Samenvatting eerste UCI wereldbeker in Mairiporã, Brazilië

Het eerste mountainbike weekend op het hoogste niveau is achter de rug. In het Braziliaanse Mairiporã werden voor het eerst de degens gekruist door de beste cross country rijders van de wereld. In kurkdroge en warme omstandigheden, op een lang en loodzwaar parcours zorgde dat direct voor spektakel en grote verschillen. Check hier de samenvatting van de Olympics op zondag.

XCO Dames

In vijf lange en pittige rondes nemen de beste dames van de wereld het tegen elkaar op, met direct grote verschillen. Een kopgroep van drie opvallende namen maakt snel een groot verschil op bekende dames als Neff, Richards en Terpstra. Het zijn Halley Batten, Savilia Blunk en Jenny Rissveds die de dienst uitmaken in een zinderende finale. De Nederlandse Anne Tauber wordt knap zevende op net geen twee minuten van de winnaar.

XCO Heren

Hoewel het Specialized Factory team bij de dames wat pech ondervindt, maken de mannelijke teamgenoten dat ruimschoots goed. Sommige stukken van het parcours zijn zo steil dat ook het merendeel van de mannen in de eerste ronde meerdere malen moet afstappen. Bij de mannen duurt het even voordat de grotere namen zich melden aan de kop tot een kopgroep van zo’n zes rijders. Toch is het Koretzky die zich vanaf het begin mengt in de strijdt om de koppositie, maar uiteindelijk is het zijn teamgenoot Blevins die in een zinderende finale twee seconden sneller is en de winst op zijn naam schrijft.

Volgende week opnieuw een cross country wereldbeker vanuit Brazilië, maar dan ligt het parcours in Araxá. Hier vind je de hele kalender voor 2024.