Serieus mountainbiken in Lunteren tijdens Veluwse MTB Competitie

Misschien was afgelopen weekend wel de meest uitdagende wedstrijd uit de reeks van de Veluwse MTB wintercompetitie. Dat schrijf ik zonder de inspanning van de andere wedstrijdorganisatoren tekort te doen, maar de locatie aan de Goudberg in Lunteren (Ede) heeft als enige competitiewedstrijd serieuze hoogtemeters en is dus een perfecte voor een mountainbikewedstrijd. Wij waren erbij voor een (foto-)verslag met o.a. een Specialized Epic Expert met Brain.

Technisch en uitdagend parcours

De Goudsberg in Lunteren is voor veel mountainbikers in de regio geen onbekend terrein. Het zandgat aan de Hessenweg ligt 50 meter boven NAP en vlak langs het geografische middelpunt van Nederland, waar een technische vaste MTB-route is aangelegd. Bij aankomst is met de lange rij geparkeerde auto’s aan de Hessenweg meteen duidelijk: de animo is groot voor deze wedstrijd.

De organisatie maakt voor het parcours relatief weinig gebruik van de vaste mountainbike route. Enerzijds jammer, maar een begrijpelijk besluit. Zo kunnen recreatieve mountainbikers op deze zaterdag zonder veel omleiding gewoon gebruik blijven maken van de vaste route. Gelukkig is naast de route ook meer dan voldoende plek voor een technisch parcours.

Op het middenterrein van het zandgat ziet de organisatie de perfecte plek voor een finish doorkomst. Daarna gaan de renners over de bielzenbrug naar de langste klim uit de ronde, om vervolgens ‘op hoogte’ wat lange rechte stukken en een paar technische manoeuvres te rijden. Die worden gevolgd door een paar pittige stukken door de zandduinen van het terrein.

Daarna wordt het echt serieus. Na wat technische klimmetjes, komen de deelnemers door een tweetal kuilen met o.a. boomwortels, waar niet iedereen meer op de fiets kan blijven. Die passage wordt gevolgd door een lange steile afdaling met onderaan een haakse bocht, die uitkomt op een geitenpad tussen de bomen langs de schuine kant van het terrein. Vervolgens klimmen de deelnemers over een zompige weg met daarna wat hindernissen terug naar de finish.

Terrein voor Specialized Epic met Brain

Specialized leende ons afgelopen maand een Epic Expert met Brain Technology voor een uitgebreide test. Naast een reguliere test, wilden we die MTB ook eens aan de tand voelen in competatief verband. Deze mountainbike is namelijk juist bedoelt voor cross country in competatief verband.

We hebben vaker de Brain Technology getest en dan met name vanuit technisch perspectief. Brain is een mechanisch systeem dat automatisch de lock-out van je voor en achtervering bepaalt. Nu willen we eens meer inzoomen op het gedrag in praktijk en de rijervaring. Binnenkort lees je de hele review op deze blog, maar nu vast een tip van sluier.

De Brain Technology zorgt niet voor significant meer efficiënte of tijdswinst is mijn ervaring, maar bespaart toch energie en verkleint de kans op fouten. Je hoeft namelijk niet meer na te denken over het aan- en uitzetten van de lock-out, waardoor je helemaal de focus houdt op het rijden. Daarnaast maak je geen fouten meer door het vergeten van de lock-out. Met name dat laatste zorgt eigenlijk altijd voor tijdsverlies of inefficiënte.

Op een parcours als bij de Goudsberg in Lunteren is Brain echt te gek. Meerdere keren per ronde zou ik moeten wisselen tussen lange rechte stukke of klimmen met lock-out aan en technische hindernissen en afdalingen met lock-out uit. Daar heb ik me welgeteld geen één keer druk over gemaakt en ook nul keer stond de lock-out in de verkeerde stand. Clean sweep dus.

Nog steeds laagdrempelig voor elk niveau

Ondanks de technische uitdagingen maakt de organisatie van de Veluwse MTB Competitie haar eigen belofte nog steeds volledig waar. De competitie is vooral bedoelt om op een laagdrempelige manier in aanraking te komen met de wedstrijdsport. Daarbij is naast een groot verschil in conditie het verschil tussen technische vaardigheden van deelnemers een belangrijke factor. De organisatie heeft met de wedstrijd op de Goudsberg echt gezorgd voor de juiste balans. Hoewel sommige minder vaardige renners sporadisch moesten afstappen, bleef er voor de vaardige en competitieve deelnemers een serieus mountainbikeparcours van formaat over.

Ondanks de voorzorgsmaatregelen van de organisatie werd aan het begin van de middag de wedstrijd even opgeschrikt door een incident waarbij de ambulance werd opgeroepen. Gelukkig was er veel begrip van deelnemers tijdens het voorval en maakte de organisatie op adequate wijze plaats voor de hulpdiensten.

De wedstrijd aan de Goudsberg in de Veluwse MTB Competitie is een echte aanrader voor elk type mountainbiker. Of je nou wilt proeven aan de wedstrijdsport of al veel ervaring hebt in competities: zorg dat je er volgende keer bij bent in Lunteren! Deze uitdagende wedstrijd én professionele organisatie zouden namelijk ook zeker niet misstaan in de nationale MTB-kalender. Zou mooi zijn, zolang het in ieder geval maar onderdeel blijft van de Veluwse MTB competitie.

Klik hier voor meer info over o.a. de komende wedstrijden in Deventer en Apeldoorn.