Veluwse MTB Competitie: eerste wedstrijd in Zutphen is koud en glad door dikke modder

Het kon natuurlijk ook niet anders. Na dagen van regen, hagel en zelfs natte sneeuw weet je eigenlijk genoeg. Blubber. Afgelopen weekend stond de eerste wedstrijd uit de winterse editie van de Veluwse MTB Competitie op het programma. We werden ontvangen op het terrein van ETP Zutphen voor een echt Hollands modderbad.

Mountainbiken in Hollands winterweer

“Het lijkt wel cross”, hoorde ik meerdere keren over het terrein schallen. Zodra je naast het clubhuis het terrein van de wielervereniging Zutphen betrad, stapte je met beide poten in de drassige klei. Flinke regenbuien werden afgewisseld door brede opklaringen onder begeleiding van een guur windje. Echt Hollands winterweer. Gelukkig weerhield het een grote groep mountainbikers niet om te komen en ook het publiek was gezien de weersomstandigheden goed vertegenwoordigd.

De Veluwse MTB Competitie heeft als doel om een toegankelijke mountainbikecompetitie te organiseren, waarbij jong en oud, maar ook beginner en gevorderden ongedwongen met elkaar kunnen strijden. Zelf reed ik mee in categorie 9, waarmee we in de middag startten. In totaal zijn dit jaar acht wedstrijden op en rond de Veluwe, die om beurten worden georganiseerd door de deelnemende verenigingen. Zutphen trapt de competitie af op een terrein dat van alle gemakken is voorzien.

Glad, gezellig en ongedwongen

In het verwarmde clubhuis kon het verkleumde publiek zich goed warmen aan de warme dranken. Ook was het sanitair daar in orde en op de verharde parkeerplaats was voldoende ruimte gedurende de dag. De wedstrijddag begon met de jongsten. Kinderen met een geboortejaar van 2016 en ouder strijden in zeven leeftijdscategorieën voor de felbegeerde podiumplekken midden op het terrein. Vanuit de geluidswagen aan de finishlijn klonk het vaak hoopvol: “het is weer even droog gelukkig”, terwijl in de verte de volgende donkere wolken alweer dreigend dichterbij kwamen.

Het parcours op het terrein van ETP Zutphen was door de vele regen nat en drassig. De kleiige ondergrond was samen met de herfstbladeren gemengd tot een soort donkere drap die overal aan bleef kleven. Glibberen en glijden dus en naarmate het weer in de middag beter werd, werd de modder vettiger. Toch heeft het parcours zich goed gehouden, maar door de gladde ondergrond werd er behouden en geconcentreerd gereden. Een slippertje lag namelijk verraderlijk op de loer.

Ondanks het weer hielden publiek en deelnemers met succes de moed erin. De gezellige en ongedwongen sfeer op en rond het parcours, maakte de start van de competitie echt weer tot een laagdrempelige reeks wedstrijden zoals we van vorige edities gewend zijn. Op 16 december is de volgende wedstrijd in Apeldoorn. De volgende zes wedstrijden vinden plaats in het nieuwe jaar, vanaf 6 januari 2024. Aanmelden en deelnemen kan nog steeds.

Meer info en inschrijven kan bij Veluwse MTB Competitie.