World Cup en meer elektrische producten – Mountainbike verwachtingen in 2023

In de laatste week van dit jaar blikken we vast vooruit op het mountainbike-jaar 2023. Wat kunnen we verwachten en waar hebben we zin in? Ik heb drie trends en veranderingen op een rij gezet voor je.

Mountainbike wereldtop komt weer naar Nederland

Het meest heugelijke nieuws voor het nieuwe jaar wat mij betreft. Nederland mag weer op het hoogste niveau een wereldbeker weekend organiseren. 5 tot 7 mei staat Valkenburg in het teken van de twee cross country disciplines uit de UCI World Cup. Daarmee opent het traditionele mountainbike seizoen in ons land. Heel veel details zijn op het moment van de schrijven nog niet bekend. Gelukkig melden meerdere media dat Mathieu van der Poel wel weer gaat mountainbiken in 2023 en hij bevestigt dat Valkenburg in zijn agenda staat. Meer info Valkenburg vind je hier.

Elektrische en luie innovaties in 2023 voor mountainbikes

Het is een beetje koffiedik kijken wat we op technisch gebied kunnen verwachten volgend jaar. Toch bespeur ik al een aantal trends waarvan ik denk dat die in 2023 meer mainstream worden. Zo verwacht ik dat de mountainbike steeds elektronischer wordt. Enerzijds door de opkomst van de eMTB, die door innovatie steeds beter en stiller wordt. De efficiëntie van de accu’s wordt veel beter waardoor minder gewicht en volume nodig is en het systeem beter ‘verstopt’ kan worden in het frame. Merken als Pivot, Orbea en Trek zijn nu trendzetters, maar ik denk dat we komend jaar meer slanke e-mountainbikes mogen verwachten.

Een andere elektronische innovatie die nu in rap tempo wordt uitgerold is elektronisch schakelen met alle aanverwante elektronische bediening zoals droppers, bandendruk en demping. SRAM heeft de topgroepen al lang en breed uitgerold de afgelopen jaren, met inmiddels ook een elektronische variant van de betaalbare GX-groep. De ogen zijn natuurlijk nog steeds gericht Shimano, die deze zomer een tipje van de sluier oplichtte met een elektronische groep voor e-MTB. Mogen we in 2023 dan eindelijk Di2 op alle mountainbikes verwachten?

Ook lijkt de categorie down country steeds meer te worden omarmt. Of te verdwijnen, want het is maar net hoe je het bekijkt. Zo werd onlangs de nieuwe Orbea Oiz gepresenteerd die als cross country bike alleen verkrijgbaar is met een veerweg van 120 mm, waar de standaard al jaren 100 mm is. Ook de nieuwe Olympia ging naar 110 mm met een semi geïntegreerde achtervering. Steeds meer merken maken hun cross country model dus slacker, met een luiere geometrie en progressievere balhoofd- of zitbuishoeken. Ik verwacht dat komend jaar vaker te zien, waarmee de categorieën cross county en down country meer naar elkaar toetrekken. Ook de geïntegreerde vering gaan we vaker zien, met als koploper Scott.

Red Bull maakt plaats voor Discovery

Vanaf januari 2023 komen ook de uitzendrechten van de wereldbeker mountainbike bij een andere mediapartner terecht. Officieel is dat bij Warner Bros, maar vermoedelijk kunnen we de beelden gaan (terug-)kijken via Discovery Plus. Tot dezelfde eigenaar behoort ook televisiezender Eurosport dus vermoedelijk worden daar live beelden uitgezonden, maar hoe Warner Bros dat precies gaat invullen is nog niet duidelijk.

Daarmee zegt de UCI een jarenlange mountainbike partner gedag. Red Bull bracht de sport namelijk in beeld via Red Bull, met o.a. een interactieve player en samenvattingen via YouTube. Natuurlijk voorzien van het aanstekelijke commentaar van Rob Warner. Hoewel hij zijn achternaam mee heeft met de nieuwe eigenaar van de uitzendrechten, zullen we hem vermoedelijk niet horen bij de nieuwe mediapartner.

Ook goed nieuws omtrent deze nieuwe samenwerking met de UCI, want onlangs kondigde beide partijen aan dat er meer zendtijd komt voor mountainbike. Daarnaast krijgen ook de Enduro-sport en E-Enduro de World Cup-status met (gecombineerde) wedstrijden in de wereldbekerkalender.

In hetzelfde persbericht kondigde de UCI een nieuw finalesysteem voor downhill-wedstrijden aan en meer aandacht met een eigen klassement voor de onder 23-categorieën in XCC-wedstrijden. Ook wordt de discipline cross country marathon (XCM) onderdeel van de World Cup-kalender in 2023. Kortom, veel veranderingen, maar niet persé in het nadeel van mountainbike-liefhebbers. Zolang de beelden niet achter een betaalmuur komen tenminste.

Laten we nog één keer genieten van een geweldige combinatie. In de laatste downhill-wedstrijd van 2022 zit Rob Warner natuurlijk achter de microfoon voor commentaar en is hij misschien wel op z’n best. Red Bull bracht het mooi in beeld.