Benchmark: Canyon Exceed CF 5

De duurste topmodellen vliegen aan je voorbij op ons blog, maar zo’n dure mountainbike is lang niet aan iedereen besteed. Ook voor ons niet. In deze reeks nemen we mountainbikes met een scherpe prijs-kwaliteit onder de loep. We nemen een gemiddelde prijs voor een nieuwe mountainbike van rond de € 2.000,-. Dus op veler verzoek deze nieuwe reeks die we getiteld hebben: BENCHMARK! We beginnen met de Canyon Exceed CF 5.

Canyon: direct aan de consument

De Exceed CF 5 is met een adviesprijs van € 1.899,- nog ruim binnen ons budget. Daarbij moeten we meteen de kanttekening maken dat ongeacht welk budget je aan een Canyon uitgeeft, de prijs-kwaliteit altijd scherp is. Canyon werkt namelijk niet met dealers, maar verkoopt online en direct aan de consument. Ze kunnen dus scherpere prijzen hanteren omdat de dealer geen winst hoeft te maken.

Strakke lijnen van carbon

De CF in de naam van deze Canyon staat voor carbon fibre. Met een budget rond € 2.000,- euro zit je ook op een kantelpunt van carbon of aluminium frame. Carbon is stijver en lichter, waardoor de mountainbike (en jij dus) beter presteert. De Exceed is alleen verkrijgbaar in carbon en deze CF 5 is het op één na goedkoopste type van het model.

De afwerking vind ik heel netjes en op het eerste gezicht doet die niet onder aan de topmodellen van de Exceed. Onder de lak vind je wel ander carbon dan bij de topmodellen, waardoor dit frame ook wat zwaarder is.

De Canyon Exceed CF 5 is verkrijgbaar in twee rustige kleursamenstellingen. Je kunt kiezen tussen Sandstone Fire of Quick Silver. Verder zijn – zoveel mogelijk – alle onderdelen zwart en dat maakt deze mountainbike, samen met het ontwerp van het frame, stoer en strak.

De manier waarop de zadelpen in het frame zit, vindt ik het mooiste aan deze mountainbike. De kenmerkende hoek van Canyon met de zitbuis oogt niet alleen stijlvol, maar verbergt ook de zadelpenklem. Verder heeft het frame impact protection, waardoor het stuur niet tegen het carbon kan aanslaan bij een val.

Deore, SLX en Recon

De afmontage van de versnellingen is Shimano Deore M6100. Dat is de eerste groep en meest betaalbare groep die interessant is voor de serieuze mountainbiker. De remmen zijn Shimano SLX M7100 en dat is net iets beter dan Deore. Een slimme keus, want je hebt liever betere remmen dan betere versnellingen. Als je kijkt naar de aluminium tegenhanger van Canyon met dezelfde prijs (Grand Canyon), zie je dat daar wel een betere groep op zit (Shimano XT). Het frame heeft dus aanzienlijke impact op ons budget en dat zorgt voor wat water bij de wijn wat betreft de onderdelen.

Dat geldt ook voor de voorvork. In deze Exceed vinden we een Rockshox Recon. Toch een voorvork van Rockshox maar wel een echte instapvork. Als beginnende mountainbiker is dit prima maar als je al ervaring hebt met mountainbiken (en dus al met verschillende voorvorken hebt gereden) is een upgrade van de vork een het overwegen waard. Het zou een reden kunnen zijn om door te sparen voor de Exceed CF 6 of zelfs CF 7. De wielen zijn van DT Swiss en ook dat is in elke prijsklasse een betrouwbaar merk. Daarnaast is de achteras voorzien van de Quixle, een steekas waarvan je de hendel mooi wegschuift in de as na gebruik.

Exceed in meerdere uitvoeringen

De Exceed van Canyon is verkrijgbaar in vijf verschillende types met het standaard carbon (CF). De prijzen variëren van € 1.599,- tot € 3.999. Hoewel de Canyon Exceed CF 5 een prima mountainbike is voor gemiddeld gebruik, zou je kunnen overwegen om door te sparen voor bijvoorbeeld de CF 6. Die kost € 2.399 met Shimano SLX en een Fox 32 Rhythm. Je maakt dan nog wel een sprong in betere kwaliteit.

Is je budget de beperkende factor, kijk dan ook eens naar de Grand Canyon’s. Die aluminium mountainbikes van Canyon hebben namelijk voor hetzelfde geld veel betere onderdelen. Hou wel rekening met de geometrie, want die zal iets minder sportief zijn dan van de Exceed.

Specificaties

Canyon Exceed CF 5
Frame: Carbon
Voorvork: RockShox Recon RL
Groepset: Shimano Deore M6100, 1×12 speed
Bracket: RaceFace PF 92
Wielen en naven: DT Swiss LN XC
Banden: Schwalbe Rocket Ron 2.25 inch
Stuur: Race Face Ride Rise (alu, 74 cm)
Stuurpen: Race Face Ride
Zadelpen: Race Face Ride, 30,9 mm
Zadel: Selle Italia Model X
Kleur: Quick Silver
Gewicht: 11,84 kg
Adviesprijs: € 1.899,-

Meer over Canyon.