Review: Pro Bike Repair Stand – lichtgewicht montagestandaard voor je bike

De kans dat je onderhoud moet plegen aan je mountainbike is groot. In de meest extreme vorm van fietsen heb je te maken met modder, slijtage en soms flinke klappen. Gelukkig kun je veel klein onderhoud zelf uitvoeren, maar een fietsstandaard is bij de meeste thuisreparaties essentieel. We mochten de Bike Repair Stand van het merk Pro uitgebreid testen.

Licht van gewicht maar stevig

Bij het uitpakken valt meteen op hoe licht de werkstandaard is. Dat baart me wat zorgen, want is het statief daarmee ook stevig? Ja, daarover zo meer. De Pro Bike Repair Stand van nog geen 5 kilo is verpakt in een stevige draagzak met een schouderband. Ingeklapt is de standaard ongeveer een meter lang en 20 centimeter breed op het breedste deel.

Opzetten van de standaard vraagt de eerste keer even wat aandacht, want je moet goed kijken wat je losdraait en welke delen kunnen bewegen. Als je dat doorhebt werkt het statief uiterst intuïtief. Je zet de zwarte buis op de grond en klapt de twee zwarte voetpoten uit tot ze niet verder kunnen. Die fixeer je stevig met een snelspanner. De rubberen uiteinden zijn zacht en hebben volop grip op gladde ondergronden.

Het bovendeel bestaat uit een lichte buis waarmee je het statief op maximaal 162 cm brengt. De kop van de montagestandaard heeft twee vaste posities die je met een trekker verandert, maar kun je eventueel fixeren met een snelspanner in een andere hoek. De kop is uitgerust met een stevige klem voorzien van een dikke laag rubber die goed grip heeft op zadelpen of bovenbuis. Je kunt de kop draaien en in veel posities klemvast zetten door de karteltjesrand en de klem. De snelsluiting van de klem werkt ook erg intuïtief. Zonder kracht zetten, zit de mountainbike meteen stevig vast.

Pro Bike Repair Stand in gebruik

Met deze werkstandaard kun je met vertrouwen je mountainbike repareren. De MTB waaraan ik werk blijft goed op z’n plek hangen en de doordat je alle punten goed kunt fixeren blijft alles goed in dezelfde werkpositie. De mountainbike waaraan ik werk weegt zo’n tien kilo, maar dit statief heeft een gewichtslimiet van 30 kilo. Daardoor kun je dus ook de meeste E-MTB’s hiermee onderhouden, zoals je op deze foto ziet.

Toch valt me op dat als je de mountainbike aan de zadelpen ophangt, dat het zwaartepunt meer op één voet van de standaard komt. Daardoor komt het statief makkelijker zijwaarts wat van de grond wanneer ik aan de uiterste voor- of achterkant van mijn mountainbike werk. Logisch, want hij hangt dan namelijk een beetje uit het lood. Dat komt door de positie van de poten, maar dat heeft als voordeel dat het weinig ruimt inneemt of dat je struikelt over de achterpoot.

Als ik de mountainbike aan de bovenbuis ophang, dan staat het statief weer helemaal stabiel. Voordeel ook van deze positie van de poten is dat je de standaard uitgeklapt ook makkelijk in een hoekje zet zonder dat een poot uitsteekt. En als je je fiets aan je bovenbuis van carbon klemt, draai je deze niet te extreem strak aan i.v.m de puntbelasting. Maar dat is een andere en algemene discussie.

De montagestandaard is voorzien van een tweedelige gereedschapshouder. Handig, maar ik merk dat ik meestal niet de moeite neem om die te monteren. Met een adviesprijs van € 229,- schaf je Pro’s meest stevige werkstandaard aan die zich kan meten met vergelijkbare prijs-kwaliteit statieven van andere merken.

Specificaties

Pro Bike Repair Stand
Materiaal: aluminium
Kleur: Zwart
Gewicht: 4,5 kg.
Maximale hoogte: 162 cm
Maximaal gewicht: 30 kg
Inclusief draagtas
Adviesprijs: € 229,-
Meer info via Pro.

Conclusie

De Pro Bike Repair Stand is licht, compact en intuïtief. De standaard heeft goed grip met de ondergrond en met de klem waarmee je een mountainbike vastzet. Het statief heeft in sommige gevallen de neiging tot omkieperen, maar dat voorkom je door de mountainbike op een ander punt vast te zetten. Deze constructie heeft als voordeel dat de stand uitgeklapt weinig ruimte in beslag meent en snel kan worden opgezet. De prijs is net iets lager dan vergelijkbare alternatieven en daarmee zet Pro de prijs-kwaliteit op scherp.