erg soepel. Het ligt natuurlijk van welke wielset je komt hoeveel verschil je merkt. De spaken moeten zich de eerste meters even zetten met hier en daar een krrr en shkkk. Maar dat is evident aan zo’n lichte wielset van carbon. Of je deze set met alle reserve onderdelen de € 1000,- meer waard vind ten opzichte van de Control SL is een afweging die je zelf moet maken. Los van dit alles heb je hiermee gewoon een unieke en snelle wielset te pakken die er ook nog eens erg goed uitziet en tja, alleen het uitpakken van de doos is al een feestje.

Meer info via Specialized