Wat is een Double Black Diamond trail? – video

Leuk die ratings van mountainbike routes. Net als met skipistes zit er wel eens verschil in de routes die dezelfde kleur of rating hebben. In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van hetzelfde systeem als met skiën. De routes krijgen dan een kleur mee, groen, blauw, rood en zwart. Hierbij is groen makkelijk en zwart zeer moeilijk. Om het nog verwarrend te maken is het mountainbike routebordje (driehoekje met twee puntjes) ook in een kleur. Dit zegt dan meestal weer niks over de zwaarte van de route. Vandaar dat je onder het routebordje steeds vaker een ratingbordje ziet.

Een soortgelijke indeling qua rating wordt er internationaal ook aangehouden. Zo kan je op de website Trailforks na de zwarte route die ook wel black diamond wordt genoemd ook nog gaan voor een double black diamond. En dan is er zelfs nog een pro rating.

Portal Trail

Als deze video al de Oaxaca’s black diamond route laat zien, hoe extreem is dan een double black diamond route? Nou deze video laat dit zien. Niet iets voor een bedrijfsuitje met je collega’s. De Portal route in Moab (VS) krijgt volgens Trailforks een pro rating maar dat wordt betwist omdat er misschien twee echte pro stukken in zit. Nou double black diamond is ook niet niks. Dus dit is minimaal double black diamond. Het eerste deel van de video is de mooie aanlooproute naar de Portal trail. De Portal begint na zo’n 14 minuten.