Eerste indruk: ABUS MoDrop MIPS

Veiligheid is het kernwoord van het Duitse ABUS. Zo maakt het familiebedrijf sinds 1924 naast bijvoorbeeld complete alarminstallaties of hang- en sluitwerk in huis, ook degelijke fietssloten. Toch zie je al een aantal jaren de hoofdletters van ABUS op het kunststof rondom de hoofden van fietsers. Uit het offroad assortiment mag ik je de eerste indruk van de MoDrop MIPS geven en die is goed!

Breed inzetbare helm

Het MoDrop model is volgens de beschrijving van ABUS een do-it-all trail helm, waarmee het merk een brede groep mensen wil aanspreken. Van fanatieke trail tochten tot recreatieve familieritjes, deze helm is breed inzetbaar. Op kantoor kan ik kiezen tussen maat M (54-58 cm) en L (57-61 cm). Door de relatief langwerpige vorm van mijn hoofd, is het soms lastig de helm met een juiste pasvorm te vinden. Met een hoofdomtrek van 59 cm kies ik intuïtief voor de grootste maat, maar bij het passen blijkt maat M ook nog net te passen. Ik voel bij die maat geen gekke drukpunten of rare vormen. Beide maten zitten stabiel om mijn hoofd. Collega Björn heeft met een wat rondere vorm hoofd ook geen last van de vorm van de helm, dus op basis van een kleine steekproef en de beschrijving van ABUS kunnen we stellen dat de pasvorm geschikt is voor verschillende hoofdvormen en daarmee bestemd voor een grote groep mountainbikers.

De veiligheid van MIPS

Heb je vaker naar een nieuwe helm gezocht, dan zal de term MIPS (Multi-directional Impact Protection System) je niet vreemd zijn. Ook de MoDrop is voorzien van MIPS, omdat je door de snelheid natuurlijk nooit recht op je hoofd valt van de fiets. Tussen de schaal en de padding van de helm zit een dunne laag van glad kunststof die zorgt dat de buitenschaal van de helm meedraait met waar je hoofd de grond (of een ander obstakel) raakt. MIPS is zeker niet uniek meer, want steeds meer helmen zijn voorzien van deze techniek. Een veilig gevoel geeft het wel en opvallend is dat de MIPS-constructie in deze helm weinig van het schreeuwerige geel heeft dat vaak wordt gebruikt aan de binnenkant van helmen met deze techniek. Wel valt het handige vliegengaasje in de voorste ventilatiegaten meteen op als je de binnenkant van de helm bekijkt.

Degelijk en robuust in rustige kleuren

De ABUS MoDrop is beschikbaar in de kleuren Velvet Black, Concrete Grey en Metallic Copper. Dat zijn drie rustige bijna natuurlijke kleuren, dus als je houdt van een fel of fluor outfit zul je dat met de rest van je gear moeten compenseren. Persoonlijk hou ik heel erg van de rustige kleuren, die ook eigenlijk overal bij passen. Mijn maat L heeft de kleur Metallic Copper, de meest uitgesproken van de drie. Die neem ik mee voor een lekkere lentetocht van drie uur over de Veluwe. De helm zit meteen goed en bij vertrek hoef ik praktisch niet af te stellen. Aan de voorkant is er genoeg ruimte zodat ook de grotere fietsbrillen er prima onder passen. Mocht je willen afstellen, dan biedt de MoDrop daarvoor voldoende gelegenheid. De riempjes om de oren zijn met een driehoeksverbinding (TriVider-riemverdeler) goed af te stellen zodat je oren vrij blijven.

ABUS MoDrop MIPS in praktijk

Na tien minuten merk ik eigenlijk niet meer dat ik een andere helm dan normaal draag. Ook op de trails en hobbels blijft de helm stevig zitten. Als het gedurende mijn ritje zonniger, warmer en intensiever wordt, valt me op dat de helm niet super goed ventileert. Een kenmerk van dit type trial helmen, die niet persé zijn gemaakt met uitmuntende ventilatie-eigenschappen. Gelukkig kan de warmte van mijn hoofd toch goed de helm verlaten. Ook merk ik naarmate de rit vordert dat de helm de neiging heeft iets naar voren te schuiven waardoor de voorrand als het ware op je wimpers lijkt te drukken. Ik heb geen zin om te stoppen, maar ongetwijfeld is het een kwestie van het hoogte verstelbaar systeem (Zoom-Ace-MTB) beter afstellen. Verder komt mijn hoofd opeens een grote loshangende tak tegen, die de zonneklep opvallend goed pareert waardoor het niet vol in mijn gezicht slaat. Meteen schrik ik even, want heeft de nieuwe helm nu een dikke kras door de matte metallic lak? Niks van te merken, dus ook een pluspunt: de krasbestendigheid.

Specificaties

ABUS MoDrop MIPS
Verkrijgbaar in maat S, M of L (getest in maat L)
Gewicht: 382 gram (zelf gewogen)
Prijs: € 129 ,-
Kleur: velvet black, concrete grey of metallic copper

Conclusie

Voor een adviesprijs van € 129,- verzeker je jezelf van een prima helm. De prijs-kwaliteit voor deze robuuste helm is ontzettend goed en de helm oogt als waar voor je geld. Ook de brede inzetbaarheid is een pluspunt, want behalve de prettige pasvorm is de helm voorzien van paardestaart-compatibiliteit. Nou heb ik zelf al jaren geen haar meer in een staart gehad, maar dames en heren met vlechten of staarten weten hoe onhandig dat met een helm kan zijn. Ook is de helm QUIN-ready, zodat je de helm kunt upgraden met het ABUS valdetectie-systeem. En voor de zomerse dagen, geen gekke beestjes meer in je haar met behulp van het geïntegreerde vliegennetje. Naast deze MoDrop MIPS is er ook een normale MoDrop zonder MIPS en deze kost € 99,-. Kortom, dit is een aanrader voor iedere trial biker!

via ABUS