Review: Rapha Trail Windblock Jersey met Trail Fast & Light Shorts

We hadden een warme droge zomer, maar langzaam naderen de donkere en koude dagen van het jaar. Een goed moment om een blik in je kledingkast te werpen en te checken welke mountainbikekleding je voor de herfst in huis hebt. Van het Engelse merk Rapha ontvingen we vast een pakketje met kleding om te testen. Ik trok er op uit met de Trail Windblock Jersey en Trail Fast & Light Shorts.

Eerste indruk van de broek en het shirt

Meteen valt op hoe ontzettend stijlvol de kleding van Rapha is. Veel mensen kennen het merk van de race- en gravelfiets waar ze vaak trendsetter zijn met stijlvolle fietskleding. Met hun mountainbike collectie maken ze dat ook helemaal waar. De kleuren zijn heel goed gekozen, want die zijn rustig, subtiel en daardoor opvallend. De broek kies ik in de kleur grijs en het shirt is een combinatie van drie soorten blauwig Turquoise (officieel Navy/Egg Shell/Blue Green). De pasvorm is goed en het zit mij als gegoten. Bij de eerste keer voelt het toch even alsof ik een maatpak speciaal voor mij aantrek.

Lichte broek met sterk ademende eigenschappen

De Trail Fast & Light Short heeft geen zeem en wordt niet geleverd met een binnenbroek, maar daarvoor biedt Rapha de Trail Bib Liner aan. Bij de eerste keer aantrekken valt meteen valt op hoe lichtgewicht de Trail broek is. De stof voelt heel verfijnt en zacht. De broek is super elastisch, maar blijft wel stevig en dekkend. Ik draag maat M en die valt goed om mijn billen en benen. De sluiting bestaat uit twee drukknopjes die je best zorgvuldig moet sluiten en de gulp sluit je met een rits. Met de twee bandjes aan de voorkant van de heupen, stel ik de broek goed af. De broek is een baggy model, maar sluit eigenlijk perfect aan; comfortabel losjes zonder openingen of plooien.

De zakken met rits op de benen vind ik heel cool gedaan. Het voelt de eerste keer gek, want normaal ben je gewend dat de bergruimte van je zak op je bovenbeen zit. Nu hangt die ruimte juist richting de achterkant van je been. Dat voelt gek als je er bijvoorbeeld een telefoon in stopt, maar éénmaal op de mountainbike is het geweldig. De zak met relatief zware telefoon schuurt namelijk niet over je bovenbeen, maar leunt zachtjes tegen de onderkant van je bovenbeen zonder dat het gaat hangen. Na een minuut heb ik niet meer door dat er een telefoon en portemonnee in mijn zakken zitten.

Ademend trail shirt met luchtwerende voorkant

De Rapha Trail Windblock Jersey is ook een shirt waar goed over is nagedacht. Door de harmonieuze kleurkeuze valt het niet direct op, maar de het shirt maakt gebruik van drie verschillende stoffen. De meest opvallende zit aan de voorkant. De licht blauwe laag op je borst is een windbreaker stof. Wel licht ademend en dus niet waterdicht, maar het houdt vooral de wind tegen. Een klein nadeeltje is dat die stof wat kreukt. Daar zie je op de fiets niks meer van, maar je hebt wel de neiging om het even te strijken (niet doen!).

De stof in de basislaag van de trail jersey is gemaakt van een mix met onder andere Rapha Performance Merino Off Road-wol. En dat merk je! Het is lekker luchtig, toch enigszins warm en houd geen zweet vast. Een laag van diezelfde wol vind je ook onder de luchtwerende laag aan de voorkant. De stof in de mouwen heeft een andere samenstelling met onder andere nylon. De stof heeft een beetje dezelfde textuur als de broek, maar is veel minder elastisch en houdt ook wat meer wind tegen. De uiteinden van de mouwen zijn weer van de donkerblauwe en elastische merino-mix gemaakt.

Het opvallende tenue in praktijk

Ik ben niet de enige die dit een stijlvolle set vind. Ik krijg opvallend veel aanspraak van mensen die me complimenteren met de outfit. Ook functioneel is de kleding een (spreekwoordelijke) warme jas. Ik voel me echt vrij in de kleding, terwijl ik vaak extreem zuinig ben op nieuwe spulletjes. Deze set wekt niet de indruk dat ik er voorzichtig mee moet doen. Mocht je kleding beschadigen dan heeft Rapha overigens ook een repair kit meegeleverd in bijpassende kleuren.

De broek ademend heel goed, heeft een hele prettige pasvorm en voelt beschermend. Het shirt ademt ook heel fijn door het achterpaneel, alleen wanneer ik echt flink begin te zweten merk ik met name in de mouwen dat de condens niet voldoende weg kan. Na een paar minuten rustig aan doen trekt de condens snel weer weg. Dit shirt is dus echt bedoelt voor koudere en nattere dagen in het voor- of najaar. In de winter zul je het moeten aanvullen met extra lagen kleding.

Specificaties

Rapha Trail Windblock Jersey
Maat: M
Kleur: Navy/Egg Shell/Blue Green (ook verkrijgbaar in zwart/wit)
Prijs: € 120,-

Trail Fast & Light Shorts
Maat: M
Kleur: Grey/Light Grey (ook verkrijgbaar in turquoise, geel en donkerblauw)
Prijs: € 110,-

Conclusie

Na meerdere ritten blijft mijn mening over de kleding zeer positief. Zowel broek als shirt zijn heel comfortabel en duurzaam. Enig minpuntje is de druksluiting in de broek. Die vind ik te subtiel gemaakt, waardoor er makkelijk een randje stof tussen blijft zitten. Voor de kledingkast en ook na een plaspauze merk ik dat de broek sluiten eigenlijk best wel priegelen is. De drukknopen hadden van mij groter en steviger gemogen. De ritssluitingen daarentegen lijken te zijn gesmeerd met kettingolie, want zowel de gulp als zakken sluiten heel soepel.

Ook na meerdere was beurten blijven de stoffen en kleuren heel mooi. Dat zie je ook terug in het prijskaartje want deze kleding zit wat dat betreft in het hogere segment. Maar daar is de kwaliteit dan ook naar. Opvallend is wel dat het kreuken van het voorpaneel in het shirt een beetje blijft, maar op de fiets zie je daar eigenlijk niks meer van. Door de baggy pasvorm trekken de licht wapperende zijkanten de stof op je borst namelijk mooi strak. Je kunt de kledingstukken van Rapha goed mixen en matchen, want eigenlijk horen deze twee items niet bij elkaar. De broek is gemaakt voor warme dagen, terwijl je het meest aan je shirt hebt in de herfst of het voorjaar. Rapha biedt uiteraard ook andere shirts en broeken voor andere omstandigheden. Als je het mij vraagt is deze combi juist de perfecte kit voor op de trails tijdens de naderende herfstdagen.

Check de kleding bij Rapha.