Nieuwe Origine Théorème FS is lichtgewicht full suspension

De Origine Théorème bestond al als hardtail, maar heeft nu met de toevoeging FS vier extra modellen gekregen. Het Franse merk zet daarmee in op liefhebbers van cross country en downcountry met van elk twee soorten carbon.

Lichtgewicht Origine Théorème FS 100 en FS 120

Hoewel het Franse merk al enige tijd mountainbikes aanbiedt, is dit pas de eerste volledig geveerde mountainbike voor cross country en downcountry. Dat heeft alles te maken met de waarde die Origine hecht aan lichtgewicht. Het topmodel Théorème FS 100 met 100 mm veerweg voor en achter weten ze met 9,8 kilo ook echt licht te houden. Zelfs de goedkoopste Théorème FS GTR 100 M44 van € 4.627,- met SRAM GX Eagle 12s Lunar en RockShox Sid SL Select is met 11,2 kilo nog licht te noemen.

Origine staat er verder om bekend dat je alles aan de mountainbike zelf kan configureren en aanpassen naar wens. Van de afmontage tot lak die ze in hun eigen spuiterij in Frankrijk aanbrengen. Daarbij kun je met de nieuwe Théorème FS nu kiezen voor de 100 mm cross country variant, maar ook voor de 120 mm down country variant. Ook biedt het bedrijf voor elk van de varianten uit twee soorten carbon. Het GTO carbon is wat soepeler en dempt trillingen beter. De GTR heeft een lager gewicht en is stijver voor maximale prestaties.

Flex Pivot systeem

Dynamic Linkage noemt Origine hun ontwerp rondom de achterdemper. Dat zorgt voor een progressieve werking van de vering, waarbij zowel lichte oneffenheden als zware klappen optimaal worden afgevangen. Origine plaatst de demper bijna verticaal en opvallend genoeg vlak boven het bracket, waar toch steeds meer merken juist de demper naar boven verplaatsen. Voordeel van een lage demper is een lager zwaartepunt en daarmee meer controle. Dit ontwerp heeft een antisquat van 103% van de sag.

Uiteraard is de geometrie van de FS 100 en FS 120 verschillend. Bij het cross country model is de zitbuishoek 76,2 graden en de balhoofdhoek 67,8 graden in alle maten. Bij de downcountry FS 120 zijn de hoeken progressiever en is dat respectievelijk 75,3 en 66,9 graden. Het frame is helemaal ingericht op de nieuwste groepen, waaronder de mogelijkheid tot montage van de Hangerless Derailleur uit Sram’s nieuwste T-Type groep. Voor groepen met kabels is een stijlvolle interne kabelgeleiding in het frame verwerkt.

Zo’n draadloze SRAM Eagle Transmission XX SL groep vinden we in de basisconfiguratie van het FS 100 topmodel met een totaalprijs van € 9.125,-. Voor mensen met keuzestress maakt Origine het overigens makkelijk. Je kunt namelijk meerdere basisconfiguraties inladen op de site en aanpassingen naar wens eventueel overslaan.

Meer bij Origine.