Nieuwe mountainbike voor 1000 euro: waar moet ik op letten?

De prijzen van mountainbikes kunnen ontzettend uiteenlopen. Waar moet je bij de aanschaf op letten als beginnend mountainbiker? En wat is waar voor je geld? Een mountainbike aanschaffen waarmee je veilig de Nederlandse mountainbike-routes kan rijden doe je niet voor veel minder dan 1000 euro. In dit artikel lees je waarom en waar je op moet letten.

Ontwikkeling maakt de mountainbike duurder

Waarom heb je eigenlijk goedkope en dure mountainbikes? Innovatie is het antwoord. Ontwikkeling van nieuwe producten is verreweg het duurste deel van de kostprijs voor een fabrikant. Met name testen en doorontwikkelen vraagt veel tijd, geduld en capaciteiten. Daar betaal je samen met andere gebruikers de prijs voor. Dit lijkt voor de hand liggend, maar is een belangrijk feit in het bepalen van de prijs en potentiële doelgroep voor fietsmerken. Veel innovatie gebeurd daarom bij de duurste mountainbikes en onderdelen, waarbij succesvolle innovaties in de jaren daarna doorsijpelen naar goedkopere fietsen die een grotere afzet hebben. Zo zie je ook bij een laag prijspunt innovatie voorkomen – hetzij met ‘oudere’ innovaties. Bij goedkopere modellen is het juist interessant welke innovatie toegankelijk zijn gemaakt.

De linker mountainbike kost € 999,-, de rechter maakt Merida voor € 12.999,-

Kies voor een kwalitatief merk

Begin het zoeken naar een betaalbare mountainbike bij een gerenommeerd of bewezen kwalitatief merk. Je ziet best vaak mountainbikes voor minder dan 1000 euro in bijvoorbeeld de folders van supermarkten, maar dat zijn meestal geen betrouwbare merken. Grotere merken zoals bijvoorbeeld Merida, halen veel kennis uit de innovatie van duurdere modellen. Ook hebben ze een betrouwbaar dealernetwerk waardoor ze goed kunnen helpen met advies of als je onverhoopt problemen ondervindt met je mountainbike. Een gedegen merk kan op papier soms iets duurder lijken, maar als je kijkt naar rijervaring en levensduur winnen ze vaak met gemak van goedkope of onbekende merken.

De groep van een mountainbike

Let op een betrouwbare groep

De groep bestaat uit alle onderdelen die zorgen voor de aandrijving van de mountainbike. De tandwielen, ketting en versnellingen. Ook daarvoor geldt dat je het best voor een bekend merk kunt kiezen. SRAM en Shimano zijn de twee grote kwalitatieve merken, maar voor een mountainbike rond 1000 euro kom je meestal bij Shimano uit. De tijd van voorderailleurs (en meerdere kettingbladen voor) op een mountainbike is echt voorbij, dus zoek een mountainbike met een 1×10 of zelfs 1×11 aandrijflijn. Dat is één tandwiel voor bij de trappers en 10 of 11 tandwielen bij het achterwiel. Je kiest het best voor een betrouwbare groep, omdat vervangingsonderdelen makkelijk verkrijgbaar zijn en ook hierbij de levensduur vaak beter is. Bij aandrijfgroepen werkt innovatie namelijk hetzelfde als bij complete mountainbikes.

De voorvork van een mountainbike

Verwacht niet teveel van de voorvork

Een mountainbike voor 1000 euro met vering voor en achter zou ik sterk afraden. Dat is simpelweg to good to be true. Binnen een mum van tijd zal je vering z’n compressie verliezen of – het tegenover gestelde – op slot schieten. Praktisch alle mountainbikes worden geleverd met een verende voorvork. Verwacht ook daar niet teveel van, want de demping is nou eenmaal een complex onderdeel dat onderhoudsgevoelig is en waar veel innovatie samenkomt. Deze Merida Big Nine 200 wordt al wel geleverd met een lucht geveerde vork, wat een pluspunt is in deze prijsklasse. Zoek bij de aankoop in ieder geval uit hoeveel het onderhoud je kost en of (in de meeste gevallen goedkoper) de vork makkelijk vervangbaar is.

Laat je informeren over de opties

Het ligt voor de hand, maar laat je adviseren over de aankoop. Mensen in je omgeving die meer ervaring met mountainbikes hebben kunnen je vertellen over onder andere 29 inch wielen, de kwaliteit van de banden en natuurlijk hydraulische schijfremmen die echt wel een must zijn op een mountainbike tegenwoordig. Ook wil je voor deze prijs eigenlijk graag interne kabelgeleiding, een nette afmontage (zadel en stuurpen) en een tapered balhoofd (waarbij het lager onder groter is dan boven) zien. Zelf een tweedehands exemplaar op Marktplaats zoeken voor 1000 euro (of minder) is niet verstandig als je niet weet waar je op moet letten. Vaak zijn onderdelen versleten en kost vervanging of onderhoud al snel een paar honderd euro.

Merida Big Nine 200

Veel grote merken hebben een instapmodel voor een budget van zo’n 1000 euro. In dit artikel hebben we de Merida Big Nine 200 als uitgangspunt genomen. Deze mountainbike voor recreatief gebruik voldoet aan alle punten die we in dit artikel benoemen en heeft een adviesprijs van € 999,-. De mountainbike is opgebouwd met overwegend Shimano onderdelen, fabriekswielen van Merida en is voorzien van hydraulische schrijfremmen. Daarnaast heeft deze mountainbike een opvallend laag gewicht in dit prijssegment: 12,95 Kg.

Meer info bij Merida.