Review: Rapha Men’s Trail Lightweight Jacket

Slecht weer bestaat niet. De verkeerde kleding wel! Rapha heeft een collectie speciaal voor trail mountainbiken, met producten voor de vier jaargetijden. In deze review een jasje geschikt voor minstens drie van de vier seizoenen.

Licht in alle opzichten

Je ziet waarschijnlijk al aan de foto’s dat deze Trail Lightweight Jacket bestaat uit dunne en lichte stof. Je draagt het over andere trail kleding. Meest opvallend is wat mij betreft de compactheid. Ik vind het fijn om windjacks zoals deze, als extra mee te nemen. Als je op een herfstdag vroeg vertrekt en de temperatuur het eerste uur nog net te laag is voor de rest van je outfit. Of als extra jasje dat je aantrekt wanneer het weer omslaat of als de wind je bezwete lichaam koud maakt. Dit jacket is heel compact en steek je makkelijk weg in een (achter-)zak. Maar Rapha zou Rapha niet zijn als ze stijl met een functionele toepassing zouden combineren. Je kunt het jacket namelijk oprollen in de binnenzak. Met een bijgeleverd gespbandje en rubber lusje aan de binnenkant van de zak monteer je het jack aan je mountainbikeframe.

De dunne ribstof van het Trail Lightweight Jacket heeft ook een keerzijde. Het is zeker een extra laag, maar bij echt koude temperaturen houdt het niet veel warmte vast. Dat komt deels door het ademende vermogen dat goed is, maar daardoor kan warme lucht wel makkelijker naar buiten. Beschut in het bos of als je intensiever fietst, is dat juist lekker. Je krijgt dan niet snel dat kleffe gevoel wat veel windjacks met lange mouwen hebben. Als je vol in de wind over een open vlakte rijdt bij lagere temperaturen, biedt deze jas minder isolatie. De stof voelt ondanks het lichte gewicht wel heel stevig.

Toepassing van de Rapha Trail Lightweight Jacket

In de hoge kraag van het jacket kan ik me lekker verstoppen als het weer guur wordt. In de onderrand van de jas zitten twee elastieken waarmee je het strak aantrekt om je lichaam. Behalve de zak op de borst heeft het jasje geen zakken. Het jacket is voorzien van een capuchon, die je strak om je hoofd kunt trekken met een elastiek.

Enige kritieke punt van de Rapha Men’s Trail Lightweight Jacket vind ik de capuchon. Off bike is het fijn om het hoofddeksel te hebben, maar met helm op werkt het voor mij niet. Over mijn helm heen gaat echt niet, want dan komt de kraag strak tot onder mijn neus. Onder de helm past wel, maar dat zit niet prettig. Daarvoor heeft de capuchon namelijk weer teveel stof. Los daarvan wil ik liever niet mijn helm helemaal hoeven afzetten om de capuchon eronder te doen. De toepassing van de capuchon – behalve off bike – is me dus niet helemaal duidelijk. Voor versie twee van dit jacket zou een grotere capuchon of de capuchon weglaten een tip zijn. Overigens heb je geen last van de capuchon in je nek, wanneer je hem niet draagt.

Als de temperaturen echt te laag worden heb ik aan een ondershirt, trailshirt en dit jacket niet genoeg isolatie. Dit jack lijkt dan ook vooral bedoeld voor de herst, lente of regenachtige zomerdagen. In de winter is het wellicht nog een lekker extra jasje, maar dan heb je meestal al kleding aan voorzien van een windvanger. In de regen biedt het ook een extra laag om de wind af te vangen, maar waterdicht is de stof niet. Wel is de stof redelijk stretchy en voorzien van een waterafstotende DWR-coating.

Conclusie

De Rapha Men’s Trail Lightweight Jacket is een heel stijlvolle en ook functionele extra laag over alledaagse trail kleding. Zeker als je op avontuur gaat en niet weet hoe de dag gaat lopen, ga je veel plezier beleven aan deze jacket. Het is zo’n jack dat je vaker bij hebt als extra, dan dat je het daadwerkelijk draagt. Alleen als de weersomstandigheden maken dat je het aantrekt, ben je de gelukkigste man op aarde. Het lichte gewicht en de compacte vorm waarin het jack ingepakt meegenomen kan is super goed gedaan. Ook is de pasvorm erg prettig. De stretch in de stof zorgt voor ervoor dat het baggy model toch lekker aansluit op je lichaam. De jas begint niet te klapperen of zichzelf op te blazen als de wind eronder komt. Jammer dat je de capuchon niet over je helm kan trekken.

De hoge kraag is een groot pluspunt van dit jacket. Als ik het koud krijgt, kan ik me lekker verschuilen. Veel ‘extra’ jasjes hebben dat vaak niet om de hoeveelheid stof te verminderen, maar bij dit jack is het niet nodig. De lichte stof is verrassend ademend en wordt zelf blij hoge intensiteit of lage snelheid niet zweterig. Ook de bijgeleverde gespband waarmee je de Trail Lightweight Jacket om je mountainbike knoopt is echt een aanrader! Het jasje blijft stevig zitten door het rubber waar de band doorheen gaat en is nog stijlvol ook.

De adviesprijs van het Rapha Trail Lightweight Jacket is € 155,-. Dat is stevig voor een jasje, maar de kwaliteit is wel echt subliem. Daarmee past het goed in de rest van het Rapha-assortiment en dit jacket komt wel in veel seizoenen van pas. Op koude winterdagen waarbij de temperatuur onder 5 graden komt, zal het te koud zijn zonder extra kleding. In de andere jaargetijden biedt het echt een comfortabele bescherming tijdens avonturen met onvoorziene omstandigheden.

Meer info bij Rapha.