Winnen zonder ketting in perfecte UCI World Cup van Canada

De voorlaatste wedstrijd in de 2022 editie van de wereldbeker mountainbike is opnieuw op het Noord Amerikaanse continent. Een week na het natte Snowshoe, strijden zowel de cross country als downhill coureurs om de steeds belangrijkere punten in de stand om het wereldbekerklassement. Hier vind je een samenvatting van de wedstrijden afgelopen weekend in het Canadese Mont-Sainte-Anne.

Short track race is een echte sprintrace

In Mont-Sainte-Anne vond een super snelle sprintrace plaats met veel gras als ondergrond. De Australische Rebecca McConnell gooit een paar keer het tempo van de kopgroep flink omhoog en Alessandra Keller probeert in de laatste ronde op een klim de concurrentie te lossen, maar het is uiteindelijk haar landgenoot Jolanda Neff die zich in een sprint leeg rijdt voor de winst. Opnieuw een verrassend goede uitslag voor Gwendalyn Gibson op de tweede plaats, gevolgd door Keller op het derde treetje van het podium. De Nederlandse Anna Terpstra wordt vierde en moet daardoor haar leiding in het short track klassement weer afstaan aan Alessandra Keller.

Het initiatief van de wedstrijd bij de mannen ligt in handen van de Duitser Luca Schwarzbauer. De bonkige kerel sleurt van begin tot bijna het einde aan de kop van een grote groep die strijdt om de winst. Toch is het de Zwitser Filippo Colombo die in de finale op kousenvoeten lijkt te ontsnappen en met een kleine voorsprong een sprint om de zege ontloopt. Vlak achter hem gaan de Mexicaan Ulloa Arevalo en de Deen Carstensen in een sprint tot het gaatje voor plek twee en drie. In de video zie je een samenvatting van de short race.

Downhill, twee perfecte runs ondanks een gebroken ketting

Echte tegenslag heeft Vali Höll niet per se gehad dit seizoen, maar haar afdalingen misten te vaak de puntjes op de ‘i’. Hoe mooi is het om te zien waartoe ze in staat is als ze wel een perfecte run rijdt. In Mont-Sainte-Anne noteert ze de winnende tijd. Bij de eerste meting maakt ze al meteen een verschil van 1,2 seconden op de snelste van Nina Hoffmann en 1,6 seconden op het tweede tijdpunt. Bij de derde tijdmeting is het toch nog spannend, omdat Hoffmann ook juist daar het verschil wist te maken en Vali weer voorsprong inlevert. In de laatste sectie stelt ze haar winst zeker, want daar pakt ze bijna anderhalve seconde terug om met uiteindelijk meer dan drie seconden een dikke overmacht te tonen.

Nog nooit een winst op het hoogste niveau voor Finn Iles, maar dit jaar al wel twee keer een tweede plaats. De run in zijn thuisland wordt een nek-aan-nek race met Laurie Greenland. Hij zoekt echt het randje op van wat haalbaar is met een fiets, die hij ontzettend knap onder controle weet te houden. Pas echt indrukwekkend wordt het als in de laatste sectie het belangrijke bijtrappen niet meer mogelijk is, doordat zijn ketting eraf gelopen is en hij tóch weet te winnen met een voorsprong van 0,2 seconden. Bekijk het zelf in deze video.

Een perfecte cross country track tijdens de XCO

Zondag is de grond bij de mannen in Mont-Sainte-Anne glad door flinke regen bij de vrouwenwedstrijd, waardoor je ziet dat de rijders behoedzamer over de vele grasstroken rijden. De leider in het klassement om de wereldbeker bij de mannen is Nino Schurter, maar na zijn stevige val vorige week kan hij zich op vrijdag in de sprintrace door de verwondingen helaas niet met de besten meten. De race begint rustig met twee brede startrondes waardoor hij toch snel de kop van de Olympic nadert. Uiteindelijk vindt hij aansluiting met de kopgroep, maar dan is de Franse kampioen Carod al gevlogen. Het parcours in Caneda is zwaar, rotsachtig en technisch, een echte cross country race dus. Na een uur neemt de winnaar van de sprintrace Filippo Colombo het initiatief van de achtervolgers in handen, later bijgestaan zijn landgenoot Nino Schurter. Carod wint de wedstrijd met een indrukwekkende solo en bijna twee minuten voorsprong. Zijn BMC-teamgenoot Colombo ontloopt nipt de sprint met de Spanjaard Valero Serrano om de tweede plaats. Nino Schurter kan niet sprinten en wordt uiteindelijk zesde en behoud nog net de leiding in het wereldbekerklassement.

Ook bij de dames is de startronde een heus peloton. Bijna alle deelnemers rijden in de eerste ronde bij elkaar, tot Rebecca McConnell opnieuw de aanval opent en alles op een lint trekt. Ze blijft iedereen onder druk zetten en in de tweede grote lus neemt ze zeven seconden voorsprong. Jolanda Neff maakt daarna het verschil goed op een steile klim en neemt zelfverzekerd de leiding over. Bij de volgende doorkomst heeft zij een voorsprong van meer dan dertig seconden op achtervolger Anne Terpstra. Ook slaat het weer totaal om: een stortbui. Met het ingaan van de laatste ronde heeft Jolanda Neff een riante voorsprong van 1.11 op de Amerikaanse Batten en nog verder op de Oostenrijkse Mitterwallner. Na de winst in de short track wint de huidige Olympische kampioene in Canada ook haar eerste World Cup-wedstrijd van 2022 met een overmachtige voorsprong. Mitterwallner maakt met een nipte sprintoverwinning aanspraak op de tweede plaats, vlak voor Batten. Anne Terpstra wordt zevende, op drie en halve minuut van Neff, maar blijft leider in het klassement.