Nieuwe Canyon Lux Trail 2024 krijgt nieuwe geometrie

Canyon introduceert vandaag de volledig vernieuwde Lux Trail, het broertje of liever gezegd de iets grotere broer van de Canyon Lux World Cup. De Lux Trail is namelijk een iets extremere Lux. Het frame en dus ook de geometrie is volledig vernieuwd ten opzichte van de vorige Lux Trail en dat maakt het tot een compleet nieuwe bike. Volgens Canyon is de nieuwe Lux Trail gemaakt om grenzen te verleggen op ruige en veeleisende trails.

De feiten van de nieuwe Lux Trail op een rijtje

We zetten de feiten op een rijtje voor je. Deze 29″ mountainbike is van carbon en heeft een 120 mm veerweg aan de voorkant, gecombineerd met 115 mm veerweg aan de achterkant. In een maat M weegt het CFR frame 1.996 gram en het CF frame 2.164 gram. Het frame is telkens in één kleur uitgevoerd met een contrasterende kleur op de bovenbuis. Die kleur op de bovenbuis komt dan weer terug in de decals van de merknaam op de onderbuis.

Een nieuwe geometrie

Het doel van Canyon met de vernieuwde geometrie is om een mountainbike te maken waarmee je de hele dag trails kan rijden en daarbij is comfort ook belangrijk. Ten opzichte van de vorige versie is de balhoofdhoek nu 67 graden en daarmee is hij 0,5 graden slacker gemaakt waardoor je meer controle moet krijgen op hogere snelheid en in afdalingen. Ter vergelijk, de Canyon Lux World Cup XC (waar de XC wedstrijden mee worden gereden) heeft een balhoofdshoek van 68,5 graden.

De steile zitbuis (76 graden) zorgt dan weer voor een zitpositie waarbij je ook met klimmen makkelijker je kracht kwijt kunt door een betere positie boven de trapas. De bike moet zo een brede doelgroep aanspreken want je kan er best een wedstrijdje mee rijden, maar ook de extremere trails moet goed te doen zijn.

Cleane cockpit en extra opbergruimte in onderbuis

We zien het vaker en vaker, en ook Canyon kiest er bij deze MTB voor om de ruimte in de onderbuis te benutten voor opbergruimte. Op de onderbuis zit een klepje, en dat geeft toegang tot de ruimte waar je een Load Pouch kunt plaatsen voor bijvoorbeeld binnenbanden, CO2-patronen en bandenlichters. Standaard plaatst Canyon een CO2-patroon aan de onderkant van het klepje. Aan de onderkant van de bovenbuis zien we een minitool en in de bar ends van het stuur vind je een pluggenset. Oftewel, extra zakje met tools is niet meer nodig met de nieuwe Lux Trail en de ruimte in de onderbuis is efficiënt benut.

Elke maat frame heeft ruimte voor twee bidons. En de tool om je wiel los te draaien zit in de as, de Quixle. Zo kan je makkelijk je wiel eruit halen zonder dat je eerst op zoek moet naar je inbussleutel. En als je naar de cockpit kijkt bij de CFR modellen, dan zie je dat de stuurpen en het stuur uit een stuk bestaan. Erg strak.

Canyon Lux Trail CFR LTD – € 8.499,-

6 uitvoeringen – allen van carbon en met dropper post en remote lock-out

De Lux Trail is er in zes verschillende uitvoeringen. Alle frames zijn van carbon én alle uitvoeringen zijn voorzien van een dropper post en een remote lock-out. Het verschil tussen de CFR en de CF uitvoeringen van het frame ligt aan het carbon. Bij de CFR is de layup en het carbon nog even meer high-end waardoor dit frame ook lichter is.

Het topmodel is de Lux Trail CFR LTD en deze mountainbike is uitgerust met Sram XX AXS Eagle, een RockShox SID Ultimate vork en een RockShox SIDLuxe Ultimate demper. En om de fiets compleet te maken steekt Canyon er een setje DT Swiss XRC1200 wielen in. Deze kost dan € 8.499,-. Onder de CFR LTD komt de CFR, die dan weer uitgerust is met Shimano XTR, een Fox 34 SC Factory voorvork en een Fox Float SL Factory demper. Persoonlijk vind ik de Burnt Orange kleur op deze uitvoering heel erg gaaf gedaan en de prijs is ook een stuk aantrekkelijker vooral door het prijsverschil van de Sram en Shimano groepset. Deze XTR uitvoering kost namelijk € 6.999,-.

Canyon Lux Trail CFR – € 6.699,-

En dan hebben we nog de CF 6, 7, 8 en 9. De specs van deze modellen vind je als bijschrijft bij de afbeeldingen hier onder. Afhankelijk van je budget en voorkeuren zijn de CF uitvoeringen uitgevoerd met bijvoorbeeld Shimano XT of SLX en vering van Fox of RockShox. Ik vind het altijd tof dat Canyon nieuwe fietsen vaak in een vrij brede prijsrange aanbiedt, zodat er voor vrijwel ieder budget iets tussen zit. Dat zorgt ervoor dat je met een andere afmontage alsnog op een gaaf model kunt rijden. De nieuwe Canyon Lux Trail is er namelijk vanaf € 3.299,-.

Meer info via Canyon.

Canyon Lux Trail CF 9 met Sram GX AXS Eagle, DT Swiss XRC1501 wielen, RockShox SID Select+ voorvork en een RockShox SIDLuxe Select+ demper – € 5.699,-
Canyon Lux Trail CF 8 met Shimano XT, Fox 34 SC Performance Elite voorvork en een Fox Float SL Performance Elite demper – € 4.699,-
Canyon Lux Trail CF 7 met Shimano SLX, een Fox 34 SC Performance voorvork en een Fox Float SL Performance Elite demper – € 3.699,-
Canyon Lux Trail CF 6 met Shimano Deore, een Fox 34 SC Performance voorvork en een Fox Float SL Performance Elite demper – € 3.299,-