Santa Cruz presenteert nieuw paradepaardje met Megatower 2023

Eerlijk is eerlijk, ga je deze downhill bike nodig hebben op Nederlandse MTB-routes? Nee. Maar is hij gaaf? Ja! De nieuwe Santa Cruz Megatower 2023 is de ideale reisgezel voor je buitenlandse fietsvakanties naar de tofste downhill-parken van Europa. Santa Cruz legt bij de presentatie van het 2023 model de nadruk op de veelzijdigheid van de fiets: zodat je toch met een serieuze downhill bike ook een lekker stukje kan toeren door de Nederlandse bossen.

Je kiest tussen twee full carbon frames

Het nieuwe Megatower-model heeft twee soorten carbonframes als basis. De CC-frames zijn net wat lichter, net zo stevig en een stukje duurder dan de C-frames. Het gewicht van de elf verschillende frame met afmontage-combinaties loopt uiteen van de 16,3 kilo voor de zwaarste variant (een model met SRAM GX AXS en een coil-veerweg op een C-frame). Exact 15 kilo weegt het model met SRAM X01-montage op een CC-frame.

Alle modellen zijn voorzien van SRAM-afmontage. Bijna alle modellen hebben een FOX 38 Float in verschillende varianten als voorvork. De goedkopere Megatowers zijn uitgerust met een RockShox Super Deluxe Select achterdemper en op de duurdere modellen monteert het merk een Fox Float of DH.

De Megatower 2023 is voorzien van flip-chip, een veerweg van 165 mm in de achtervork en 170 mm in de voorvork. De fiets is alleen te gebruiken met een 29 inch banden en een maximale breedte van 2,5 inch.

Santa Cruz streeft naar perfecte positie voor iedereen

De Santa Cruz heeft een relatief steile zadelbuis, waardoor je gewicht meer voorop de fiets komt, waardoor je met klimmen een fijnere positie hebt. Hoe groter de framemaat, hoe steiler de zadelbuis wordt. Framemaat S heeft een hoek van 77,24 graden en de XXL een hoek van 77,8 graden, om het rijgevoel voor alle maten zo goed als gelijk te houden.

Zoals je van een high end merk als Santa Cruz mag verwachten is de fiets keurig afgewerkt met mooie cablerouting binnendoor en een rubberen afscherming van de achterveerweg. Beide soorten frames zijn beschikbaar in twee kleurencombinaties; donkerblauwe basis met lichtgroen logo (Translucent Blue) en een zacht orange logo op een matte zandkleur (Matte Nickel). In de topmodellen rij je op een 29 inch Reserve 30-wielset van carbon en anders zit je op een aluminium 29′ setje van RaceFace van eveneens 30 mm breed. Daarnaast heeft Santa Cruz in het frame met achterdemper ook ruimte gehouden voor een bidonhouder met daaronder een glovebox. Ruimte die lang niet iedere serieuze downhill bike heeft.

De prijzen van de nieuwe Santa Cruz Megatower 2023 variëren van € 5.799,- voor het instapmodel tot € 11.799,- voor het topmodel. Mogelijk moet je daarvoor nog even sparen. Misschien kun je in de tussentijd jezelf vast lekker maken met deze build-video van de nieuwe Santa Cruz Megatower 2023.

Meer info via Santa Cruz