Trailfund van NTFU en Bosch eBike Systems ondersteunt onderhoud van Nederlandse routes

De mountainbike wordt steeds populairder in Nederland. Meer bikers, meer routes en dus meer onderhoud. Praktisch alle routes in Nederland worden met de belangeloze inzet van vrijwilligers onderhouden. Je hebt de groepjes met scheppen en kruiwagens vast weleens op je route aan het werk gezien, want een goede en veilige route kan alleen bestaan met goed onderhoud. Om de bijna drieduizend vrijwilligers een flinke steun in de rug te geven, hebben twee fietsorganisaties de handen ineengeslagen.

Nieuw Trailfund helpt vrijwilligers met aanleg, onderhoud en beheer

De wielersportbond NTFU heeft in Bosch eBike Systems een partner gevonden om de Nederlandse routes structureel veiliger, mooier en toegankelijker te maken. Onderhoudsgroepen en verenigingen die minstens één jaar zijn aangesloten bij de NTFU kunnen één keer per jaar een aanvraag voor ondersteuning indienen, waarbij maximaal € 2.500,- per initiatief wordt toegekend. De twee organisaties bepalen op basis van onder andere noodzaak, de vignetverplichting en de bijdrage aan het mountainbiken in Nederland aan welke aanvragen de steun wordt toegekend.

Onderhoudsgroepen kunnen de hulp gebruiken voor bijvoorbeeld de inhuur van een professionele routebouwer, de huur van een minikraan, onderhoud van slechte delen in een bestaande route of verbeteringen door middel van bijvoorbeeld bruggen, rockgardens of andere technische objecten.

Eerste drie routes met steun in september klaar

Twee jaarlijks kunnen onderhoudsgroepen aanvragen indienen. De eerste drie initiatieven zijn inmiddels toegekend en zijn in september volledig afgerond. Zo krijgt de route van Marum hulp bij het droogleggen van een deel langs de A7, waar het bij veel regenval soms te nat is om overheen te rijden. FTC ’t Kamrad in Drenthe heeft de handen vol aan het wegwerken van gaten in de paden, dus ondersteunt het Trailfund met de aanleg van leemzand waardoor de route structureel van goede kwaliteit blijft. En in het Brabantse Netersel krijgt de route een flinke upgrade, met de komst van technische objecten als een rock garden, north shore en boomwortelsectie. Helaas hebben we die technische uitdagingen zelf nog niet kunnen testen, maar gelukkig heeft de maker van deze video dat wel voor je gedaan!

Zelf vrijwilliger? Een nieuwe aanvraag indienen kan tot uiterlijk 15 november. Lees meer over het Trailfund.