Definitieve UCI World Cup kalender 2023, toch geen Valkenburg

Waar we eerder nog enthousiast schreven over de aanstaande wereldbeker in Valkenburg, is inmiddels bekend dat deze niet op de definitieve wedstrijdkalender van de UCI staat. Ten opzichte van de eerder gepubliceerde kalender zijn er weinig veranderingen, behalve dan dat er twee wedstrijden minder op het programma staan. Naast de wedstrijd in het Nederlandse Valkenburg ontbreekt ook de wedstrijd in het Canadese Whistler.

De wijzigingen

Nieuw op de kalender zijn de disciplines marathon (XCM) en e-mountainbiking (EDR-E), deze disciplines hebben vanaf 2023 voor het eerst de wereldbeker status. Ook waren op de eerder gepubliceerde kalender de locaties voor de opeenvolgende wereldbekers in Frankrijk nog niet bekend, en inmiddels is dat wel het geval. De eerste wordt in Loudenvielle georganiseerd, en een kleine week later is er een wereldbeker in de omgeving van Châtel, Les Gets en Morzine. Deze wereldbeker is verspreid over twee weekenden en is de eerste in de geschiedenis van de UCI waarbij alle disciplines tijdens één wereldbeker georganiseerd zullen worden.

Om mountainbiken in Nederland nog verder op de kaart te zetten is een wereldbeker natuurlijk een prachtige toevoeging en persoonlijk vind ik het ontbreken van de wereldbeker in Valkenburg dan ook een groot gemis. Laten we hopen dat het er toch nog eens van gaat komen!

Meer info vind je op de website van de UCI.