Wielen van Berd hebben flexibele spaken!

Het lijkt wel touw, maar dat is het niet. De flexibele spaken van Berd Spokes uit Amerika hebben volgens het bedrijf betere eigenschappen dan de bekende stalen spaken waar de meeste wielen mee worden gespaakt. De spaken die Berd produceert voor hun wielen, worden gemaakt van een specifiek polymeer.

Lichtgewicht, stevig en comfortabel

Dat zijn drie belangrijke pijlers waarmee Berd hun spaken aanprijst. Het materiaal van de spaken is een Ultra High Molecular Weight Polyethyleen. Een kunststof dat een 12 keer betere sterkte/gewicht verhouding heeft ten opzichte van staal. Zo kunnen ze alleen met de spaken tussen de 100 en 200 gram per wiel besparen op het gewicht.

Op de website van Berd Spokes staan veel test- en meet-gegevens, en onderzoeken die ze hebben gedaan. Een van de onderzoeken is de impact test, waar uit komt dat de Berd spaken tot 10% meer impact aankunnen ten opzichte van stalen spaken. Ook hebben ze een onderzoek gedaan naar vibratie waarbij een Berd spaak het dubbele aantal trillingen absorbeert dan een stalen spaak. Dit moet zorgen voor meer comfort. Door de flexibiliteit zal een spaak ook niet krom buigen als er een tak of ander voorwerp in je wiel komt.

Een Berd spaak is 1.8 mm dik en kan worden gebruikt in combinatie met gewone velgen. Aan het uiteinde van de spaken zit een nippel om in de velg te draaien. Het andere uiteinde van de spaak heeft een lus die waarmee het kan worden gemonteerd in naven die geschikt zijn voor J-bend spaken of straight-pull naven met een gekruist patroon. De lus wordt door het spaakgat gehaald en dan wordt er een klein stangetje in geplaatst zodat het niet terug kan schieten. Naven voor een radiaal gespaakt wiel zijn niet geschikt voor deze spaken.

Zwart, wit of gekleurde spaken?

De wielen van Berd worden gespaakt met witte of zwarte spaken. Het polymeer heeft van zichzelf een witte kleur, maar in de shop kan je ook kiezen voor zwart. Ben je toch van wat meer felle kleuren zoals oranje, roze of rood dan kan je een coloring kit bestellen. Hierbij krijg je een potje inkt en een speciaal kwastje waarmee je zelf je spaken kan kleuren.

XC, Trail of All Mountain

Berd heeft de mogelijkheid om je bestaande wielen om te spaken. Zelf opsturen naar Amerika is wat omslachtig, maar het merk heeft ook dealers in de Benelux die je daarbij kunnen helpen. Berd heeft vijf wielsets in het assortiment voor alle mountainbike disciplines. Ze geven aan dat er geen rekening hoeft worden gehouden met gewicht van de rijder.

Voor de XC rijders kan je kiezen uit velgen met een binnenbreedte van 22 mm of 25 mm en wordt het wiel gespaakt met Industry Nine Hydra naven. Een wielset met 22 mm interne breedte weegt maar 1140 gram en bij de bredere uitvoering is dit 1230 gram. Met een prijs van bijna $ 2000,- wordt het gewicht van je portemonnee ook wel een stuk minder overigens.

Ga je het ruigere terrein opzoeken, dan is een wielset met 27 mm of 30 mm binnenbreedte een betere keus. Bij de breedste uitvoering heb je keuze uit 27,5 inch, 29 inch of een Mullet set. De velgen zijn asymmetrisch en tubeless ready en het gewicht van een 29 inch trail wielset is maar 1480 gram volgens Berd. Op hun website kan je kiezen tussen de verschillende velgen, spaakkleur en het type naaf dat je graag wil voor je wielen. Daarnaast zijn er zoals gezegd veel testgegevens en bijbehorende video’s te vinden.

Via Berd