World Cup in het Oostenrijkse Leogang 2022

Met een combinatie van twee disciplines op het programma van de World Cup-series, streek de mountainbike-wereld afgelopen weekend neer in het Oostenrijkse Leogang. Op vrijdag en zondag mochten de cross-country coureurs aan de bak (voor respectievelijk de short track en olympic) en zaterdag prijkte de strijd om de snelste afdaling op het affiche. Lees hier een korte samenvatting met natuurlijk de beelden!

Cross-Country Short Track (XCC)

Opvallend is het extreem zware parcours voor een short track race. Met name vanwege de openingsklim. Hoewel de zon schijnt, ligt de track met grote stukken Alpen-weides er door flinke regen van de laatste dagen modderig en glibberig bij.

Bij de dames wint de Franse Loana Lecomte met een veilige voorsprong en verzekert de Nederlandse Anne Terpstra zich door een knap staaltje teamwork met teamgenoot Caroline Bohé van een tweede startpositie.

De start van de heren kenmerkt zich door een gebroken ketting, waardoor midden in de groep een grote valpartij ontstaat. Door een tactisch spel met teamgenoot Vital Albin kan de uiteindelijke winnaar Mathias Flueckiger zichzelf verzekeren van de winst. De beste en enige Nederlander is David Nordemann op plaats 36, zo’n twee minuten achter de winnaar.

Cross-Country Olympic (XCO)

De zondag doet z’n naam eer aan, want inmiddels liggen de Alpen-weides van Leogang weer kurkdroog. De dames-race start meteen met een flinke valpartij die een aantal toprijders treft. Loana Lecomte opent met Jolanda Neff het bal in de eerste ronde, waardoor meteen verschillen ontstaan. Met flinke hoogteverschillen en lange klimmen is het al snel ieder voor zich, hoewel teamgenoten Stiger en Frei (Specialized) tot in de laatste ronde steun aan elkaar hebben. De winnaar is opnieuw Lecomte en Anne Terpstra rijdt naar een knappe vijfde plaats.

Bij de heren mengt grootwinnaar Nino Schurter zich vanaf de eerste meters in de kop van de wedstrijd, terwijl short track-winnaar Flückiger op flinke achterstand begint. Indrukwekkend is Flückiger wel, want in de eerste ronde maakt hij op een lange klim met groots machtsvertoon het verschil naar de koppositie goed. Al snel wordt duidelijk dat de twee Zwitsers duidelijk de overhand hebben in de wedstrijd. Na 15 minuten jaagt Flückiger vanuit de achtervolgers op Schurter die alleen is vertrokken, wat uiteindelijk een kopgroep van vijf man veroorzaakt. Toch blijft Schurter continu druk zetten door middel van hoog tempo en een paar demarrages. Toch is het een enkele ferme aanval van Flückiger die de kopgroep aan stukken scheurt. Alleen landgenoot Schurter kan volgen. De twee blijven aan elkaar gewaagd tot ver in de laatste ronde. Uiteindelijk kan Flückiger de huidige wereldkampioen kraken op de laatste lange klim.

Downhill (DHI)

Het spektakelstuk van dit MTB-weekend kent twee gezichten. De stukken Alpen-weides van de afdaling liggen droog, maar de beboste stukken zijn ontzettend modderig en glad met veel blootliggende boomwortels.

Wereldkampioene Myriam Nicole begint haar run met achterstand, maar in de bossen maakt ze bijna vijf seconden goed. Met óók nog vier seconden extra in het boos kan ze op dat moment de snelste tijd noteren. In haar thuiswedstrijd heeft Valentina Höll een off day. Ze gaat twee keer lelijk onderuit op een parcours dat met elke run steeds extremer wordt. In het weekend dat het machtsvertoon van de Zwitsers in het Australische Leogang groot is, maakt de uiteindelijke winnaar Camille Balanche ruim zeven seconden verschil met de tijd van Nicole in de eerste sectie. Ze vergroot het gat met maar liefst vier seconden in de bossen. Met bijna twaalf seconden voorsprong op de finish, staat er geen maat op de Zwitserse Camille Balanche.

Na tweemaal winst in de eerste twee downhill World Cups van dit seizoen bij de heren moet de fransman Amaury Pierron ondanks zijn gewaagde run dit weekend zijn meerdere erkennen. Maar liefst drie coureurs kunnen de grenzen van de downhill nog verder oprekken. De Spaans kampioen Angel Suarez springt indrukwekkend het bos in en noteert een snelste tussentijd, meervoudig wereldkampioen Danny Hart scherpt die aan met een klinisch perfecte run, maar winnaar Matt Walker haalt echt alles uit zijn fiets en de track met de winnende tijd. Hoewel de race tot de laatste run met Fransman Benoit Coulanges spannend is, maakt een flinke val de kans op winst voor hem abrupt onmogelijk.

Uitslagen Leogang 2022

Short Track
Dames:
1. Loana Lecomte: 21.21
2. Anne Terpstra: +9
3. Caroline Bohé: +19
4. Alessandra Keller: +27
5. Rebecca McConnell: +34

Heren:
1. Mathias Flueckiger 21.46
2. Vlad Dascalu +0.11
3. Vital Albin +0.21
4. Henrique Avancini +0.24
5. Jens Schuermans +25

Olympic
Dames:
1. Loana Lecomte: 1.15.42
2. Jenny Rissveds: +1.13
3. Laura Stiger: +1.28
4. Sina Frei: +1.41
5. Anne Terpstra: +2.10

Heren:
1. Mathias Flückiger: 1.15.31
2. Nino Schurter: +6
3. Alan Hatherly: +39
4. Vlad Dascalu: +45
5. Maxime Marotte: +1.09

Downhill
Dames:
1st. Camille Balanche
2nd. Myriam Nicole
3rd. Eleonora Farina
4th. Louise-Anna Ferguson
5th. Monika Hrastnik

Heren:
1st. Matt Walker
2nd. Danny Hart
3rd. Angel Suarez
4th. Amaury Pierron
5th. Andreas Kolb

Via Red Bull / YouTube