Cube lanceert met Stereo One nieuwe lijn full suspension mountainbikes

Een grote update in het assortiment van mountainbikemerk Cube. De bijbehorende video heeft groot ‘Stereo ONEderland’ op de omslag staan. Dus even dacht ik dat het speciaal voor Nederland was, maar het Duitse merk bedoelt natuurlijk het Engelse wonderland.

Cube heeft met Stereo ONE de hele range full suspension mountainbikes vernieuwd. Van de trail bike met 120 mm travel tot de enduro mountainbike met 170 mm. In dit artikel de meest opvallende nieuwe modellen.

Eén familie voor alle full suspensions

Met één buitenbeentje, want Cube blijft ook de cross country AMS variant voeren. Die lichtste fully heeft als enige de achterdemper in de bovenbuis verwerkt. Alle Stereo One modellen hebben de achterdemper meer boven het bracket bij de zitbuis. De nieuwe One-serie is vanuit één filosofie ontworpen. Ik ga ze niet allemaal uitlichten in dit artikel, maar als je ze onder elkaar ziet valt het op.

Opvallend is de Stereo Hybrid One55. Onlangs testte we de voorloper (Stereo Hybrid 140) van dit model en één van de kritische punten was het gewicht. Het frame van dit model is opnieuw ontworpen en zou 20% lichter, maar ook stijver zijn. 2,9 kilo volgens Cube. Ook is de interface van het Bosch aandrijfsysteem netjes verwerkt in de bovenbuis in plaats van aan het stuur. Daarnaast is de achtervering van 150 mm meer naar boven verhuist. Echt wel serieuze aanpassingen dus, die vermoedelijk bijdragen aan een betere rijervaring. De grote 750 Wh is gelukkig gebleven.

Door de range van 120 tot 170 mm travel

De nieuwe lijn begin bij de Stereo One22 een nieuwe kruising tussen een trail en down country bike. Hoewel die categorieën niet heel helder vastliggen, zou je kunnen zeggen dat bij dit model de focus lag op efficiëntie met een comfortabele rijervaring. De geometrie is redelijk progressief met een slacke balhoofdhoek 67 graden. De zitbuishoek is wat minder progressief met 75,3 graden. De voorvering is voorzien van 120 mm travel, wat je net iets meer comfort oplevert ten opzichte van een klassiek cross country model. Deze lijn is ook beschikbaar in een betaalbaar model van mooi afgewerkt aluminium (zie foto).

De Stereo One-lijn van Cube bestaat in totaal uit vijf verschillende modellen, waaronder dus één elektrische variant. Naast de twee hierboven beschreven vindt je bij Cube de Stereo One44, een all round trail bike met 140mm. De Stereo One55 is gemaakt met meer travel, waardoor deze mountainbike beter tot z’n recht komt in de afdalingen en op hoge snelheid. De One77 is 170 mm travel voor de serieuze enduro mountainbikers.

Naast deze vijf type mountainbikes, kent de nieuwe range per type meestal ook een aluminium en carbon variant en zijn natuurlijk verschillende kleuren en afmontage mogelijk. Het beste kun je zelf eens een kijkje nemen en bladeren door al het nieuws om te ontdekken welk model het best bij jou past.

Meer info bij Cube.