FPS Bouw MTB Cup 2024 is al weer in volle gang – laagdrempelige competitie voor jong en oud

Na de start in Aalten, is het een week later al tijd voor de tweede wedstrijd in Lochem. Voor en na de zomervakantie kun je nog wekelijks wedstrijden uit deze mountainbikecompetitie in Oost-Nederland rijden. Om je een indruk te geven – en natuurlijk voor ons eigen plezier – waren wij erbij in Lochem. Lees wat je kunt verwachten.

Passie en plezier

Regionale competities als deze kan ik enorm waarderen. Vergelijkbaar met cups als de GOW, Veluwse MTB Competitie of ATB-Cross, is de FPS Bouw MTB Cup sinds een paar jaar de nieuwste reeks wedstrijden, die op zo’n laagdrempelig concept voortborduurt. Met één ding voorop: deelname zo laagdrempelig als mogelijk maken. Dat betekent dat je geen inwikkelde inschrijf- of licentieprocedures hebt en dat ook het dagprogramma erop is ingericht om alles lekker laagdrempelig te houden voor jong en oud.

Aan deze wedstrijden kun je al meedoen met een NTFU-lidmaatschap dat je snel en makkelijk online kunt aanvragen. Ook als je (basis-)lid bent bij de KNWU, kun je met een daglicentie deelnemen. Daarnaast koop je voor de professionele tijdmeting een stuurbord, dat je de hele competitie kunt gebruiken.

Het dagprogramma is zo ingericht dat enerzijds alle leeftijdscategorieën, van jeugd tot senioren, aan bod komt, maar ook zodat het programma lekker snel doorloopt. Als je bijvoorbeeld een gezin met kinderen bent, kunnen zowel kinderen als ouders binnen een paar uur van elkaar rijden. Daarnaast is het fijn dat in het programma voor je wedstrijd inrijtijd is ingecalculeerd, waardoor je niet belachelijk vroeg aanwezig hoeft te zijn om toch een rondje te verkennen.

Bovenal vind ik de gedrevenheid van de vrijwilligers ontzettend aanstekelijk. Het blinkt van het sociale verenigingsleven. Niet moeilijk doen, even de schouders eronder met elkaar en ook dan staat er best vaak een evenementje dat zich op veel vlakken kan meten met een landelijke of professionele wedstrijd. Dat geldt ook zeker voor LWC de Paaschberg in Lochem.

Mountainbikewaardig

Op en rond het motorcrosscircuit Gageldijk in Lochem is alles aanwezig voor een interessante mountainbikewedstrijd. Van het clubgebouw, met goede wc’s en ruime parkeerplaatsen, tot hoogteverschil voor in het parcours. De pitte klimmetjes worden aangevuld met stukken uit de vaste MTB-route in Lochem, die samen zorgen voor een technisch en zware omloop. Niet moeilijk, maar wel uitdagend. Want ook voor beginnelingen, moet het te doen zijn.

Je ziet dus ook mountainbikers van allerlei niveaus deelnemen in Lochem. Van een handvol gedreven wedstrijdrijders tot mensen die echt voor het eerst meedoen aan een wedstrijd. Daarnaast rijden verschillende categorieën in dezelfde wedstrijd. Dat is wellicht een minpuntje, maar zorgt in praktijk zelden voor problemen. Langzame rijders geven goed de ruimte, als ze vriendelijk en geduldig worden ingelicht door achterop komend snelverkeer.

Ook de zon deed volop zijn werk, waardoor het publiek ook goed vertegenwoordigd was. Rondom start/finish en het clubgebouw was het goed vertoeven in de schaduw van de dennenbomen, waarbij de geur van geur van verse koffie en andere catering de gezellige sfeer versterkte. En door de aanwezige (schoon-)familie heb ik me laten vertellen dat ook de verse broodjes knakworst zeer de moeite waard waren!

Kalender 2024

Je kunt zowel voor als na de zomervakantie nog volop deelnemen aan zeven wedstrijden in de FPS Bouw MTB Cup.

  • Zondag 30 juni, WSV De Zwaluwen in Deventer
  • Zondag 7 juli, CC’75 in Nijverdal

Zomervakantie

  • Zondag 1 september, RTC De Stofwolk in Eibergen
  • Zondag 15 september, De Zwaluwen in Almelo
  • Zondag 22 september, EWV Het Oosten in Enschede
  • Zondag 6 oktober, WTC Markelo in Markelo

Meer over FPS Bouw MTB Cup.