Specialized Trail Neoshell Rain Jacket – hoogwaardige jas voor barre mountainbike tochten

Grijs, grauw en guur, ook in die weersomstandigheden is mountainbiken leuk. De modder die om je oren vliegt en het geluid van knarsende tanden op je zanderige voorblad. Met de wetenschap dat je lichaam warm en droog blijft tot de warme welverdiende douche, kun je in alle omstandigheden lol hebben op je mountainbike. In dit artikel vertel ik hoe de Specialized Men’s Trail Neoshell Rain Jacket je daarbij helpt.

Topkwaliteit in natte en koude omstandigheden

Als ik de jas voor het eerst aantrek, merk ik het meteen: ik heb iets moois in handen. Je voelt aan de stevige stof, de prettige pasvorm en de slimme afwerking meteen dat over deze jas echt goed is nagedacht. Dat mag je natuurlijk ook verwachten met € 320,- als prijs. Geen kat in de zak dus met deze Trail Neoshell Rain Jacket.

Voor ik inga op de comfortabele stof eerst even over de prettige pasvorm. De jas zit losjes (baggy) en draag je makkelijk over andere lagen kleding. In de hoge kraag kan ik me goed verschuilen en de zachte stof voelt prettig aan in mijn gezicht. De ritsen (YKK AquaGuard) in deze jas zijn grof, stevig en over de hele lengte voorzien van een tochtflap aan de binnenkant, maar aan op de bovenste helft zit ook een tochtflap aan de buitenkant. Die is gemaakt van dezelfde stof als de rest van de jas. Water en wind komt simpelweg niet door tot aan je borst. Sluiten van het bovenste deel gaat wat moeizamer, want de rits gaat stug door de twee tochtflappen heen.

Een ode aan de capuchon! Die is perfect. De pasvorm is precies goed en nog iets te verstellen door een elastiek over de rand, maar van zichzelf valt de capuchon heel goed over mijn helm. Over de Specialized Ambush 2 helm die ik draag, blijft de capuchon op zijn plek tijdens het rijden, zonder dat het ten koste gaat van mijn bewegingsvrijheid. De klep van de capuchon valt precies mooi over de klep van mijn helm en de stof is opvallend stil. De dubbele ritssluiting aan de voorkant zorgt ervoor dat de jas ook van onder open kan en achterop zit een extra rits om makkelijk bij achterzakjes in een fietsshirt te komen. Super handig!

Specialized kiest met Polartec Neoshell voor een waterdichte stof die voor een waterdichte stof opvallend ademend is. Hoewel zowel Specialized als Polartec niet te koop lopen met de waterkolom van 10.000 mm, is dat toch flink waterdicht. Er zijn stoffen op de markt die een veel betere waterdichtheid hebben, maar die ademen daardoor vaak weer minder goed. 10.000 mm houdt je in een flinke regenbui toch echt wel droog en het ademende vermogen van een regenjas is bij lange tochten eigenlijk veel belangrijker. Een verstandige keus dus van Specialized.

In de praktijk: droog en warm

Kou vatten in natte omstandigheden komt vaak door een combinatie van wind en regen. De regen maakt je (onder-)kleding nat en de wind zorgt dat de natte kleding afkoelt waardoor je lichaam afkoelt. Niet voor niks moet een regenjas dus ook winddicht zijn. Tegelijkertijd moet zweet wel naar buiten kunnen. Voor een regenjas doet deze Specialized Trail Neoshell Rain Jacket dat opvallend goed. Ik merk dat ik hem ook aantrek als de kans op regen klein is. Bij intensieve inspanning in droge omstandigheden houdt de jas toch teveel vocht vast waardoor het zweet alsnog wat snel afkoelt, maar tijdens rustige flowy tochtjes met minimale regen is deze jas ook een veelzijdige beschermengel.

Toch voelt deze regenjas zich in echte regen pas helemaal thuis. En ik dus ook. Zelden heb ik zoveel lol gehad tijdens een regenrit. Ik kon echt genieten van het isolerende vermogen, terwijl het met bakken uit de lucht kwam. Ook het zweet hoopt zich niet meer op in de jas, omdat de luchtvochtigheid sowieso hoger is en de gevoelstemperatuur daardoor lager. De jas heeft geen regenwater doorgelaten en bij thuiskomt merk ik dat alleen met ondershirt een beetje vochtig is van het zweet. Alles klopt aan deze regenjas. Als Specialized iets wil optimaliseren aan deze jas, zouden de ontwerpers nog iets moeten bedenken op de dubbele tochtflap. Daardoor sluit de bovenste helft van de rits wat moeizaam.

Natuurlijk zit ik onder de modder. Er is één nadeel aan mountainbiken in de regen: de schoonmaak. Je moet wat extra tijd inruimen om je mountainbike, maar ook je kleding te wassen. Gelukkig mag deze Trail Neoshell Rain Jacket gewoon bij de rest van de was. Hoewel de jas is voorzien van volledig getapte naden, kan deze gewoon mee met de rest in de wasmachine tijdens het sportprogramma (30 graden / 1000 toeren). Ook na meerdere keren vind ik geen spoor van slijtage door het wassen.

Specificaties:

Specialized Men’s Trail Neoshell Rain Jacket
Materiaal: Polartec Neoshell
Waterdichtheid: 10.000 mm
Capuchon: niet afneembaar
Zakken: twee op de voorkant
Achterpaneel: voorzien van rits
Naden: getapet
Maat: M
Kleur: Zwart
Gewicht: 540 gram (zelf gewogen)
Adviesprijs: € 320,-

Conclusie

Ben je op zoek naar een super goede regenjas? Dan ga je hieraan echt plezier beleven. Alles klopt aan deze jas. Van de stof, pasvorm tot de water- en winddichtheid. Of je € 320,- wilt uitgeven aan een regenjas, hangt af van hoeveel je door de regen fietst (of hoeveel bescherming je wilt). Toch zul je zien dat vergelijkbare regenjassen van andere merken al snel in deze prijscategorie vallen. De holly grail van het ademende vermogen versus de waterdichtheid vraagt om een kwalitatieve stof en dat kost vaak iets meer. Zo’n stof vind je in de Specialized Men’s Trail Neoshell Rain Jacket.

Met de 10.000 mm waterkolom van deze stof zijn er jassen op de markt met een nog betere waterdichtheid, maar die zijn meestal ook minder ademend. Wind en water dringen in regenbuien niet door deze jas heen, terwijl zweetvocht toch goed naar buiten kan. Ook als het niet regent is deze jas bij lage inspanning goed te dragen. Behalve het stugge bovendeel van de rits, vind ik geen kritieke punten en ben ik vooral blij met deze jas in mijn kledingkast.

Meer info via Specialized