Santa Cruz presenteert nieuwe Nomad met mini-docu over Sam Dale

Enduro-rijders zijn toch een soort Nomaden van de 21ste eeuw. Ze trekken de wereld over naar de meest onherbergzame gebieden op zoek naar extreme trails, zonder zich ooit te willen binden aan een vaste verblijfplaats. In plaats van een kudde laten zij hun mountainbikes grazen over ongerepte landschappen waar ze voorbij trekken met als onderdak een kleine kampeerbus. Niet zo gek dus dat Santa Cruz de op één na extreemste mountainbike uit het assortiment vernoemt naar die liefhebber: Nomad. Het Amerikaanse bedrijf presenteert de nieuwe fiets met minidocumentaire over de roadtrip van een echte new age nomad: Sam Dale.

Weer een mooie toevoeging aan de uitgebreide collectie

Eerst maar eens naar zijn fiets kijken. Wat meteen opvalt is de flinke travel. Santa Cruz heeft een downhillbike met 210 mm travel, maar deze komt daar in de buurt met twee keer 170 mm travel (180 mm is ook mogelijk). Eigenlijk is deze mountainbike voorzien van alle gemakken die je inmiddels van Santa Cruz kunt kennen, zoals de glovebox onder de bidonhouder, een flip chip, een mud flap ter bescherming van de achterdemper en een sublieme afwerking. Verder is de stijfheid van het frame afhankelijk van de framemaat, want zoals Santa Cruz zelf schrijft: grotere rijders zorgen voor meer stress op het frame.

De mountainbike is verder voorzien van het gepatenteerde VPP Suspention, zoals op de meeste van hun fietsen. Dat moet zorgen voor de beste verhouding tussen efficiënt kunnen trappen en toch de veerweg optimaal benutten als de vering een flinke klap moet opvangen. Je hebt ruime keus aan merk en type vering voor de mountainbike en kunt zelfs zowel coil als air dempers plaatsen. De fiets is enkel verkrijgbaar in een MX-uitvoering. Zo noemt Santa Cruz de mullet uitvoering waarbij het voorwiel 29 inch en het achterwiel 27,5 inch is.

De nieuwe Nomad is verkrijgbaar in vier kleurencombinaties en tien uitvoeringen. Prijzen variëren van $ 5.649,- tot $ 11.199,-. Je kunt al flink wat keuzestress ervaren in het aanbod van Santa Cruz en die wordt niet minder met deze nieuwe Nomad.

Sam Dale op roadtrip door Frankrijk met de nieuwe Nomad

Meestal presenteren merken nieuwe fietsen in een gelikt promotiefilmpje van een minuut. Santa Cruz pakt het deze keer anders aan. De video die bij de presentatie komt is zeker de moeite van het kijken waard. Enduro-specialist Sam Dale mocht de nieuwe Santa Cruz Nomad al een maandje proberen. Voor een roadtrip in zijn kampeerbus trekt de Brit naar de Franse Alpen en neemt onder andere deel aan één van de extreemste races ter wereld: Megavalanche. Met de start op een 3200 hoge berg in de sneeuw en een afdaling van zo’n 40 minuten. Je ziet het hem op de nieuwe Nomad in deze een inspirerende minidocumentaire.

Meer info via Santa Cruz