Kijk de UCI World Cup vanuit het Amerikaanse Snowshoe

Met nog drie wedstrijden te gaan in de UCI World Cup van 2022, streken zowel de downhill- als de cross country-coureurs neer op de homeground van het mountainbike. In het Amerikaanse Snowshoe vond wederom een spannend dubbelevenement plaats met verrassingen en spektakel. In dit artikel lees je de samenvatting van zowel de downhill als de cross country wedstrijden.

De grootste verrassing in XCC: Gwendalyn Gibson

De winst van de shorttrackrace bij de vrouwen was in een thuiswedstrijd voor de Amerikaanse Gwendalyn Gibson. In een slopende finale met uitputtende sprint wist zij als eerste jaars elite renster voor het eerst de bekende namen achter zich te laten. Ze verzekerde zich daarmee voor de beste startpositie, op de voet gevolgd door ‘onze’ Nederlandse Anne Terpstra en de Zweedse Jenny Rissveds.

Bij de mannen ontbrak de Zwitser Mathias Flückiger aan de start, maar schakelde ook een andere favoriet zich uit door een ongelukkige val van een brug. De Roemeen Vlad Dascalu nam in de wedstrijd meerdere keren duidelijk het initiatief, maar wederom ging de winst van de shorttrack in een sprint naar een Amerikaan: Christopher Blevins. Dascalu werd tweede en de Italiaan Luca Braidot derde. Bekijk hier de samenvatting.

De XCO-wedstrijd is nat waardoor de ondergrond wat weg heeft van smeuïge pindakaas. Eerlijk gezegd dacht ik bij het zien van de beelden eerder aan een modderige veldrit dan aan een zomerse mountainbike-wedstrijd. De strijd bij de dames begint nog droog, maar krijgt vanwege de regen een verrassende omslag. Bij de dames wint de Zwitserse Alessandra Keller en bezorgt de derde plek van Anne Terpstra haar de leiding in het klassement van de UCI World Cup. Bij de heren gaat de winst naar de Spanjaard Valero Serrano en verdelen Titouan Carod en Luca Braidot respectievelijk plek twee en drie. Bekijk de beelden van de Olympic-wedstrijd hieronder.

Indrukwekkend record in de downhill

In de afdaling geen verrassende namen, maar wel veel spektakel. Het woord ‘slippery’ werd nog nooit zo vaak genoemd door commentatoren, want wat er ook gebeurde: niet uitglijden bleek steeds de grootste uitdaging. Bij de vrouwen bleef de Zwitserse Camille Balanche maar net overeind in haar winnende rit. Vooral in het laatste segment, de rock garden – of misschien beter mud garden – maakt ze een indrukwekkend verschil goed op de nummer twee Myriam Nicole en drie Nina Hoffmann.

Ook niet verrassend, maar wel indrukwekkend is de Fransman Amaury Pierron. Voor het eerst in de geschiedenis schrijft hij in één seizoen vier wereldbekers op zijn. Gedurende de afdaling schommelt het voor hem tussen voorsprong en achterstand op de tot dan snelste tijden van Troy Brosnan en Bernard Kerr, maar in het laatste segment dwingt hij de winst af met een minimale winst op de concurrentie van 0,4 seconden. Bekijk hier de winnende runs.