Sfeerverslag van ontknoping FPS Bouw MTB Cup in Enschede

Afgelopen zomer heb je bij ons de eerste jaargang van de FPS Bouw MTB Cup in Oost Nederland kunnen volgen. Tijdens de laatste uit vijf wedstrijden pakt de organisatie groot uit met een mini-festival bij recreatiecentrum Het Rutbeek in Enschede. Ons MTBblog-team was ter plekke, waarbij Coen en ik deelnamen aan de laagdrempelige wedstrijd.

Laagdrempelige én fanatieke strijd in Enschede

Initiator FPS Bouw wil in samenwerking met vijf organiserende wielerverenigingen een laagdrempelige competitie aanbieden, waarvoor in het eerste seizoen al meteen veel animo bleek te zijn. Ook tijdens het Grand Finale festival in Enschede was de animo groot. Verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën ontving de organiserende wielervereniging Klein Verzet zo’n tweehonderd deelnemers. De laagdrempelige deelname zorgde voor een diversiteit aan deelnemers, met ook een flink aantal fanatiekelingen – waaronder wijzelf trouwens. Na de ritten in de jeugdcategorieën werd het parcours over Het Rutbeek in de middag met een extra lus uit de mountainbikeroute van Enschede uitgebreid.

Uitgeput na de finish

Het terrein in Enschede werd voor de laatste wedstrijd omgedoopt tot mini-festival, met naast een jurytent, startboog en inschrijfbalie ook een hamburgertent, dranktent, biertafels en een springkussen. Bezoekers zagen rondom het festivalterrein de deelnemers meerdere keren per ronde doorkomen, met de start en finish pal langs de biertafels. Er was ook een gedeelte voor bijvoorbeeld de biketrail demonstratie.

Het parcours was zwaar door de regen van de afgelopen dagen. De natte grasgrond maakte dat je al snel moest gaan stoempen om op snelheid te blijven. Daarnaast had de organisatie een aantal onnatuurlijke hindernissen met pallets aangebracht. In de bosjes rondom het terrein was het kort draaien met vaak de schuine kantjes op en af. De lengte van het parcours was voor zowel deelnemers als bezoekers interessant, maar in vergelijking met bijvoorbeeld het parcours in Nijverdal hadden er hier wel iets meer mountainbike waardige elementen in mogen zitten. Zo had er wat mij betreft minder draaien en keren op het grasveld in mogen zitten en hadden Coen en ik stiekem gehoopt dat de naastgelegen skiheuvel uit de mountainbikeroute meer hoogteverschil aan het parcours zou toevoegen. Toch heeft het de competitie niet minder zwaar gemaakt, want ook in deze omstandigheden bleek de uitdaging voldoende om verschil te maken.

Coen in mijn wiel

Organisatie is van top tot teen verzorgd

Na een solide vijfde en zesde plek in de uitslag voor respectievelijk Coen en mij, blijven we nog even gezellig natafelen. Na een warme douche in één van de douchecabines nemen we plaats aan de biertafels en analyseren we met veel gelach de wedstrijd nog een keer. De bar in de dranktent bood een breed aanbod van warme en goed gekoelde dranken. Aan de smaak van de verse hamburgers zouden meer evenementen een voorbeeld mogen nemen. Uiterst smaakvol en helemaal vers gebakken! Op de achtergrond zien we de seniorencategorieën al even fanatiek strijden voor de felbegeerde eer, terwijl naast ons weer één van de vele prijzenceremonies van de dag plaatsvindt.

Volgend jaar meer wedstrijden in FPS Bouw MTB Cup

FPS Bouw is van plan om volgende zomer opnieuw een competitie te initiëren, met nog meer wedstrijden en een uitgebreider finale festival. Op dit moment zou het bedrijf in samenwerking met de verenigingen in Oost Nederland voornemens zijn om de competitie uit te breiden naar zo’n acht wedstrijden. Kortom de eerste jaargang van de competitie is een succes en smaakt naar meer. Uiteraard houden we je hier op de hoogte.

Check meer foto’s op Facebook.

Meer info via FPS Bouw MTB Cup