Nieuwe Canyon Neuron:Onfly E-MTB is net iets meer dan 19 kg

Canyon heeft een nieuwe type E-MTB uitgebracht. Een lichtere elektrische variant van de Neuron, de trail bike die al bestond als normale mountainbike en in de Neuron:On als elektrische mountainbike. Een echte aanwinst, want een lichte E-MTB is een wereld van verschil.

Lichter en natuurlijker rijgedrag

Je ziet ze steeds meer: lichte elektrische mountainbikes. Je levert daarmee vaak iets in op ondersteunend maximaal vermogen en actieradius, maar krijgt daar een natuurlijker rijgedrag voor terug. Een volledige elektrische mountainbike is namelijk wel zwaarder en logger, waardoor je minder wendbaar bent en echt serieus je rijstijl moet aanpassen. Terwijl je met een beetje conditie vaak ook prima uit de voeten kunt met een lichte e-bike.

Overigens is deze nieuwe Neuron:Flyon niet kinderachtig in vermogen. De Bosch SX motor van 55Nm kan je nog steeds tot 600 watt ondersteunen bovenop het vermogen dat je zelf levert. Om de accu licht te houden is een 400Wh accu in het frame geplaatst, die je kunt uitbreiden met een extra batterij van 250Wh. De standaardaccu moet je kunnen voorzien van 1000 hoogtemeter in Turbo-stand. De Neuron:FlyOn is net geen 3 kilo lichter dan het topmodel van de Neuron:On (CF9).

De balhoofdhoek is 64,5 graden, de zitbuishoek 76,5 graden. Dat maakt de mountainbike een stuk luier ten opzichte van de normale Neuron (respectievelijk 66 en 76 graden), maar dat is wel lekker aan gezien het extra gewicht ook een stuk hoger is. Ook heeft de Neuron:Flyon Triple Phase Suspension voor een betere anti-squat, waardoor je trapbeweging Canyon nog steeds efficiënt is.

19,1 kilo

De lichtste uitvoering van de Canyon Neuron:Flyon is CF LTD topmodel. Die is 19,1 kilo en komt met een SRAM Eagle XX AXS elektrische groep. De dempers zijn Fox 34 Factory en Float Factory van 140 mm. De remmen zijn in lijn met de groep (SRAM Ultimate Stealth 4-zuigers). De prijs: € 7.900,-.

Het CF9 model weegt met 19,9 kilo iets meer dan de CF8, maar daar krijg je ook de volledige elektronische groep voor terug. Dat maakt de E-MTB beleving natuurlijk wel compleet. De SRAM Eagle XX AXS vult Canyon aan met RockShox Pike Ultimate en Deluxe Select+ van ook 140 mm en een prijskaartje van € 6.999,-.

De CF8 weegt 19,6 kilo en is uitgerust met een Fox 34 Performance vork en een Fox Float Performance van beide 140 mm. Verder vind je een Shimano XT groep op deze uitvoering, inclusief de remmen. De prijs: € 5.599,-.

De goedkopere CF7 wordt geleverd met een Shimano Deore groep, maar SRAM Code R remmen. Hierbij kiest Canyon voor Rockshox (Pike Base en Deluxe Select+ van eveneens 140 mm). Deze elektrische mountainbike is met 20,4 kilo de zwaarste uit het aanbod en kost € 4.849,-.

Een aluminium model heeft Canyon niet uitgebracht.

Meer bij Canyon.