Valkenburg opent UCI World Cup van 2023

De UCI heeft de mountainbikekalender van volgend jaar bekend gemaakt, met daarop opvallend en vreugdevol nieuws. Het Limburgse Valkenburg mag de eerste cross country wereldbekerwedstrijd van het seizoen organiseren! Dichter bij huis ga je de top van de mountainbike waarschijnlijk niet vinden.

UPDATE: nou we waren lekker gemaakt maar helaas is de World Cup Valkenburg geschrapt op de definitieve kalender voor 2023.

Meer disciplines in één kalender

In de nieuwe wereldbekerkalender probeert de UCI meer dan ooit mountainbikedisciplines samen te brengen. Voor het eerst worden bij de presentatie bijvoorbeeld ook de Enduro-wedstrijden in het schema getoond. De organisatie heeft als doel om de meest populaire disciplines zo veel mogelijk met elkaar te integreren, waardoor fans van meerdere onderdelen optimaal worden bediend. Zo wil de UCI ook op korte termijn disciplines als cross country, marathon en e-mountainbiking in de kalender integreren. De nieuwe mediapartner zal daarbij een rol hebben gespeeld, want hoewel Red Bull alles prachtig in beeld brengt, zal mountainbike vanaf volgend seizoen live te volgen zijn via Eurosport (met als eigenaar van de uitzendrechten Discovery Sports).

In totaal kent de nieuwe kalender 34 races die in tien landen verdeelt over drie continenten worden verreden. Natuurlijk vinden we klassiekers als Nové Město en dubbelevenementen zoals we die ook bijvoorbeeld dit jaar hadden in Lenzerheide of onlangs nog in Snowshoe en Mont-Sainte-Anne. Maar in het Oostenrijkse Leogang wordt bijvoorbeeld voor het eerst een Enduro-wedstrijd extra aan het programma toegevoegd. Opvallend is overigens dat Frankrijk komend seizoen in september twee weekenden achtereenvolgens de kalender vult met alle disciplines samen, alleen zijn de locaties nog niet bekend. Verder gaat de volgorde van de wedstrijden wat op de schop, met de finale op het Amerikaanse continent. Vermoedelijk vanwege het WK, begin augustus in Schotland.

Zit het nieuwe bikepark op de Cauberg in het parcours?

Maar het grootste nieuws is natuurlijk dat we een wereldbekerwedstrijd heel dicht bij huis krijgen. Valkenburg is natuurlijk een hele bekende stad voor tweewielers, maar nog niet eerder streek de hedendaagse mondiale cross country-top neer in ons land. Daarbij kan de organisatie de iconische Cauberg bijna niet links laten liggen. Zeker met de komst van het gloednieuwe bikepark van Landal daar, is de kans groot dat we al een deel van wereldbekerparcours kunnen rijden. Bekijk hier de beelden van het nieuwe bikepark.