Docu: Ontdek de mountainbike trails van India met Steffi Marth en ABUS

Met de Himalaya is India een bedevaartsoord voor klimmers in het hooggebergte. Maar ook voor mountainbikers heeft het land een mooie mix van indrukwekkende hoogteverschillen, ongerepte natuur en traditionele cultuur. In de online-docu ‘Discover India’ neemt professioneel mountainbiker Steffi Marth samen met foto- en videograaf Dan Milner je mee op mountainbikeavontuur door het land. De Docu bestaat uit zeven aflevering, die je hieronder kan bekijken.

Steffi en Dan rijden in deze serie beiden met de veelzijdige ABUS MoDrop helm, die bij ons vorig jaar ook goed uit de test kwam. Een comfortabele, breed inzetbare helm met een vriendelijke prijs. De Trail helm met MIPS is volgens ABUS ook ‘Made to discover’ en wat dat betreft is het natuurlijk een ideale helm voor deze trip om India te ontdekken.

Aflevering 1: richting Kurseong

In de eerste aflevering komt Steffi met haar reisgezelschap aan in India. Langs de grens met Nepal loopt een meer dan honderd jaar oude spoorlijn, die hen dwars door woonwijken en met gebrekkige handmatige wissels richting de voet van de Himalaya brengt. Ze maken zich op de voor de eerste mountainbikerit.

Aflevering 2: mountainbiken tussen de theevelden

In India moet je geen bewegwijzerde routes of flow trails verwachten. Je moet vooral de uitdaging zoeken in je eigen weg vinden over de bergachtige wandelpaden. Tussen de Indiaase theevelden vinden de mountainbikers mooie routes, geholpen door de vriendelijke bevolking. Na een dag van inspanning is een traditioneel en Indiaas gekruid gerecht een welkome beloning.

Aflevering 3: weg uit de drukte van Darjeeling

Voor deze reis maakt het gezelschap van Steffi gebruik van treinverbindingen door het land. Hoewel je bij de NS soms al moeite moet doen om je mountainbike mee te nemen, valt het voor Indiaanse begrippen allemaal wel mee bij ons. Met deze laatste dampende treinrit laten ze ook dichtbevolkt gebied achter zich en komen steeds dichter in de buurt van de Himalaya.

Aflevering 4: witte tijger in het bamboebos

Bamboe is sterk en groeit snel. Steffi en haar team moet zich dus een weg wurmen over met bamboe overwoekerde geitenpaden. Daarbij komt de GoggFit zonneklep van de MoDrop goed van pas. Eenmaal boven worden we beloond met vergezichten vol traditionele gekleurde gebedsvlaggetjes. Naar verluidt houdt zich zelfs een zeldzame witte tijger verborgen in dit gebied.

Aflevering 5: nieuwe mountainbike vrienden

Ondanks de hoge bergen, is India geen mountainbikeland. Toch zijn er wel degelijk kleine mountainbike community’s. Steffi en haar team maken kennis met een klein lokaal gezelschap, dat hen meeneemt door de mistige bossen over hun local trails.

Aflevering 6: zonder comfort

Het gezelschap reist door naar grotere hoogtes en dat gaat met een oude Landrover over gebrekkige paden in het donker. Aangekomen op de bestemming, overnachten ze in een gebrekkige hut zonder kachel en elektriciteit. Als de zon opkomt bleek het alle moeite meer dan waard.

Aflevering 7: de Himalaya

Het betoverende zonlicht maakt de hoogste bergketen van de wereld tot een betoverend decor voor iedere mountainbiker. Steffi en haar mannen hebben geluk en in bijna religieuze sferen maken ze zich op voor de laatste en mooiste rit uit de reis. Vanaf 3600 meter dalen ze in één rit naar een hoogte van 2200 meter.

Meer info over deze docu en de MoDrop bij ABUS.