Handige online tool voor bouwen, tekenen en aanpassen van mountainbike routes – GPX studio

Leuke mountainbike routes zijn online goed te vinden. Of je nou Strava, Komoot of Gravelmap raadpleegt; overal ter wereld vind je GXP-routes van andere mountainbikers die je zo kunt inladen op je fietscomputer. Toch is zo’n kant en klare route niet altijd ideaal, als je bijvoorbeeld het één en ander wilt aanpassen. Daarvoor gebruik ik de (gratis) tool van GPX.studio.

Route tool met vrijheid

Hoewel veel routesites tegenwoordig de optie hebben om zelf te tekenen, vind ik de aanpasmogelijkheden van bestaande routes vaak beperkt. Zo kun je vaak bijvoorbeeld wel de route aanpassen, maar bijvoorbeeld niet makkelijk een deel van route uitknippen en toevoegen aan een deel van een andere route. GPX.studio biedt die mogelijkheid wel. Zo wilde ik onlangs de delen van routes van over de Utrechtse Heuvelrug aan elkaar koppelen.

Je kunt meerdere route-bestanden tegelijk inladen, die verschijnen met verschillend gekleurde tabbladen onderaan je beeld. Je kunt ze op veel denkbare manieren aanpassen, uitbreiden of opknippen in segmenten. De delen die je niet nodig hebt kun je weggooien en daarna kun je de losse delen weer samenvoegen. Ik moest aan het begin even zoeken naar de handigheid, maar als je het eenmaal doorhebt, werkt de tool razend snel en overzichtelijk. Ook kun je zelf stukken toevoegen aan een route of juist een compleet nieuwe route tekenen. Uiteindelijk kun je alle verschillende routes als één bestand exporteren, dat je laadt op je fietscomputer.

Gedetailleerd en gratis

Om niet in een uitgebreid uitleg-artikel te verzanden, wil ik je vooral aanbevelen om de tool eens te proberen. Dat kan helemaal gratis en onbeperkt. Je kunt gebruik maken van ontzettend veel gedetailleerde kaarten en overlays, waaronder Strava Heatmaps, Cyclo Open Street Map of kaarten van Mapbox. Enige nadeel van de tool is het ontbreken van een account mogelijkheid, waarin je meerdere routes online kunt opslaan. Wel kun je de route exporteren, lokaal opslaan en later weer inladen.

Ook zie je dat nog aan de site wordt gewerkt, doordat sommige functies in het Engels zijn en andere delen weer in het Nederlands. Toch is de GPX.studio vooral heel bruikbaar, snel en overzichtelijk.

Als je toffe routes hebt ontwerpen met deze of andere tools, deel die dan vooral met ons op redactie(at)mtbblog.nl zodat we ze kunnen delen met andere mountainbikers.

Bekijk GPX.studio.