Mountainbike hoogtepunten op Velofollies 2023

Het hele team van MTBblog reisde afgelopen weekend af naar het Belgische Kortrijk. Velofollies is een grote Europese fietsbeurs, waar natuurlijk ook veel mountainbikemerken te bewonderen zijn. In dit artikel nemen we je mee door de meest opvallende of mooie verschijningen van de beurs.

De prijs voor de beste stand gaat dit jaar naar… zonder gekheid. Bij Merida krijgt de mountainbike een prominente plek op de stand. Belangrijker nog, op hun podium kun je de verschillende type mountainbikes goed met elkaar vergelijken door de manier waarop ze in een halve cirkel staan. In één opslag zie je ze naast elkaar, maar je kunt er ook goed tussen om ze in detail te bekijken zoals bij deze Merida Ninety-Six RC 10K. En voor de beleving en sfeer was de stand van Trek ook een fijne!

Accessoires en kleding voor mountainbike

Verspreid over de hallen zagen we veel accessoires en kleding speciaal voor mountainbikers, waaronder de hydrobags van Uswe. Het merk richt zich op outdoorsport waarbij uithoudingsvermogen een belangrijke rol speelt. Denk aan hardlopen, langlaufen en natuurlijk mountainbiken. Met name de vierpuntssluiting is een onderscheidend kenmerk van Uswe.

Verder viel het merk Bluegrass op. Officieel is het onderdeel van helmfabrikant MET, maar Bluegrass richt zich op high end beschermingsproducten voor enduro, downhill en BMX.

Met de vierpuntssluiting en de stevige klittebanden sluit de Uswe strak aan op je lichaam.
Uswe heeft een groot aanbod van verschillende drinkzakken, waaronder ook voor winterse omstandigheden.
Bluegrass beschermingsset die comfortabel en hoogwaardig oogt…
…met als kroonjuweel in de collectie een Bluegrass Legit Carbon.

Mountainbike onderdelen

Lang niet alle grote en bekende merken waren aanwezig, maar dat maakte het aanbod niet minder interessant. Het gaf ruimte aan minder bekende merken zoals bijvoorbeeld Duke Racing Wheels of Magura.

Verschillende wereldbeker renners rijden met de wielen van Duke, waaronder de huidige wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot. Zij rijdt op een set Lucky Jack 6TERS.
Hoewel normaal goed verstopt, zijn de titanium body’s met verschillende passing een eye-cather met als topmodel een wielset voor XC dat een totaal gewicht van 1181 gram en prijs van € 1449,- heeft.
Magura presenteerde onlangs hun draadloze dropperpost. Niet uniek, maar een concurrerende tegenhanger van SRAM. De batterij zou namelijk significant langer meegaan dan bij de Reverb.
Nog geen lege batterij in Kortrijk in ieder geval, want we konden nog gewoon testen.
Ook SKS was present. Het is knap hoe ze altijd weten hun producten functioneel en solide te laten aansluiten bij de behoefte van de mountainbiker.
Onlangs presenteerde Feedback Sports een nieuw topmodel bikestand. De Pro Mechanic HD kan tot ruim 45 kilo dragen en was te testen op de stand.

Mooiste bikes op Velofollies 2023

Natuurlijk komen we vooral voor de complete mountainbike en die waren goed vertegenwoordigd. Grote merken als Trek, Giant, Cube en Canyon waren allemaal aanwezig. Je vindt hier een selectie van de mooiste mountainbikes die we tegenkwamen.

Natuurlijk zochten we naar Neerlands trots. Op de stand van Cervélo moesten we wel even vragen naar de fiets die ze speciaal voor Milan Vader ontwikkelden. Gelukkig stond die toch nog (verstopt in een bezemkast) te wachten op ons.
Trek had twee pro-bikes op de stand. Waaronder de Supercaliber van Jolanda Neff.
Inclusief de duct tape die ze gebruikt op de onderbuis, zodat modder niet blijft plakken en het gewicht van haar mountainbike laag blijft.
En ook de Top Fuel van Ryan Gaul met camouflerende Project One kleuren stond te shinen.
De BMC Fourstroke AMP LT, en je zou het niet zeggen op deze foto…
…maar hier is het overduidelijk een eMTB.
Oneindige drukte op de stand van Scott.
De geïntegreerde vering van het merk kon op veel aandacht rekenen, waaronder in deze Scott Spark.
Het Franse Pivot, toch een beetje het Europese Santa Cruz als je de bikes goed bekijkt.
De Canyon Neuron stal de show op de stijvolle stand.
Giant had een uitgebreide stand met o.a. het topmodel van de Trance X E+ 0.
Voorzien van Fox Float X Factory en Fox 36 Factory beiden met Live Valve
Cube Stereo Hybrid 140 HPC SLX 750 is een krachtpatser met 750 Wh batterij aan boord.
Tot slot sprong deze mountainbike in het oog. De kleur van deze KTM Prowler is precies goed. Stijlvol en opvallend, maar niet schreeuwerig.

Meer info bij Velofollies.