Route: Trans Heuvelrug – van Ede naar Hilversum over 96 kilometer MTB-tracks

In het buitenland zijn op dit moment allerlei Trans-evenementen aan de gang, waarbij mountainbikers een hele bergketen afleggen. Meestal in meerdere dagen, maar ook in Nederland hebben we natuurlijk een ‘bergketen’ die ons land doorkruist. In deze route knoop ik alle routes van de Utrechtse Heuvelrug aan elkaar, voorzien van de verbindingsroutes.

Het idee van deze route ontstond vanwege een BBQ bij vrienden, waar ik graag op de mountainbike naar toe wilde rijden. Daarom loopt deze route van Ede naar Hilversum, maar mocht je terug willen van deze enkele reis dan kun je gebruik maken van een goede treinverbinding tussen deze twee plaatsen.

Van Ede naar Hilversum en terug met de trein

De route is in totaal 96 kilometer en knoopt de respectievelijk de routes van Rhenen, Amerongen, Leersum, Zeist, Soest en Hoge Vuursche aan elkaar. Tussendoor heb ik zoveel mogelijk off road paden proberen te vinden, maar soms zul je ook een paar kilometer over asfalt of gravel moeten rijden. Ook is een deel van het gravelfietspad Let De Stigterpad in deze route opgenomen.

Let De Stigterpad is ook mooi op de mountainbike.

Vanzelfspreken kun je de route alleen in de richting van Ede naar Hilversum rijden, want de andere kant op zul je vanwege de rijrichting andere lussen van de mountainbikeroutes aan elkaar moeten knopen. Als je de aanrijstukken van Ede en Hilversum niet rijdt, dan is de route van mountainbikeroute Rhenen tot en met Hoge Vuursche 78 kilometer.

Enkele reis met eventueel prachtige heide

Station Hilversum Sportpark vind je op 91 kilometer van het einde. Binnen een uur ben je met de trein terug op station Ede-Wageningen. Via Utrecht Centraal reis je met een Sprinter en een Intercity naar je vertrekpunt. Beide treinen gaan overdag meerdere keren per uur.

Vliegbasis Soesterberg op de verbinding tussen route Zeist en Soest.

Mocht je toch nog even van het laatste stukje natuur willen genieten, dan kun je de het laatste deel over de Laapersheide en Hoornboegse Heide meepakken. Gewoon een grindpad, maar zo kun je met volle aandacht nog even genieten van de mooie open vlakte.

Blijf op de route en blijf drinken

De bijna 100 kilometer heb ik kunnen afleggen in zo’n 4,5 uur. Met temperaturen dik boven de 30 graden was drinken geen overbode luxe. Gelukkig vind je op de route op precies de juiste plekken drinkwaterpunten, zonder dat je de route moet verlaten. Met twee bidons van 710 ml, kon ik op het juiste moment bijvullen.

In de app van Drinkwaterspots vind je nog meer watertappunten, maar vermoedelijk zul jij ook bij de volgende drie punten uitkomen:

  • Verbinding tussen route Amerongen en Leersum op 25 kilometer
  • De Veldschuur op 36 kilometer
  • In Soesterberg tegenover The Oriëntal Swan op 62 kilometer

Tot slot nog een disclaimer. Sommige stukken van de route gaan over niet over officiële mountainbikeroutes. Lang niet overal is vrij fietsen toegestaan. Zo zul je bijvoorbeeld een stuk om moeten fietsen over het fietspad door Den Treek – Henschoten. Waar duidelijk aangegeven stond dat fietsen niet is toegestaan heb ik toegestane omwegen gezocht. Toch zul je ook zelf moeten controleren of fietsen overal is toegestaan, want het kan zijn dat ik per ongeluk op verkeerde paden ben uitgekomen. Verder heb je voor deze route een geldig vignet voor de Utrechtse Heuvelrug nodig.

Veel plezier en laat ons weten wat je van de route vind op Instagram.

Download hieronder het GPX-bestand.