Review: Fox Racing Ranger lange mountainbike broek

Afgelopen week kon je in één week van korte broek regelrecht over op de winterkleding. Daartussen zit nog een aangenamere wintertemperatuur, die vraagt om een normale lange broek. Nu het vriespunt weer in zicht is, mag je de lange broek weer vooraan in je kledingkast leggen. Daarom test ik de Fox Racing Ranger lange mountainbike broek voor je.

Betaalbaar en functionele mountainbike broek

Fox Racing (niet te verwarren met Fox-vering) heeft een brede range aan mountainbike kleding. Het Ranger-model is de goedkoopste lange broek uit de reeks. Functioneel vind je dan ook geen bijzonderheden, maar wel precies genoeg voor een gangbare broek. Na het passen kwam ik uit op een maat 30. Mijn maat is normaal 32, maar die vond ik te baggy en lang. De maat 30 zit strakker, maar past een stuk beter.

De broek heeft een verstelbare band om hem strak op je taille te laten aansluiten. Aan de binnenkant zit een zachte laag die de broek op de plek houdt. Met een enkele drukknoop sluit je de broek, die overigens niet is voorzien van een rits in de gulp. Kun je ook niet vergeten hem dicht te doen. Bij de broek wordt geen liner geleverd, maar die heb je wel nodig. Van zichzelf heeft de broek geen zeem of zitvlakbescherming.

De Ranger is voorzien van een lichte en ademende stretchstof. Die stretcht inderdaad aardig, maar is niet super flexibel. De stof voelt stevig en de DWR-coating maakt de stof waterafstotend. Door de DWR-laag maak je de stof ook makkelijk schoon. Op de bovenbenen vinden we twee zakken met ritssluiting. Verder zijn de knieën voorzien van een kleine insnede, waardoor de stof in mountainbikepositie niet in je knieholte kruipt. Het einde van broekspijpen sluit lekker strak aan en is voorzien van een soort elastische stof. Bij mij komt de broek net boven mijn enkels uit in zittende positie, waardoor samen met de strakke pijpen geen overtollige stof tussen voorblad en de ketting kan blijven hangen.

DWR-coating scheelt wassen

De broek is perfect voor temperaturen onder de 10 graden. Bij zware vrieskou of sneeuw heb je wel meer nodig, maar tot het vriespunt draag je met de Fox Racing Ranger een lekker flexibele en ademende broek zonder poespas. Doordat de broek baggy is, blijft de warme lucht goed in de broek zonder dat het zweterig wordt van binnen. Ook blijft vocht van buiten niet in de broek zitten door de DWR-coating en als de modder is opgedroogd veeg je de broek zo weer schoon. Dat scheelt je echt wel wasbeurten, want je kunt de broek eenmaal droog gerust meerdere keren dragen.

Zakken niet te vol stoppen

De zakken van de broek op beide benen zijn stevig en voorzien van een kwalitatieve rits. Ze zijn niet heel ruim, maar je hebt voldoende ruimte voor een telefoon of portemonnee. De zakken komen uit op je bovenbeen, net als bij een normale broek. Sommige mountainbike broeken hebben ook zakken die naar onder vallen, waardoor de inhoud meer aan de zijkant van je been komt. Nu komt bij volle zakken de bagage bovenop je benen terecht.

Ik merk dat ik ze om die reden liever niet te vol stop, maar van bijvoorbeeld een mobiele telefoon merk je niks tijdens het rijden. Vooral losse kleine spulletjes zoals CO2-patronen of veel losse spulletjes is minder fijn.

Kiezen tussen twee maten

Aan de pasvorm had naar mijn mening iets meer aandacht besteed mogen worden. Maat 32 is echt te groot voor mij en maat 30 is voor het mooie net te strak met net te korte pijpen. Een maat 31, iets meer flexibiliteit of een fractie meer stof was voor mij prettig geweest.

Met de band om je taille kun je de broek goed laten aansluiten, maar het gespje wegwerken in de broek is wel een beetje gefriemel. Het overtollige gedeelte van het bandje kun je in een opening van de band stoppen, maar daar krijg je het bandje best moeilijk in en trek je het per ongeluk vrij gemakkelijk uit. De enkele drukknop van de sluiting blijft overigens stevig zitten en is makkelijk te sluiten.

Conclusie

De Fox Racing Ranger is vooral een betaalbare broek met een scherpe prijs-kwaliteit. De minpunten zijn details, want in de basis koop je een prettige broek. Zonder bijzondere features, maar de broek is wel van een kwalitatieve stof en voorzien van de basisvoorzieningen. Met een adviesprijs van € 109,- is het de moeite waard om één of twee van zulke broeken in je kast te leggen voor mountainbike-ritjes in het najaar of het voorjaar en op niet al te koude winterdagen. De broek is naast het zwart dat ik draag beschikbaar in blauw en beige.

Meer info vind je bij Fox Racing.