Shimano EP8 en EP8 RS testen bij Experience Center in Valkenburg

Onderdelen van Shimano zijn bij zo’n beetje elke dealer te bewonderen. Vaak kun je ook even een testritje maken, maar wil je mountainbikes of onderdelen echt grondig ervaren voor je aankoop dan biedt het Experience Center in Valkenburg uitkomst. We lenen twee soorten E-MTB’s voor een dag in de Limburgse heuvels en vergelijken daarmee de Shimano EP8 met de Shimano EP8 RS elektrische aandrijving.

Hartelijk welkom in Valkenburg

Op zo’n twee uurtjes rijden van Utrecht, zit je in het hart van het Limburgse Heuvelland. Niet voor niks de perfecte plek voor een testcentrum. Hoewel je in dit honk van Shimano voor allerlei soorten fietsen (en visspullen) terecht kunt, zijn wij vooral benieuwd wat het de mountainbiker te bieden heeft.

Bij aankomst worden we ontvangen met een kopje koffie en neuzen we wat rond in de showroom. In de showroom kun je veel kleding passen en kopen, maar ook mountainbikes bewonderen. Het personeel is hartelijk en goed op de hoogte van de producten. Toch is de Experience op z’n best wanneer je zelf op pad kunt in de omgeving. Je kunt allerlei soorten mountainbikes van meerdere merken uitproberen. Zo leen je een elektrische mountainbike voor € 34,95 per dag en heb je de Limburgse omgeving als testomgeving. Ook zijn in de Experience een afspuitplaats en douche aanwezig.

Kiezen tussen de Shimano EP8 en Shimano EP8 RS

In het Experience Center vind je allerlei soorten fietsmerken, waarop je uiteenlopende Shimano-onderdelen kunt testen. Vandaag leggen we twee elektrische aandrijvingen van Shimano naast elkaar in twee soorten fietsen van verschillende merken.

In de Canyon Spectral:ON vinden we de standaard uitrusting van veel Shimano aangedreven E-MTB’s. Deze Shimano EP8 is een motor met 85 Nm koppel. Op papier zou de Canyon Spectral:ON CF 8 die we meekrijgen met die aandrijving 100 km of ruim 2000 hoogtemeters aan moeten kunnen. Canyon monteert eigen accu’s van 720 Wh of 900 Wh in deze full carbon enduro E-MTB. De Assist Switch en het scherm zijn uit de Shimano-lijn.

Aan de andere kant hebben we de Orbea Rise H10. Dat is de aluminium uitvoering van de Rise, een lijn die zich profileert als één van de lichtste E-MTB op de markt. In deze mountainbike vinden we de Shimano EP8 RS. Daarbij is Orbea aan de haal gegaan met de EP8 motor en heeft onder toeziend oog van Shimano gestreefd naar een zo licht mogelijke configuratie van de Shimano-aandrijving.

De RS variant is exclusief verkrijgbaar in Orbea’s en is zo afgesteld dat de motor en accu veel efficiënter kunnen ondersteunen. De motor van de RS is identiek aan de normale EP8 motor, maar Orbea heeft de software aangepast, zodat een kleinere accu (540 Wh) en efficiënter energieverbruik mogelijk zijn. Onder andere het het maximale koppel is verlaagd naar 60 Nm. De aandrijving is goed verstopt in het frame en voor de bediening vinden we alleen een Assist Switch en twee gekleurde ledjes op de kabel.

Mountainbikeroute Shimano Valkenburg (Houthum)

Rond het Shimano Experience Center liggen meerdere mountainbikeroutes. We beginnen met de route die Shimano heeft geadopteerd: Shimano Valkenburg. Die bevat delen van de vroegere route Meersen en heeft een blauwe gradatie (makkelijk). Als we nog geen kilometer op weg zijn, gaan we direct steil omhoog en verlaten we de toeristische omgeving met Valkenburg als vergezicht. Meteen wordt ons ook het verschil tussen de twee motoren duidelijk.

De Canyon Spectral:ON is een echte krachtpatser. Ook in de eco-modus geeft dat ding meteen gas. Uiteraard kun je met Shimano’s E-Tube app zelf instellen hoeveel ondersteuning in welke stand wordt gegeven en achteraf bleek dat de eco-stand al een koppel van 49 Nm had. Toch valt ons op dat je echt lang doet met de accu van deze Spectral. En daar durven we bij de Orbea niet meteen op te vertrouwen.

De Orbea Rise is opvallend licht en handzaam en heeft een accu van ‘slechts’ 540 Wh. Hoewel onze uitvoering van aluminium is gemaakt, voelt deze mountainbike veel meer als een normale mountainbike. De Spectral:ON is redelijk log en zwaar in vergelijking met de Rise. Deze lichte E-MTB is namelijk echt wendbaar en zelfs met de motor uit nog goed te berijden naar boven. De accu mag dan wel kleiner zijn, maar was ruim voldoende voor onze dag van drie uur flink mountainbiken.

Je zult met de Orbea wel meer energie zelf moeten blijven leveren. Met name op een lage trapfrequentie lijkt de motor minder te ondersteunen en het piekvermogen is lager. Waar je op de Spectral echt makkelijk naar boven rijdt op steile stukken, lever je bij de Rise zelf meer energie. Ook in de boost stand. Daar staat een veel natuurlijkere rijervaring tegenover en in vergelijking met een normale mountainbike wordt je toch nog steeds flink ondersteunt. Alleen tegen de power van de Spectral legt de Orbea het af, zelfs als de meest getrainde van ons zich vol inspant op de Orbea.

In totaal maken we in Valkenburg zo’n 55 km en 1000 hoogtemeters. De blauwe Shimano-route gaat lekker op en af door het schitterende Limburgse landschap, maar is niet zo technisch. Daarom gaan we ’s middags naar de Cauberg-mountainbikeroute. Die komt met een lengte van 30 km vlak langs de het Shimano Experience Center en heeft met de rode moeilijkheidsgradatie meerdere technische elementen in zich, waaronder het kleine bikepark bovenop de Cauberg waar we even lekker los gaan met stunt en vliegwerk.

Shimano aandrijving voor twee doeleinden

De Cauberg-route heeft naast technische passages ook gedeeltes over weidse gravelpaden. Hier en daar maak je een lusje van singletracks, maar los van de echte moeilijke onderdelen rondom de Cauberg heb je de power van de Spectral met z’n standaard EP8-motor eigenlijk niet nodig voor dit terrein. Deze enduro bike is eigenlijk gemaakt voor het extreme E-MTB werk in de bergen. Lang en steil omhoog of technisch en hard naar beneden – de Spectral:ON kan het zonder twijfel aan. Bij terugkomst zit de accu namelijk nog voor 75% vol en dan hebben we niet eens zuinig gereden.

De Orbea leent zich veel meer voor casual e-mountainbiken. Hoewel je met de range extender nog meer bereik hebt, is de lichtere motor en accu vooral interessant voor mensen die lekker ongedwongen ondersteuning willen. Dit is bijvoorbeeld de perfecte bike voor partners die vanwege verschil in conditie op zoek zijn naar de extra ondersteuning. Doordat de bike zo licht en handzaam is, evenaart het veel meer het rijgevoel van een normale mountainbike. Terwijl de motor en accu ongemerkt toch echt veel ondersteuning kunnen bieden, als het echt steil of zwaar wordt en je voldoende trapfrequentie houdt.

Ook visueel oogt de Orbea bijna als een normale mountainbike. Zo ontbreekt bijvoorbeeld een display, maar geven ledjes op de kabel één van de drie ondersteuningsstanden en de accustatus aan. Dat je daardoor slecht ziet hoeveel batterij je nog hebt is een minpuntje. Pas bij 10% wordt het lampje rood, maar geen paniek. Ook met een lege accu rijdt je veel gemakkelijker verder op de Orbea dan op de Spectral en de accu zonder range extender was voor onze tocht rondom Valkenburg ook ruim voldoende. Mocht je op zoek zijn naar een aandrijving die lijkt op deze lichte Shimano EP8 RS die alleen exclusief in de Orbea-modellen zit, dan kun je eens kijken naar de Shimano EP801.

Conclusie

In het Shimano Experience Center kun je voor allerlei zaken en soorten fietsen terecht. Van normale e-bikes, race- en gravelfietsen tot natuurlijk (e-)mountainbikes. Ook biedt de plek speciale arrangementen en een winkel waar je kleding en gear kunt kopen. Toch is het vooral de perfecte uitvalsbasis om een (nieuwe) mountainbike grondig uit te proberen. Doordat je veel soorten bikes kunt lenen en er daadwerkelijk in het echt mee op uit kunt trekken, zoals je normaal zou doen, kun je veel beter inschatten welke mountainbikes en onderdelen bij je passen. De omgeving van Valkenburg is daarvoor natuurlijk perfect.

De keuze tussen de Shimano EP8 of Shimano EP8 RS is ontzettend afhankelijk van je beoogde doel. De Orbea Rise H10 met de EP8 RS is een elektrische mountainbike die het gevoel en de handeling van een normale mountainbike evenaart. Aan de andere kant is de Spectral:ON CF 8 een krachtpatser die je volle bak voorziet van adrenaline, als je hard naar boven scheurt of optrekt na scherpe bochten en uitdagende hindernissen.

Meer info bij Shimano.