De nieuwe Bontrager Kovee RSL wielset is lichter dan 1200 gram

Met een gewicht van 1199 gram presenteert Trek een nieuwe toplijn mountainbike wielen voor cross country. Wielen die goed waren voor het meest recente Olympische goud en vorige week nog twee keer als eerste over de finishlijn kwamen in de wereldbekerwedstrijd van Canada. Olympisch kampioen Jolanda Neff won namelijk zowel de short track als de olympic in Canada bij de vrouwen op deze nieuwe wielen: de Bontrager Kovee RSL.

“Maak wielen zo licht en lekbestendig als mogelijk”

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar mountainbikewielen veel lichter dan 1200 gram gaat niet snel gebeuren. De limiet voor het gewicht van een wiel komt geleidelijk in zicht, waarbij zo’n 1,2 kilo toch steeds de grens blijkt. Dat is nog steeds een knap staaltje, want een voordeelpak melk uit de supermarkt weegt meer. De vorige versie Kovee-wielen van Bontrager was al licht, maar mountainbike fabrikant Trek wil natuurlijk blijven verbeteren. De ontwerpers vroegen twee dames uit het Trek Factory Racing-team om input en suggesties. Jolanda Neff en Evie Richards hadden twee wensen: lichter en lekbestendiger.

Nieuwigheden van de Bontrager Kovee RSL 30

De grootste verandering is de profielhoogte van de wielen. Daardoor is minder materiaal nodig, zodat het gewicht van de velg minder is. De asymmetrische velgen met een interne breedte van 29 mm en interne diepte van 22 mm kunnen worden gebruikt met 2.2 en 2.4 inch brede banden. Daarnaast heeft Trek de randen van de velg dikker gemaakt, waardoor de velgranden de kracht van een stoot over een groter oppervlak verdelen en de kans op stootlek vermindert.

Ook heeft de fabrikant de verhouding in spaakspanning onder handen genomen. Zo heeft de drive side van het achterwiel een hogere spaakspanning nodig voor de perfecte balans, met als bonus dat je ook makkelijker accelereert. De Bontrager Kovee RSL zijn voorzien van DT Swiss 240s-naven. Zowel het voor- als achterwiel heeft 24 Sapim CX-Ray spaken en Centerlock-sluiting voor de plaatsing van de remschrijven. De wielen kunnen met een boost-steekas in je mountainbike en hebben standaard een SRAM XD-body. Andere body’s zijn ook verkrijgbaar. De wielen wegen 545 gram (voor) en 654 gram (achter), zijn matzwart en glanzende zwarte belettering.

Een update voor de hele Bontrager Kovee-lijn

Niet alleen de beste wielen uit het assortiment van Bontrager zijn verbeterd. Indrukwekkend is het gewicht van de gunstiger geprijsde Kovee Pro 30 met 1385 gram voor een set. Nog steeds lichter dan het voordeelpak melk. Ook deze wielen zijn gemaakt van het Trek’s eigen OCLV carbon dat ook bij de RSL-wielen is gebruikt. Deze set is voorzien van een Rapid Drive 108 naven. Ook voor de budgetvriendelijke Kovee Elite 30 van carbon met een gewicht van 1585 gram heeft Trek hetzelfde profiel gebruikt als de twee duurdere sets, maar dan gemaakt van ander materiaal. Alle wielen zijn tubeless ready en tubeless te maken met de TLR-producten van Bontrager.

De adviesprijs van de wielsets is € 2499 voor de RSL, € 1399 voor de Pro 30 en € 949 voor de Elite 30. Alle wielen vallen binnen de uitgebreide Carbon Care van Trek, dat bij onverhoopte schade je wielset repareert of vervangt.

Binnenkort onderwerpen we de nieuwe wielen aan een uitgebreide test. De nieuwe reeks is nu verkrijgbaar via de site van Trek.