Review: Cube Attention SLX MTB – voor beginners rond € 1000,- budget

Wat mag je verwachten van een nieuwe mountainbike die voor net iets meer dan € 1000,- van jou is? Mountainbiken is een te gekke sport, maar kan ook aardig in de papieren lopen. Zeker als beginner kun je soms steil achterover slaan van de prijzen die je voor de mountainbike en bijbehorende uitrusting betaalt. Huren, lenen of tweedehands is dan een optie, maar een nieuwe Cube Attention SLX is ook interessant. In deze review lees je waarom.

Over de prijs

Met een adviesprijs van € 1.099,- zit je bij veel merken aan de onderkant van de markt. Loop maar eens bij een willekeurige grote dealer binnen en je zult zien dat er weinig mountainbikes voor minder in de showroom staan. Hoewel je online en bij grote (super-)ketens met onbekende mountainbikemerken soms uitkomt op prijzen van vijf- of zeshonderd euro, zijn die eigenlijk niet vergelijkbaar met mountainbikes waar je serieus en vooral veilig mee over de trails kunt. Meer uitleg daarover vind je hier.

Ook Cube biedt goedkopere mountainbikes aan, maar ook hierbij zie je dat ernstig is bezuinigd op afmontage en voorvork. Wil je dat niet dan heeft Cube ook duurdere segmenten, tot zelfs topmodellen. De Cube Attention SLX die we testen is op zo goed als alle punten voorzien van hedendaagse techniek en onderdelen. Zo is de verende voorvork van het gerenommeerde merk RockShox (model Judy) en vind je als afmontage een volwaardige 1×12 speed Shimano groep. Dat is fijn, want naast betrouwbare kwaliteit weet je daardoor ook dat versleten onderdelen goed vervangbaar zijn en later zelfs een upgrade naar betere onderdelen goed mogelijk is.

Geometrie en rijeigenschappen

Als ik kijk naar de geometrie voldoet die ook aan de standaarden die tegenwoordig gangbaar zijn. De zitbuishoek is voor alle maten (op XS na) 73,5 graden. De balhoofdhoek is 68,5 graden. Je ziet tegenwoordig dat die verhouding steeds extremer wordt. Daarbij wordt de zitbuishoek groter en de balhoofdhoek kleiner. Kortweg krijg je daardoor meer controle op het voorwiel, omdat enerzijds je gewicht iets naar voren komt, maar je voorwiel tegelijkertijd ook meer grip krijgt door dat extra gewicht en doordat het voorwiel verder voor je mountainbike uit komt te staan.

Deze Attention loopt daarin niet voorop, maar dat is juist wel goed voor beginners. De extremere geometrie is vooral bedoeld voor een betere prestatie, maar maakt de rijeigenschappen daardoor ook wat zenuwachtiger.

De Attention SLX heeft 29 inch wielen, wat je eigenlijk in alle mountainbikes terugziet tegenwoordig. Alleen de kleinste maten van deze mountainbike hebben 27,5 inch wielen, wat alleen maar goed is. Cube noemt dat SizeSplit. Door grotere wielen in een kleine mountainbike, zou de mountainbike namelijk een langere wielbasis of rare geometrie krijgen. 27,5 inch wielen zorgen voor gerichter stuurgedrag en meer ruimte voor de best mogelijke geometrie.

De wielen hebben een binnenbreedte van 20 mm. Tegenwoordig is 25 of zelfs 30 mm gangbaarder, maar het is met de smallere Continental Ruban van 2.1 inch banden een prima combinatie. Dat de velgen tubeless ready zijn, is een sterk pluspunt. De banden zijn dat echter niet, maar de bruine wangen van de band geven de mountainbike wel meteen een stijlvolle uitstraling. Ook zal je voor het tubeless maken nog ventielen en tubeless lint moeten monteren. Let daarbij op dat deze wielen autoventielen (AV) hebben in plaats van de tegenwoordig gangbare Franse ventielen (FV).

Afwerking

De kleur is natuurlijk een kwestie van smaak, maar oogt in elk geval professioneel. Cube heeft bijvoorbeeld de aluminium lasnaden zo’n beetje allemaal gladder afgewerkt. Dat had van mij nog meer gemogen, want je ziet de bubbels van de naden nog best goed. De interne kabelgeleiding is vergelijkbaar met alu frames in een duurder segment en dat ziet er top uit. Daarnaast kun je later ook een dropperpost plaatsen, waarbij de kabel ook door het frame kan lopen. Let wel op: je kunt slechts één bidonhouder plaatsen, terwijl toch ook plek was geweest voor een tweede op de zitbuis.

Het grootste kritieke punt is het ontbreken van steekassen. Logisch, want je moet ergens op bezuinigen als de prijs laag moet blijven. Deze Cube Attention SLX is uitgerust met ‘ouderwetse’ quick release sluiting. Een quick release is enerzijds minder stabiel dan een steekas die echt door het frame wordt vastgeschroefd, en door de quick release is een upgrade naar betere wielen ook minder goed haalbaar.

Voor een set mountainbikewielen met een beetje prijs-kwaliteit (200 – 300 euro) ben je daardoor heel beperkt in je keuze, omdat de standaard tegenwoordig steekassen is. Wil je iets upgraden, dan zou mijn advies zijn om te beginnen met de wielen en voor betere wielen met quick release moet je goed zoeken.

Steeds vaker zien we op mountainbikes een mix van groepen in de afmontage. Dat geldt ook voor deze Attention SLX. Hoewel de naam van de mountainbike suggereert dat er een Shimano SLX afmontage op zit, is dat niet zo. In praktijk is het een mix van Shimano’s goedkopere Deore-groep en zelfs een set hydraulische remmen die daar nog onder zit. De achterderailleur, het hart van de aandrijving, is dan weer uit de duurdere XT groep. Dat brengt de prijs-kwaliteit gemiddeld wel weer in evenwicht.

Hoewel deze mountainbike echt wel geschikt is voor de trails en bossen, kun je deze Cube ook makkelijk uitbreiden met spatborden, bagagedrager en kickstand. Daarvoor zijn al onopvallend nokjes aangebracht, zodat die onderdelen makkelijk integreren met de fiets. Daardoor wordt de mountainbike veelzijdiger en kun je de fiets ook gebruiken voor dagelijks verkeer. Zelfs een fietsplan zou voor de financiering dan een aantrekkelijke optie kunnen zijn.

In de praktijk

Bij het opstappen merk ik meteen dat voor dit geld deze Cube een interessante mountainbike is. Met een gewicht van zo’n 13,4 kilo, komt de mountainbike soepel in gang. Het schakelen loopt opvallend soepel en met name de Shimano XT derailleur is daarbij een aangename toevoeging. Ik merk dat de ketting makkelijk snel verspringt naar een ander tandwiel. Verder heb je met een 10-51T cassette een groot schakelbereik, waardoor je flink kunt doortrappen op rechte stukken met de wind in de rug, maar ook makkelijk licht genoeg schakelt om een steil klimmetje op te rijden. Meer dan genoeg voor elke beginner.

Aan de remmen moet ik even wennen. Ze zijn minder accuraat dan duurdere Shimano remmen, maar remmen wel gewoon betrouwbaar en krachtig genoeg om veilig tot stilstand te komen. Als beginner zul je de nuance niet missen, maar mocht je na een tijdje de grenzen wat meer gaan opzoeken dan ga je meer van je remmen verwachten.

Datzelfde geldt voor de Judy voorvork, die ook veel minder progressief is dan duurdere vorken. Daardoor dempt de vork best snel aan het begin van de veerweg en krijgt de mountainbike een zompiger gevoel. Als je ergens op of tegen rijdt, is dat wat je wilt, maar het stuurgedrag wordt daardoor iets minder vloeiend. Door de rebound sneller te zetten, kan ik dat gevoel wat wegnemen, maar het blijft merkbaar. Ook hiervoor geldt dus, als beginner is het juist fijn, maar ga je vorderingen maken, dan ga je ook meer vragen van de vork.

Overigens kun je de vork wel locken met een hendel aan het stuur, waardoor de demper op slot gaat en het ietwat zompige gevoel weg is en dat zie je ook lang niet altijd bij mountainbikes in dit prijssegment. Ook is het stuur van 68 cm breed ook wat smaller dan gangbaar, waardoor het stuurgedrag wat minder gericht is.

De Ruban banden hebben een lekker profiel dat zowel op de weg als in het bos goed grip heeft. Hoewel er flinke noppen op zitten, blijft de band comfortabel rollen op verharde stukken. In het bos hebben de randen van het profiel lekker veel grip in de bochten. Persoonlijk zou ik op den duur kiezen voor 2.25 inch banden in een tubeless setup, waardoor het stuurgedrag iets rustiger wordt en je meer grip hebt door de druk die wordt verdeeld over een groter oppervlak. Gelukkig behoort dat gewoon tot de mogelijkheden met deze Cube Attention SLX.

Conclusie

Met een prijs van € 1099,- ben ik aangenaam verrast wat Cube aanbiedt voor dit geld. Zeker voor beginners is dit een interessante mountainbike, omdat het op zo’n beetje alle punten voldoet aan de gangbare standaarden. Hoewel de quick release op de mountainbike misschien wat gedateerd is, heeft Cube verder hedendaagse onderdelen met een sterke prijs-kwaliteit in dit segment op de mountainbike gezet. Onderhouden en vervangen van onderdelen zijn daardoor geen enkel probleem. Daarmee is de Cube Attention SLX een zinvolle investering om de mountainbikesport op je gemak te ontdekken, zonder dat je snel tegen problemen of pech aanloopt. En de pedalen krijg je er voor dat geld meteen bij van Cube.

Specificaties

Cube Attention SLX
Frame: Aluminium Lite, interne kabels, tapered balhoofd, flat mount remmen
Voorvork: RockShox Judy Silver TK AIR, 100mm, PopLoc
Groepset: Shimano Deore SL-M6100 12 speed en XT derailleur
Remmen: Shimano BR-MT200/UR300, 180 / 160 mm schijfremmen
Crankset: Shimano FC.MT511, 32T, Boost
Velgen: CUBE ZX20, 32H, Disc
Naven: Shimano HB-M4050 + FH-MT401, QR, Centerlock
Banden: Continental Ruban, 2.1
Stuur: CUBE Rise Trail Bar, 680mm
Zadelpen: CUBE Performance Post, 27.2mm
Zadel: Natural Fit Venec Lite
Kleur: Sea’n’orange
Pedalen: ACID PP MTB
Gemeten gewicht: 13,4 kilo (zelf gewogen maat M, exclusief pedalen)
Adviesprijs: € 1.099,-