Cube Pure 12 Cmpt en Cube ATX 22 zijn goed doordachte rugzakken voor mountainbikers

Spullen meenemen kan een uitdaging zijn op de mountainbike. Gelukkig zijn er allerhande oplossingen voor het vervoer van extra spullen, maar de rugzak blijft toch wel de meest voorkomende optie. Cube heeft een uitgebreid assortiment rugtassen, waarvan we er twee mogen testen en die we in dit artikel vergelijken.

Cube Pure 12 Cmpt

Dit is de kleinste rugzak van de twee. Toch zou ik deze rugtas zeker niet klein willen noemen. Het opbergvak heeft in totaal 12 liter ruimte en dat is best veel voor een lichte rugzak die je comfortabel kunt dragen tijdens serieuze ritten. De rugzak biedt ruimte voor een drinkzak van bijvoorbeeld twee liter, waardoor je nog 10 liter over hebt voor een lange dag in het zadel. Denk aan twee soorten jasjes (bijvoorbeeld een shirt lange mouwen en een regenjas) met daarnaast genoeg ruimte voor reservespullen en eten.

Aan de binnenkant vind je een netje waarin allerlei kleine spullen passen, maar er is ook een extra netje in het zijpaneel aan de binnenkant geplaatst waar bijvoorbeeld een binnenband in past. In het grote compartiment zitten in de hoeken lusjes van klittenband waar je bijvoorbeeld een pompje in vast kunt zetten. Voor de drinkzak is in dit compartiment een extra vak gemaakt en bovenin zit klittenband waaraan de zak kan worden opgehangen.

Bovenaan in het rugpaneel, zit een kleine opening waardoor het slangetje met het mondstuk naar buiten kan. In het rugpaneel zit ook vakje voor een telefoon verwerkt, dat je vanaf buiten met een rits afsluit. Zo zit je telefoon veilig opgeborgen, ook bij een val bijvoorbeeld. Onder de compressiebanden aan de andere buitenkant kun je bijvoorbeeld nog een jasje aan de buitenkant van de tas opbergen.

Deze rugtas is uiteraard voorzien van schouderbanden, maar ook een heupband. Een rugtas zonder heupband werkt niet op de mountainbike, want met hard remmen of hobbelig terrein heb je al snel de tas in je nek hangen. De schouderbanden zijn gemaakt van een ademend materiaal, maar hebben geen ventilatiegaten (zoals bij de andere tas). Op de schouderbanden zitten ook nog lusjes om de het slangetje van de drinkzak onderdoor te halen.

De heupband bestaat alleen uit de gespband met een kliksluiting, maar is vanaf het rugpaneel wel voorzien van extra vulling waardoor de band niet in de heupen snijdt wanneer je die strak aantrekt. Het rugpaneel is voorzien van plastic kussens die met een gaasstof aan het de tas vastzitten.

Cube ATX 22

De grote broer in deze test is een tas van 22 liter, met nog een aantal extra handigheden. Zo is deze tas ook wat meer bedoeld voor gebruik naast de mountainbike vanwege bijvoorbeeld de helmhouder die aan de buitenkant is geplaatst. Dat zakje haal je onder de klep aan de bovenkant van de tas vandaan en klik je vast met extra gespbanden. Daarnaast is de Cube ATX 22 ook uitgerust met een regenhoes die opgeborgen zit in het vakje aan de onderkant van de tas. De regenhoes kun je ook losmaken en thuis laten bij een zonnige dag.

Toch is deze grote rugzak wel degelijk bruikbaar op de mountainbike, want ook hier vinden we een binnenvak speciaal voor een drinkzak en een opening bovenin het rugpaneel voor het slangetje. Ook heeft deze rugtas aan de buitenkant bij het rugpaneel een vakje voor de mobiel en extra opbergvakken aan de binnenkant. Aan de buitenkant vinden we echter ook een extra vak, met kleine netjes erin. Perfect voor onder andere reservemateriaal of energiereepjes.

Wat deze rugzak echt goed maakt is de lange rits van het hoofdvak. Dat heeft de kleinere Pure 12 Cmpt ook, maar deze grote ATX 22 neem je alleen mee als je ook echt veel spullen moet meenemen. Als je dan diep moet gaan graven, omdat wat je zoekt onderin zit en je alleen een opening in de bovenkant hebt, is dat niet fijn. De dubbele rits kan over bijna de hele lengte aan twee kanten open, waardoor je makkelijk overal bij kunt.

Ook deze Cube ATX 22 heeft schouderbanden en een heupband. De laatste is vergelijkbaar met die van de Pure 12 Cmpt, maar de schouderbanden zijn echt een stuk comfortabeler. De hebben meer en betere vulling, maar daarnaast heeft die vulling een open structuur die door gaasstof op z’n plek wordt gehouden. Ook kun je de tas ergonomische beter afstellen met de extra spanbandjes bovenop de schouderbanden.

MOLLE-systeem

Beide tassen zijn uitgerust met lusjes voor het zogeheten MOLLE-systeem. Dat is een manier waarop extra accessoires op de tas kunnen worden geplaatst. Door de vier lusjes op de buitenkant van de tas kan een klittenband worden gehaald, waarmee bijvoorbeeld een extra tasje kan worden bevestigd.

Zo biedt Cube bijvoorbeeld de Gear Bag 1, een gereedschapstasje dat je aan de buitenkant plaatst zodat je nóg meer ruimte hebt in de tas. Naast de accessoires van Cube zijn er veel meer fabrikanten die gebruik maken van dit systeem.

In praktijk

Een rugzak op de mountainbike, daar ben ik geen fan van. Het schommelt en wiebelt als je technische passages hebt en zorgt voor extra gewicht dat je in balans moet houden. Daarnaast kun je minder goed de warmte kwijt, waardoor je snel een plakrug krijgt. Toch ontkom ook ik er niet aan soms extra spullen mee te nemen. Door de test van deze twee rugzakken ben ik de rugzak weer meer gaan waarderen.

Zowel de kleine Pure 12 Cmpt als de grote Cube ATX 22 zitten ergonomisch opvallend prettig en bieden een goed ademend vermogen rond de rug en schouders. De heupband sluit ook mooi strak aan, zonder dat deze ergens snijdt of afknelt. De vulling van het rugpaneel in beide tassen zorgt ook op die plek dat er geen vervelende drukpunten ontstaan. Ook niet als er veel gewicht in de tas zit. Daarnaast zijn alle spanbandjes voorzien van stevige elastieken, zodat je geen uiteinden hebt die door de wind flapperen.

De indeling van deze twee rugzakken is ook erg sterk. De vakjes zijn slim bedacht en daarmee opvallend functioneel. Met name voor kleine spullen als reservebandjes, gereedschap of energiereepjes zijn de kleine compartimenten erg goed ingedeeld. Geen overbodige of onlogische vakjes, maar echt precies goed. Ook het feit dat je een drinkzak kunt plaatsen, maakt dit natuurlijk de perfecte metgezel voor outdoorliefhebbers die lang op avontuur gaan.

Daarnaast biedt met name de grote ATX 22 ook nog heel veel extra opbergruimte aan de buitenkant van de tas. Zoveel zelfs dat ik tijdens het schrijven nu bedenk dat ik nog niet alle ruimte heb gebruikt.

Wat is nou het verschil tussen de tassen? Om maar met dat laatste punt te beginnen; de ATX 22 biedt zoveel ruimte dat ik die tas eigenlijk niet zo snel mee het bos in zou nemen. Als je de tas namelijk helemaal vol hebt, hang je best veel extra gewicht om je schouders. Dat maakt mountainbiken over trails lastiger. Het is juist wel weer de perfecte tas voor het sportieve woon-werkverkeer en daarvoor heb ik de tas meerdere keren gebruikt. In de tas past namelijk goed een setje kleding inclusief de schoenen en een dunne jas. En dat is inclusief het gebruikelijke reservemateriaal dat je meeneemt op zo’n rit. Daarnaast is deze tas ook echt fijn voor handbagage, onder andere vanwege de helmhouder. Denk aan een reis waarin je de mountainbike meeneemt in de trein of wanneer je naar de start van een wedstrijd gaat.

De Pure 12 Cmpt doet zijn naam ook alle eer aan. De rugtas is een stuk compacter en daarmee ook veel comfortabeler tijdens een mountainbikerit in het bos. Toch kun je echt nog wel serieus wat spullen meenemen in deze tas, maar een complete kledingset gaat niet passen. Deze tas is dan ook echt meer voor tochten op de mountainbike.

Bij de grote ATX 22 is het goede ergonomische ontwerp fijn vanwege het gewicht, maar bij deze Pure 12 Cmpt is dat vergelijkbare ontwerp juist fijn om de tas goed op z’n plek te houden als je lichaam alle kanten op beweegt over de trails.

Tot slot wil ik de kwaliteit van de ritsen uitlichten. Die zijn vaak toch het meest kwetsbare punt van de tas. De ritsen van beide tassen zijn van stevige kwaliteit en van het juiste formaat, maar belangrijker is het feit dat de ritssluiting op de juiste manier over de tas loopt. Wanneer de tas vol zit, merk je dat de rits nog steeds soepel loopt en geen knelpunten kent waar de sluiting te hard aan de stof trekt. Op die knelpunten slijt een rits vaak snel, waardoor de sluiting uiteindelijk kapot gaat.

Ook kun je beide tassen bijna helemaal openritsen, waardoor je altijd overal goed bij kunt. Helaas zijn de ritsen niet waterdicht, maar zijn de tassen dus wel te voorzien van regenhoezen (die zelfs al is meegeleverd bij de ATX 22). Ook voelt de nylon stof lekker stevig aan.

De grote ATX 22 is verkrijgbaar in de kleuren rood, zwart, violet en olijfgroen. Het gewicht is volgens Cube 960 gram. De kleinere Pure 12 Cmpt is verkrijgbaar in de kleuren blauw, lichtblauw en zwart en heeft een gewicht van 650 gram. Let overigens op, er zit namelijk een verschil tussen de Pure 12 en de Pure 12 Cmpt. De Pure 12 heeft bijvoorbeeld een extra zijvak en afneembare heupband, maar is ook € 20,- duurder.

Specificaties

Cube Pure 12 Cmpt
Kleur: blauw
Materiaal: Nylon
Volume: 12 L
Gewicht: 650 g
Prijs: € 49,95

Cube ATX 22
Kleur: rood
Materiaal: Nylon
Volume: 22 L
Gewicht: 960 g
Prijs: € 99,95

Conclusie

Het is sterk afhankelijk van hoeveel opbergruimte je zoekt, maar beide rugtassen hebben dezelfde goede kwaliteit. De opbergruimte is bij beide tassen goed doordacht, zonder overbodige vakjes of rare sluitingen. Daarnaast zitten beide tassen opvallend comfortabel, waarbij de ATX wel echt is voor rustige ritten of gebruik naast de mountainbike.

Met een adviesprijs van € 49,95 krijg je bij de compacte Cube Pure 12 Cmpt naast de kwaliteit en het comfort nog opvallend veel opbergruimte voor je geld. Met een prijs van € 99,95 is de grote ATX 22 wel twee keer zo duur, maar gezien de kwaliteit en doordachte indeling ook zeker de prijs waard als je veel wilt meenemen.

Meer info bij Cube.