Verslag: KNWU NL Cup: Woldbergcup Steenwijk – landelijke wedstrijd voor véél categorieën

Toen de KNWU bondscoach onlangs de noodklok luidde als het gaat om het aantal Nederlandse mountainbikewedstrijden, werd ik meteen getriggerd. Hoewel onder andere Gerben de Knegt zich in zijn oproep niet direct tot mij of de meeste van onze lezers richtte, was ik wel benieuwd geworden waarom er zo weinig animo is voor de landelijke mountainbikewedstrijden in de KNWU NL Cup. Gelukkig stond er al snel een wedstrijd op het programma om de proef op de som te nemen. Ik toog af naar het gehuchtje Tuk aan de voet van de Woldberg.

Perspectief

Het bericht op de site van de KNWU waarin een aantal coaches hun zorgen uiten over de toekomst van het Nederlandse mountainbiken, is vooral gericht op de jongeren. De KNWU merkt dat het steeds moeilijker is om mountainbikewedstrijden in Nederland te organiseren, vanwege een lage opkomst bij de jongere categorieën zoals nieuwelingen, junioren en beloften. Terwijl de Nederlanders in die categorieën wel goed vertegenwoordigd zijn in buitenlandse wedstrijden zoals de 3 Nations Cup. Ze zijn bang dat er een generatie ontstaat die te weinig koersritme heeft. Daarnaast wordt het door een lage opkomst steeds moeilijker voor organisatoren om een wedstrijd te organiseren, waaronder bijvoorbeeld een NK.

Vanuit dat perspectief ben ik afgereisd naar Steenwijk. Het dorp Tuk om precies te zijn. Een gehuchtje langs het spoor en de A32. Als je de spoorbomen over bent en de tunnel onder de snelweg hebt gevonden, kom je daar bij de Woldberg. Een bult van 26 meter hoog, die wordt gecamoufleerd door prachtige bossen. Inschrijven was nog wat omslachtig aangezien ik geen licentie of transponder meer heb, maar met wat hulp en goede wil van de organisatie kwam dat uiteindelijk ook goed. De organisatie van deze wedstrijd is in handen van MTB Havelte en dat zij weten hoe je dit aanpakt, merk ik meteen bij aankomst. De vrijwilligers op het parkeerterrein heetten me met een volle glimlach en gezellige gesprekken van harte welkom.

Ook de rest van de vrijwilligers is vrolijk en gemotiveerd. En dat waren er veel! Daarnaast is de locatie perfect. Van de ruime parkeerplekken vlakbij het parcours tot het evenemententerrein bij start-finish, het klopt allemaal. En natuurlijk is de uitdagende omgeving perfect, want de Woldberg leent zich voor een zwaar en technisch uitdagend parcours. Dat MTB Havelte de weg kent in de bossen is meer dan duidelijk. De omloop van zo’n 4,6 kilometer is een aaneenrijging van blootliggende wortelpaden, technische single-tracks en zware klimmen.

Breedtesport 17+

Als fanatieke wedstrijdrijder, heb ik me de laatste jaren vooral gericht op regionale wedstrijden. Het laagdrempelige karakter spreekt niet alleen mij aan, maar ook veel andere mountainbikers die ik daar tref. Met een druk gezinsleven is het halverwege de week soms moeilijk in te schatten hoe de planning van het weekend eruit komt te zien. Regionale reeksen als de FPS Bouw MTB Cup en Veluwse Wintercompetitie zijn dan ideaal. Je koopt een stuurbord met tijdmeting, indien gewenst een passe partout en je kunt een heel zomer- of winterseizoen een tiental wedstrijden rijden, waarbij je op het laatste moment beslist of je meedoet. Zeker met de kortere reistijden is dat een uitkomst, maar…

Bij de eerste ronde op de Woldberg werd me wel meteen duidelijk dat ik het mountainbiken op landelijk niveau heb gemist. Daarbij mag het echt wel even zwaarder en moeilijker zijn dan in een regionale competitie, waarbij je ook rekening moet houden met mensen die voor het eerst willen deelnemen. Hoewel de opkomst in de regio groot is en de concurrentie ook sterk kan zijn, is het deelnemersveld bij een landelijke wedstrijd voor de fanatiekeling wel interessanter. Met dank aan de categorie waarbij alle soorten licenties op één hoop worden gegooid: Breedtesport 17+.

In deze categorie worden alle categorieën die niet nieuwelingen, junioren, beloften of elite zijn samengevoegd tot één categorie. Zo kan het zijn dat je met masters 40+ rijdt, maar ook tegen een junior die met een amateurlicentie koerst. Daarmee werd de Breedtesport 17+ meteen een interessante categorie die wat mij betreft moet blijven. Zo’n beetje het hele deelnemersveld was aan elkaar gewaagd en voor hen die vinden dat deze categorie toch te competatief is, bood de Funklasse wedstrijd voorafgaand nog een mogelijkheid. Heel tof dat MTB Havelte zich ook daarvoor nog blijft inzetten. En een dag eerder organiseerden ze ook nog een Landelijk Jeugdtoernooi.

Conclusie

De wedstrijd was pittig, maar bracht daardoor ook veel voldoening. Naarmate de vermoeidheid toenam, werd het steeds moeilijker me op de aaneenschakeling van technische stukken te concentreren. Aangelegde hindernissen waren niet nodig, omdat dit bos vol ligt met van nature aanwezige obstakels. De mulle bosgrond maakte dat er bijna nergens plek was om even rustig op adem te komen en drie keer per ronde de Woldberg op zorgde voor ruim 400 hoogtemeters in een wedstrijd van een uur. Schallend vanaf het startterrein werden we door de speaker vermakelijk op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en de aanmoedigingen van het goed vertegenwoordigde publiek maakten de sfeer compleet. De onderstaande foto’s en video geven je hopelijk een goede indruk van de wedstrijd.

Als ik na mijn eigen wedstrijd rondloop op het terrein zie ik vooral sfeer, gezelligheid en mensen met dezelfde passie. De mountainbike verbindt hen. Of het nou is als junior, ouder, verzorger, publiek, vrijwilliger of jurylid, deze mensen zijn hier omdat ze plezier beleven aan hun sport. En dat kan op heel veel manieren, zo blijkt gisteren. Van de bevlogen vrijwilligers die het iedereen naar de zin willen maken tot de fanatiekelingen die het beste uit zichzelf willen halen (en daar een sterk deelnemersveld voor nodig hebben), de sleutel tot succes is volgens mij dat je het samen doet, waarbij iedereen welkom is.

Een ecosysteem dat op elkaar is afgestemd, waarbij plezier de boventoon voert. En precies dat kon weleens het geheime ingrediënt van de goedbezochte regiocompetities zijn. Hopelijk is dat door te trekken naar een landelijk niveau. Of je nou jeugd-, funklasse-, amateur- of beroepsrenner bent, MTB Havelte was voor daadwerkelijk elk type mountainbiker een weekend lang de hartverwarmende gastheer.

Meer bij MTB Havelte en KNWU.