Öhlins TTX22m.2 achterdemper is flink aangepast

De originele TTX22m van het Zweedse merk Öhlins is voor veel mountainbikers een bijzonder gewaardeerd onderdeel van hun fiets. De achterdemper gemaakt voor downhill en trail bikes behoort tot de top in het segment. Toch vond Öhlins het tijd voor een update: de TTX22m.2.

Nieuw bottom out rubber

Een verbeterde bottom out performance is de opvallende update. Die moet voorkomen dat je de demper helemaal inklapt, waardoor je aan het einde van de veerweg je totale demping kwijt bent en de impact 1-op-1 overneemt. Behalve de kleur van het rubber (zwart, voorheen wit) vangt het nu ook eerder op de veerweg de andere kant van de veer op. De fabrikant heeft namelijk het rubber groter gemaakt en de cup waarin het vastzit vernieuwd, zodat de demping geleidelijker is. Door de verende werking van het nieuwe rubber vangt het niet alleen eerder een heftige impact op, maar zorgt het rubber ook dat de demper (en daarmee de bestuurder) beter terug komt in z’n originele positie.

Makkelijk aanpassen zonder speciaal gereedschap

Verder valt op dat je voor het aanpassen van de veerafstand (stroke) praktisch geen tools nodig hebt of de hele demper uit elkaar hoeft te schroeven. Je kunt namelijk onder de bump rubber cup een washer plaatsen of weghalen. Met de lock ring op schroefdraad kom je daarbij en bepaal je ook hoe strak je de veer wil aandraaien. Ook bij deze onderdelen is gekozen voor een andere kleur. Voorheen was alles naast het uitgesproken geel helemaal zwart, maar nu zie je bij deze onderdelen veel geborsteld zilver.

Meer bereik met nieuw ventiel

Tot slot biedt de ge-update versie van de demper je meer mogelijkheden om het bereik makkelijk af te stellen. De demper heeft twee soorten verwisselbare ventielen, die beiden weer een high-speed en low-speed compressie functie bezitten. Alleen het blauwe ventiel (voor trail bikes) is vernieuwd en heeft een breder bereik gekregen, waardoor het verschil tussen de standen groter wordt. De high-speed compressie (zwarte knopje) kent drie standen om dat in te stellen. De low-speed compressie (blauw knopje met LSC) heeft maar liefst 16 verschillende standen voor rebound aanpassingen. Ook heeft het merk aanpassingen gedaan aan het design, waardoor de demper in meer soorten mountainbikes zou moeten passen.

De nieuwe Öhlins TTX22m.2 is beschikbaar in drie maten (210 x 55/52.5/50/47,5 mm, 230 x 65/62.5/60/57,5mm en 250 x 75/72.5/70/67,5mm), de precieze prijs krijgen we nog door maar het zal weer rond de 900 euro zijn en hij is verkrijgbaar via de dealers op de Öhlins website.