Review: ABUS YouDrop FF – veilige mountainbikehelm speciaal voor kinderen

“Een echte mountainbike helm?”, riep hij toen ik wist dat we de ABUS Youdrop FF samen mochten gaan testen. “Ja, een mountainbikehelm speciaal voor kinderen”, antwoordde ik mijn zoontje van vijf jaar. Bij het uitpakken begonnen zijn ogen te glunderen. Kortom, check deze review over een full face mountainbikehelm speciaal voor kinderen.

Veiligheid voorop

Fietsen leert iedereen met vallen en opstaan. Dat gaat natuurlijk gepaard met de nodige blauwe plekken en schaafwonden, maar uiteindelijk lukt het toch alle kinderen om de balans te vinden en zelfstandig te fietsen. Kinderen laten mountainbiken stimuleert ze enerzijds in behendigheid, maar anderzijds ook in veel meer plezier tijdens het fietsen is mijn ervaring. Lekker samen het bos in, en spelen met de fiets.

Toch is het een fijn idee als het hoofd van je kind goed is beschermd tegen onverwachte valpartijen. Hoewel ze nog laag bij de grond zitten, kan ook bij kinderen hersenletsel door zelfs een kleine ongelukkige val grote gevolgen hebben voor de rest van hun leven. Het dragen van een helm verkleint dat risico echt significant. Dat kun je kinderen uitleggen, maar toch zij zullen daar zelf weinig oog voor hebben waarschijnlijk.

Voor jou als ouder is het goed om te weten, dat ABUS veiligheid hoog in het vaandel heeft. Na het uitvoerig testen van verschillende modellen voor volwassenen, concludeer ik altijd dat de veiligheid dik in orde is bij het merk. Of het nou gaat om een instapper of topmodel, op de veiligheid wordt door ABUS niet bespaard. Dat zie ik ook terug bij deze YouDrop FF.

We hebben verschillende ‘gewone’ kinderhelmen in de kast liggen, maar die halen het allemaal niet bij de hoogwaardige afwerking van dit model. Die kwaliteit kun je namelijk op alle punten vergelijken met de helmen voor volwassenen en dat geeft een veilig gevoel. Denk bijvoorbeeld aan de permanente verbinding van de buitenschaal aan de binnenkant van de helm (In-Mold), maar ook kwalitatieve Zoom Ace MTB verstelsysteem dat niet na twee keer gebruiken meteen dol draait.

Een échte mountainbikehelm

Kinderen gaan niet aan op veiligheid, maar wel op de looks en het comfort. Ook die is dik in orde, want in één oogopslag hebben ze door dat ze met dezelfde helm als papa of mama kunnen mountainbiken. Ik vind het verstandig dat ABUS wegblijft van babyblauw of -roze kleursamenstellingen, maar gaat voor een stoere look (waar je waarschijnlijk zelf ook nog voor zou kiezen). Wij hebben de sage green kleursamenstelling gekregen, maar de helm is ook beschikbaar in donkerblauw, grijs en zwart. Genoeg mix en match mogelijkheden dus.

Een gevoelig punt bij kinderen is comfort. Waar we als volwassenen ons vaak wel over wat comfortconcessies kunnen heenzetten, zijn kinderen genadeloos eerlijk en ongeduldig. Het dragen van de helm valt of staat vooral met het comfort dat de kinderen ervaren. Als je het mij vraagt heeft ABUS daar alles aan gedaan. De afwerking aan de binnenkant is echt gemaakt voor het kinderhoofdje. Genoeg maar niet overdreven dikke kussentjes aan de binnenkant en een binnenschaal die echt de contouren van een kinderhoofd heeft.

Ook is de kinbescherming voorzien van niet kriebelende en ademende wangkussens. Daarnaast is de kinbeschermer demontabel, waardoor een perfecte helm ontstaat voor gewone fietsritjes of fietsavonturen met minder tricks of risico.

Een lastig punt blijft toch altijd de riempjes die kriebelen in de nek. Daar kan ABUS misschien nog winst boeken. Hoewel de genaaide riempjes net zo mooi zijn afgewerkt als bij hoogwaardige helmen voor volwassenen, blijft een bandje dat in de nek kriebelt een hot issue. Als ABUS daar iets op zou kunnen verzinnen dat ook echt kindvriendelijk is, dan zou de helm perfect zijn. Verder merk ik dat openklikken van de riemsluiting vaak nog te zwaar is voor jonge kinderen. Wellicht dat een magneetsluiting daarbij uitkomst biedt. Het zijn details die in praktijk zeker overkomelijk zijn, maar in de verbetering hiervan liggen nog kansen.

ABUS YouDrop FF in praktijk

De helm is op papier geschikt voor kinderen met een hoofdomtrek tussen 48 en 55 cm. In praktijk is de helm geschikt voor mijn zoon van vijf met een hoofdomtrek van 50 cm. Dan staat het verstelsysteem op de kleinste maat en zit de helm stevig op z’n plek. Voor mijn zoon van drie jaar met een omtrek van 49 cm is de helm wat losser, met name door de wangkussens die zijn gezicht niet helemaal raken. De oudste zoon kan de helm goed zelf op- en afzetten, met uitzondering van de riemsluiting openen. Het verstelsysteem zet hij zelfstandig op de juiste maat en zeker met de kinbeschermer erop weet hij de helm intuïtief en eenvoudig in positie te krijgen.

De helm blijft ook goed op z’n plek zitten tijdens het rijden. Waar veel kinderhelmen gedurende de rit naar voren of achteren schuiven vanwege het gewicht in combinatie met een verkeerde pasvorm, blijft dit model goed vastzitten. De opening rond de ogen en de mond is ruim en zorgt voor goede ventilatie en een breed blikveld. Ook gaat de helm niet naar links of rechts hangen. In praktijk is het wel wat nadelig dat de full face helm de oren helemaal bedekt. Zeker in het verkeer merk ik dat mijn zoon minder goed kan verstaan wat ik zeg. Dat wordt al beter zonder de kinbeschermer trouwens.

Het vizier heeft ABUS ook op een slimme manier vastgemaakt. Hoewel de jongens heel netjes omgaan met de mooie mountainbikehelm, blijft het ding onbedoeld toch weleens ergens achter hangen of valt de helm per ongeluk op de grond. Het vizier zit met klittenband vast en kunnen ze er dus zelf makkelijk en stevig weer opzetten zonder dat het kapot gaat. Het zit zo stevig dat het ook echt wel bescherming biedt tegen takken of andere voorwerpen waar ze niet op bedacht zijn. Verder valt op dat de mat afgewerkte buitenschaal niet gevoelig is voor krassen of butsen. Anders dan bij de andere kinderhelmen in onze kast blijft deze helm vrij van lelijke gebruikssporen. Toch laat de bestickering naar mijn mening wel snel los. Niet door gebruik, maar vooral door aanraking en dat ben ik niet gewend van ABUS. Verbeterpuntje.

Ook het vliegengaas vind ik een mooi en praktisch detail dat Abus heeft toegevoegd in de voorste ventilatiegaten. Voor de opening in de mond zit geen gaas, maar dat is ook slim. Want daardoor zijn de kinderen goed te verstaan en hebben ze lekker veel ventilatie tijdens het sporten. En tot slot het gewicht, want dat is misschien wel de beste troef van deze helm. Met 430 gram voelt de helm echt opvallend licht. Zeker in vergelijking met goedkopere kinderhelmen. Dat is fijn voor het draagcomfort, maar ook voor de veiligheid. De nekspieren kunnen de helm bij een val of rare beweging namelijk veel beter onder controle houden, waardoor dingen als een whiplash veel minder snel kunnen ontstaan.

Conclusie

Met een adviesprijs van € 119,95 biedt ABUS met de YouDrop FF een veilige, veelzijdige en betaalbare mountainbikehelm voor kinderen. Natuurlijk zijn er helmen op de markt die veel goedkoper zijn dan dit model, maar die halen het qua afwerking en daarmee veiligheid bij lange na niet bij deze helm. De YouDrop FF helm kan zich in kwaliteit en veiligheid meten met een helm voor volwassenen en dan is de prijs juist weer heel respectabel. Het afneembare kinstuk maakt de helm ook meteen perfect voor ritjes buiten de trails. Op een paar kleine verbeterpunten na, is dit echt een serieus veilige, comfortabele en stoere mountainbikehelm die mijn kinderen vanaf het eerste moment omarmen.

Meer bij Abus.