Review: Shimano GR9 schoenen met GR400 flat pedal – topmodel uit gravity serie

Wat rijd jij? Klikpedaal of flat pedal as a pancake? Het kan soms verhitte discussies opleveren, maar zeker bij flat pedals is de juiste combinatie tussen schoen en pedaal belangrijk. Shimano heeft een gravity serie, waaruit we de topmodellen mochten testen. Lees hier alles over de GR9 schoenen met de GR400 pedaal.

Shimano GR9: schoen met grip en stevige neus

Laten we beginnen met het schoeisel. De GR9-schoenen komen uit de gravity-serie van Shimano en zijn daarmee officieel bedoeld voor het extreme werk als downhill en enduro mountainbiken. Dat neemt niet weg dat je er ook uitstekend mee uit de voeten kunt als je ongedwongen of flowy op pad bent zonder een centimeter van de grond te komen. Met een stijfheid van 3 op de index van Shimano, zitten en lopen ze heel comfortabel.

Bij het aantrekken voelen de schoenen direct comfortabel. Ze hebben een normale pasvorm in zowel de lengte als de breedte, voorzien van stevige binnenzooltjes die het holle deel van mijn (normale) voet goed ondersteunen. Sluiten gaat heel makkelijk door de normale veters die je echt stevig kunt aantrekken. Overigens is dat niet nodig, want met normale spanning op de veters blijft de schoen ook goed aan de voet zitten. De lussen van de gestrikte veters kun je mooi wegwerken onder een speciaal elastiekje, waardoor ze nergens achter blijven hangen.

Meest opvallend is de verhoogde kraag die rondom de hiel en de hak van je voet is gebruikt. Die is elastisch en voelt aan als het ademende materiaal dat je kan herkennen van bijvoorbeeld overschoenen. Als je de schoen draagt, merk je niks van die extra stof. Eenmaal thuis wel! Het zorgt er namelijk zeer effectief voor dat er geen stof of opspattend zand in je schoen komt en het beschermt je enkels.

De neus van de schoen is stijf en stevig. Je kunt het vergelijken met een werkschoen, maar dan zonder metalen versteviging. Tijdens het rijden raak ik meerdere keren de grond, stenen of takken en de neuzen van de schoen beschermen mijn tenen echt goed. Het materiaal aan de bovenkant van mijn tenen heeft juist weer een lekkere ventilatie, die je kunt vergelijken met normale sport- of MTB-schoenen. Verder geeft Shimano aan dat de schoen is gemaakt van materialen die minder water opnemen en snel drogen. Na een rit in de heftige regen staan ze toch nog ruim een dag op de vloerverwarming voordat ze weer helemaal droog zijn. In vergelijking met andere mountainbikeschoenen merk ik op dat punt geen verschil.

Lopend merk je het al, maar op de fiets helemaal. De buitenzool van de schoen is gemaakt van Ultread-rubber. Een compound die enerzijds lichtgewicht is, maar ook heel veel grip heeft. Origineel ontwikkeld voor mountainbikeschoenen met harde onderkant en klikpedalen, maar in een honinggraad profiel ook zeer bruikbaar voor deze flat pedal shoes. Zowel in natte en droge omstandigheden, hou ik te voet grip en ook zeker op de pinnetjes van de pedalen. Je moet in combinatie met de GR400 pedalen wel rekening houden met slijtage aan de buitenzool door de pinnetjes. Na zo’n 100 kilometer intensief gebruik zie je op de plek waar de schoen de pinnetjes veel raakt wel wat gebruikssporen ontstaan.

Shimano GR400: robuust en extreem

De GR400 is de beste flat pedal op het gebied van sport en gravity die je kunt krijgen uit het assortiment van Shimano. Ze zijn licht, hebben een groot oppervlak en zijn voorzien van 9 robuuste pinnen. Over de langste zijden gemeten heb je een oppervlak van 101 mm lengte bij 95 mm breed, met licht aflopende hoeken binnen en buiten. Naar mijn beleving echt wel groot genoeg voor iedereen met schoenmaat 42 of meer. Shimano is efficiënt omgegaan met het materiaal, wat zorgt voor twee grote openingen in het platform waar bijvoorbeeld modder goed door weg kan. De 9 pinnen lopen helemaal over de buitenrand van de pedaal. Drie voor, drie achter, twee aan de buitenkant en één dichtbij de as aan de binnenkant. De pinnetjes komen ongeveer een 5mm boven het platform uit.

De pedaal voelt opvallend licht aan en ook op de weegschaal valt me op dat een paar net onder de 400 gram blijft. Het platform is gemaakt van donkergrijze kunstharscomposiet, maar ook verkrijgbaar in de kleuren rood en blauw. De pedalen monteer je zowel met een pedaalsleutel als een inbussleutel.

Tijdens het rijden ervaar ik veel grip van de pinnen in combinatie met de GR9-schoenen. Het platform is lekker groot (maar niet te groot) en de pinnen zitten precies op de juiste plek. Met name de vier pinnen aan de buitenkant vormen echt een stevige houvast waardoor je niet snel zijwaarts van het pedaal zal schuiven als je de bike platlegt in een bocht. De pinnen onder de bal van mijn voet zorgen dat de schoen bij een trapbeweging op z’n plaats blijft.

Voor wat meer ongedwongen trail gebruik vind ik de pinnen echter best hoog. Zo kom ik met mijn schenen af en toe langs de pedaal, waarbij één van de pinnen een keer best makkelijk door de huid prikt. De pinnen zijn vervangbaar, maar niet in te korten zonder vulringen. Die vulringen of kortere pinnen worden niet meegeleverd helaas. Voor extreem gebruik zoals enduro of downhill zijn deze pinnen echter wel heel geschikt. Waar je de voet ook plaatst, je hebt altijd meteen grip.

Specificaties

Shimano GR9
Modelnaam: SH-GR903
Kleuren: zwart of smoke white
Gewicht schoenen: 798 gram per paar
Geteste maat: 44
Verkrijgbare maten: 38-48
Materiaal schoen: Kunstleer en mesh
Materiaal buitenzool: Ultread Rubber
Adviesprijs: € 149,95

Shimano GR400
Modelnaam: PD-GR400
Serie: Deore XT M7100
Kleuren: zwart, rood en blauw
Gewicht pedaal: 396 gram per set
Aantal pinnen: 9 per kant
Afmeting platform: 101 x 95 mm
Dikte in het midden: 16 mm
Materiaal: kunstharscomposiet
Adviesprijs: € 54,95

Conclusie

Vooral de combinatie van de GR9 schoen met de GR400 pedaal van Shimano is een aanrader. Je kunt echt merken dat beiden voor elkaar bestemd zijn. De grip is ontzettend goed, beide producten zijn opvallend licht en qua kleuren matchen ze ook. Met name de slim gekozen robuustheid in bijvoorbeeld de neus van de schoen en de pinnetjes van het pedaal kan ik waarderen.

Voor recreatief gebruik zijn de pedalen wat te extreem zonder andere pinnen. Die zijn namelijk best hoog en niet makkelijk verstelbaar. Shimano zou er goed aan doen om bij dit topmodel een setje kortere pinnen of vulringen te doen, zodat de pedalen wellicht breder inzetbaar worden en interessant voor een bredere doelgroep. Voor downhill en enduro zijn de pinnen juist te gek, want zodra je de pedaal raakt heb je grip.

De schoenen drogen niet super snel, maar kun je wel goed schoonmaken. Modder en zand veeg je eenmaal droog zo van de schoen af. De extra hoge kraag vindt ik erg goed gedaan en de grip van de Ultread-zool en zijkanten is van hoogstaande kwaliteit. De ‘old skool’ vetersluiting werkt heel goed. Je kunt de schoen daarmee ook makkelijk wat losser dragen of echt heel stevig straktrekken en het geeft de schoen een mooie retro skate look.

Met een adviesprijs van € 149,95 voor de schoenen en € 54,95 voor de pedalen hebben deze topmodellen een hele fatsoenlijke prijs-kwaliteitverhouding.

Meer info bij Shimano.