Fizik Terra Artica GTX van Gore-Tex maakt je klaar voor de winter

Het seizoen van de gevoelloze teen komt eraan. Alleen niet voor dragers van de nieuwe Fizik Terra Artica GTX, volgens Fizik. Het is de warmste winterschoen die je kunt krijgen van Fizik, voorzien van – hoe kan het ook anders – een flinke laag Gore-Tex.

Twee offroad kleuren en een laag fleece

De nieuwe Terra Artica GTX zijn beschikbaar in twee kleuren. Helemaal zwart en zwart met twee tinten paars. Met name de paarse variant valt op en de kleur heet officieel grape. Het donkere paars is bijna bordeaux rood, maar het lichte paars met oranje letters aan de onderkant lijkt op de sfeerfoto’s een beetje fluorescerend. Dat kan natuurlijk een Photoshop-trucje zijn, maar zichtbaar zijn tijdens de donkere dagen van het jaar is belangrijk.

Aan de binnenkant van de schoen zien we een donzige laag fleecestof. Die voelt bij de aanblik al warm. De grootste troef voor warme voeten is natuurlijk de buitenlaag van Gore-Tex. Fizik gebruikt in deze Terra Artica de variant met het Insulated Koala membraan. Meerder soorten lagen maken de stof aan de buitenkant waterdicht, maar door middel van miljoenen kleine poriën in het binnenste membraan kan zweet wel goed verdampen. Dat moet je voeten zowel droog en daarmee ook warm houden bij temperaturen rond het vriespunt.

De X5 zool heeft een redesign gekregen, waarmee de schoen nog beter tegen winterse condities bestand moet zijn. Onder de tenen vinden we twee afneembare noppen en de rest van de zool heeft een hoog profiel met een groot oppervlak dat de grond raakt. Het profiel is gemaakt van rubber en de zool van nylon. De schoen heeft een stijfheid van 5, precies halverwege de stijfheidsindex van Fizik. De Terra Arctica sluit met een enkele BOA aan de zijkant van de wreef en een klittenband om de enkel.

Allround, all weather en all mountain, als het maar koud is

Deze schoenen zijn volgens Fizik geschikt voor alle offroad disciplines. Van gravel tot singletrack, zolang de omstandigheden winters zijn, kun je met deze schoen uit de voeten. Het opgegeven gewicht is 432 gram per paar zonder zooltjes en de adviesprijs € 259,-.

Meer bij Fizik.