De nieuwe Canyon Spectral 125 is de ‘do-it-all’ trailbike

De Spectral wordt door Canyon zelf hun meest veelzijdige trailbike genoemd. Met de 29 inch, 27,5 inch en mullet uitvoering is er al heel veel keus, maar daar komt nu ook nog de Spectral 125 bij. Een trailbike met een veerweg van 125 mm aan de achterkant en 140 mm voor. Een ‘short-travel trailbike’ die ze zelf omschrijven als een Zwitsers zakmes.

Een uitbreiding in de Spectral familie

De fiets is ontwikkeld met de kennis van de andere fietsen uit de Spectral serie. Dit zie je dan ook goed terug in de geometrie, want de hoeken van het frame zijn gelijk. De balhoofdhoek is 64 graden en de zitbuishoek is 76 graden. Het grootste verschil bij het frame zit in het kortere balhoofd. Dit is 15 mm korter voor een maat M, waardoor de fiets agressiever wordt en je dieper zit. Met deze geometrie en kortere veerweg is deze Spectral 125 volgens Canyon een lichtgewicht en speelse fiets, die goed bergop kan en waarmee je lekker kan afdalen. Een echte allrounder dus.

Deze fiets heeft de inmiddels bekende flipchip, waarmee je de geometrie nog wat kan tweaken. De fiets is ontwikkeld met deze flipchip op de lage stand. Bij de hoge stand komt het bracket 8 mm hoger en wordt de balhoofdhoek een halve graad steiler. Hierdoor heb je meer ruimte en grip bij technische klimmen, en minder kans dat je pedaal een rots of boomwortel raakt.

De Spectral 125 is de ideale fiets als je net dat stapje verder wil dan downcountry. Als je met de Lux trail net tekort komt en wat agressiever de afdaling in wil dan met de Neuron. Het zit dicht bij elkaar want deze drie modellen hebben allemaal een veerweg achter tussen de 120 mm en 130 mm.

Carbon of aluminium Spectral 125

De Canyon Spectral 125 is er in vijf verschillende uitvoeringen. Twee modellen met het aluminium frame en drie modellen met een carbon frame. Het aluminium frame heeft een gewicht van 3 kg. Deze heeft overigens geen flipchip. De geometrie is vergelijkbaar met de meest progressieve optie van het carbon frame. Hiermee is de fiets het best in balans volgens Canyon. De Spectral 125 is verkrijgbaar vanaf € 2499,- voor de aluminium AL5. Het frame van carbon weegt 2,5 kg. Het topmodel is de carbon CF9 en deze kost € 5799,-. Hieronder zie je alle modellen, met de bijbehorende specs en prijs. Voor alle ins en outs van de Spectral 125 kan je de website van Canyon checken.

De Spectral 125 AL5 is de instapper. RockShox 35 Gold voorvork, RockShox Deluxe select+ demper en een Shimano Deore afmontage voor € 2499,-.
De Spectral AL6 met een Fox Float X Performance demper, Fox 36 Rhythm voorvork en Shimano SLX groep kost € 2999,-
De Spectral 125 CF 7 is de Carbon Spectral met RockShox Pike select+ voorvork, RockShox Deluxe select+ demper en mechanische SRAM GX groep. Deze uitvoering kost € 3499,-
De Spectral 125 CF8 heeft een Shimano XT groepset, Fox 36 Performance Elite Grip 2 voorvork en Fox Float X Performance demper. Hiervoor betaal je € 4499,-
Het topmodel, de Spetral 125 CF9 met SRAM GX AXS draadloze groepset. Fox 36 Factory Grip2 voorvork en Fox Float X Factory demper, beiden met Kashima coating. Deze uitvoering heeft een prijskaartje van € 5799,-.
Dezelfde specs en prijs als de mat-groene Spectral 125 CF9, maar dan in een ander kleurtje! Wit met zilveren decals, waarbij de Kashima coating tof afsteekt qua kleur. Mijn favoriete kleur van de nieuwe Spectral 125.