Eerste indruk: ABUS Moventor 2.0

De Moventor heeft een opvolger in het assortiment van ABUS. De tweede versie is op het eerste gezicht voorzien van een meer solide achterkant met QUIN-valdetectie mogelijkheid en andere bandjes om de oren ten opzichte van z’n voorganger. Bij de eerste keer opzetten, valt vooral op hoe licht de helm is!

Licht gewicht downcountry helm voor avonturiers

ABUS heeft een rijk assortiment off road helmen. Acht verschillende modellen, die vaak met of zonder MIPS verkrijgbaar zijn. Deze Moventor 2.0 helm valt ongeveer halverwege de extremen in het assortiment. Deze helm is bedoeld voor lange tochten in de bergen, waarbij je op eigen kracht naar boven gaat: downcountry. Meteen valt op hoe licht de helm is. Als je de Aventor (die ook als racehelm staat betiteld) in het aanbod niet meerekent, is dit de lichtste offroad helm van ABUS. Het opgegeven gewicht is 300 gram, maar zelf wogen we 320 gram in maat L. Als je de helm opzet voel je meteen de lichtheid en de soliditeit geeft je een beschermd gevoel. Onder andere vanwege de stevige binnen- en onderschaal.

Nieuwigheden van de Moventor 2.0

Ten opzichte van de voorganger heeft de Moventor 2.0 aan de achterkant een buitenschaal uit één stuk. De helm valt achter ver over je hoofd, waardoor een val daar goed wordt opgevangen. Ook is achterin nu ruimte toegevoegd voor een QUIN-valdetectie. Die kun je koppelen met je smartphone en geeft een signaal aan bekenden wanneer je hoofd hard de grond raakt. Van de Moventor 2.0 zijn drie uitvoeringen. Je kunt kiezen tussen met of zonder QUIN (later toevoegen is mogelijk) of met MIPS. In alle uitvoeringen is QUIN mogelijk. Ten opzichte van de eerste versie heeft ABUS in de nieuwe Moventor ook gekozen voor het TriVider-riemsysteem, waarmee je de bandjes rond je oren beter kunt afstellen. Je kunt uit drie maten en maar liefst zes kleuren kiezen, waarbij ik de L (57-61 cm) in midnight blue testte.

De Moventor 2.0 in praktijk

Aan het kernwoord ‘licht’ mag je ook meteen ‘luchtig’ toevoegen. Voor zo’n beschermende helm, heeft de Moventor 2.0 veel ventilatie. Fijn, want zweten zul je tijdens downcountry-tochten. De padding is ook rijkelijk aanwezig, wat het comfort verhoogt. Geen gekke drukpunten en genoeg ‘ruimte’ tussen de harde materialen en je hoofd. Een toffe feature is de zonneklep die je makkelijk omhoog kan klikken om een goggle of bril in te schuiven. ABUS noemt dat Goggfit. Ik moet nog wel even wennen aan de Zoom-Ace-MTB, het in hoogte verstelbaar verstelsysteem. Het is voor mij even zoeken naar de juiste verticale stand van het verstelsysteem om niet onderin op mijn achterhoofd of juist op mijn voorhoofd een drukpunt te krijgen. Maar dan zit de helm ook lekker en goed op m’n hoofd. Tot slot, de achter spoiler. Ik heb geen functioneel doel van deze feature kunnen ontdekken, behalve de in het oog springende uitstraling natuurlijk.

Specificaties

ABUS Moventor 2.0
Verkrijgbaar in maat S, M of L (getest in maat L)
Gewicht: 320 gram (zelf gewogen)
Adviesprijs: € 119,-
Kleur: concrete grey, iced mint, midnight blue, pine green, shiny white of velvet black

Conclusie

Hoewel de helm net iets zwaarder is dan opgegeven heb je aan de ABUS Moventor 2.0 een hele lichte en luchtige helm, die je voor veel doeleinden kunt inzetten. Officieel gebruik je deze helm voor downcountry, maar je kunt hem ook zeker voor het rustige crosscountry in ons vlakke Nederland gebruiken. Enige kritiek zou kunnen zijn dat de modellen qua design zonder shiny kleuren wat ingetogen zijn, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Ik vind het juist wel stijlvol. Ook was een vliegengaas zoals bijvoorbeeld bij de ABUS MoDrop een mooie toevoeging geweest.

ABUS staat al bekend om een scherpe prijs-kwaliteit en dat bevestigt de Moventor 2.0 wederom. Een veilige en comfortabele helm voor een scherpe prijs, die ook nog in heel veel uitvoeringen en kleuren beschikbaar is.