Review: Northwave Celsius XC Arctic GTX – op naar een witte winter met warme winterschoenen

Kou dringt het snelst door naar de uiteinden van je lichaam. Niet zo gek dus dat mountainbikers in de wintermaanden het meest last hebben van koude handen of – misschien nog wel erger – koude tenen. Northwave maakt met de Celsius XC Arctic GTX een winterschoen voor de koudste omstandigheden. Nu we in december (bijna) de eerste sneeuw hadden, trok ik eropuit met de schoenen.

Warme tenen is een wetenschap

Elimineren van kou in je schoenen lijkt makkelijker dan het is, maar daar onderin komen best veel facetten samen. Voor een prettige temperatuur in je schoenen zijn vier belangrijkere factoren van belang, namelijk je lichaamswarmte, de (lucht-)vochtigheid, de buitentemperatuur en de rijwind. Je voeten geven warmte af, waardoor de schoen van binnen warm blijft. Als je voeten te warm worden gaan ze zweten en dat veroorzaakt vocht. Dat vocht moet naar buiten kunnen verdampen, maar nattigheid van buiten mag weer niet naar binnen komen natuurlijk.

Meestal is het niet zo moeilijk om je voeten een uur warm te houden met lekker veel lagen of extra sokken, maar daarna zorgt de buitentemperatuur in de winter samen met de koeling van rijwind en de trapbeweging ervoor dat het vocht in je schoen koud wordt. Als je schoenen eenmaal te vochtig worden van binnen, worden je voeten niet meer warm. Deze schoenen test ik daarom op ademende eigenschappen, water- en winddichtheid en thermische eigenschappen.

De Celsius XC Arctic GTX is niet het topmodel winterschoen van Northwave. Het Italiaanse merk heeft een brede range aan winterschoenen, met boven deze schoen nog twee (duurdere) modellen. Voor alle drie de modellen is een basis van Gore-Tex stof gebruikt. In dit geval Gore-Tex Rattler. Het grootste verschil tussen de modellen is de stijfheid van de zool en de verfijning van de afwerking. De Celsius XC Arctic GTX heeft een kunststof zool met een stijfheid van 8 op een index van 15. De andere modellen zijn stijver, voorzien van carbon zolen en meer sluitingen.

Jarenlange ervaring met koude tenen

Northwave put uit jarenlange ervaring met de productie van snowboardschoenen en dat merk je aan de afwerking. De buitenschoen heeft een stevig aanvoelende harde laag met ventilatiegaatjes. De schoen is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar bijna alle kleursamenstellingen hebben een reflecterende laag voor zichtbaarheid in het donker. Aan de buitenlaag zit binnenin een sok van neopreen en Gore-Tex vast genaaid. Die is voorzien van een extra voering rondom het schoengedeelte. Bovenop de schoen zit een kraag van neopreen waarin stevige nylon lusjes zijn gemaakt. Die geven je stevige houvast als je de schoen aantrekt. De binnenzool bestaat wel uit vier lagen, waaronder een laagje aluminium.

De schoen sluit met een enkele draaiknop. Daarvoor gebruikt Northwave haar eigen SLW2-dail draadsysteem, dat als voordeel heeft dat je de schoen met een klein knopje op de sluiting een tikje losser kunt maken. Ook kun je met dat knopje de sluiting in één keer openen. De draad is best lang en slingert een paar keer over de wreefflap heen. Die flap valt ruimschoots over je wreef, waardoor de bovenkant helemaal dicht wordt gemaakt en geen knelpunten op de bovenkant van je voet ontstaan. Het sluiten gaat niet snel, omdat de draad lang is en zigzag over de hele schoen loopt. Daardoor kun je wel heel gedoseerd de schoen sluiten, maar mis je wel een beetje lengte als je sluiting helemaal open maakt en de schoen wilt uittrekken.

Northwave Celsius XC Arctic GTX in praktijk

We hadden deze schoenen al een tijdje klaarliggen, maar het Nederlandse winterweer liet nog even op zich wachten. Bij temperaturen boven de 7 graden heb ik de schoenen ook getest, maar dan hoef je ze echt niet aan te doen. Als het droog is, kun je tot 5 graden ook nog prima normale schoenen met een overschoen dragen. Inmiddels heb ik een paar natte en koude ritten kunnen maken en dan komen deze schoenen echt tot hun recht. Ze zitten opvallend comfortabel en je hebt best veel bewegingsruimte. Ze zijn wel wat plomper dan normale schoenen, maar niet plomper dan normale schoenen met dikke overschoenen.

Ook zijn ze iets zwaarder natuurlijk, maar na een paar minuten ben ik dat vergeten. De Northwave Celsius XC Arctic GTX loopt echt comfortabel. De zool is zeker niet de stijfste, maar heeft vanwege het profiel van rubber veel grip. Stijfheid is vaak ook minder belangrijk wanneer het koud is. Bij temperaturen onder nul en met gladheid en ijs sta je waarschijnlijk liever stabiel en met lekkere grip.

Wanneer de temperaturen laag genoeg zijn, merk ik echt hoe lekker warm mijn voeten blijven tijdens een lange mountainbike tocht. Ook zijn ze goed water- en winddicht, want in een lange natte rit door de regen met een temperatuur van zo’n 3 tot 5 graden blijven mijn voeten droog en daarmee warm. Vanaf de buitenkant komt geen water of modder naar binnen en zolang je de broekspijpen niet onder de kraag van de schoen doet of de sokken er bovenuit laat steken, kan koud water praktisch niet in de schoen insijpelen. Ik kies er ook voor om – net als veel schaatsers – geen sokken te dragen in deze schoenen. Zo worden die sokken niet nat van het zweet en kan het vocht in de schoen het snelst naar buiten. Ook zonder sokken blijven mijn voeten goed warm. Het resultaat op een rit van drie uur is net zulke warme en droge voeten als bij vertrek.

De pasvorm van de schoen is natuurlijk uiterst persoonlijk, maar op basis van mijn ervaring met mountainbike schoenen weet ik dat mijn voeten vrij breed en mijn wreven hoog zijn. Ook daarvoor is voldoende ruimte en de voering zorgt dat je nog wat extra bewegingsruimte hebt, terwijl de wreefflap zonder te drukken de sluiting op spanning houdt. De schoenen sluiten door het materiaal natuurlijk minder goed aan dan normale schoenen, maar tijdens het fietsen merk ik geen significant verschil in de krachtoverbrenging.

Specificaties

Northwave Celsius XC Arctic GTX
Materiaal schoen: Gore-Tex en Neopreen
Materiaal zool: plastic (Jaws Carbon Reinforced) en rubber
Sluiting: X-dail SWR2
Pasvorm: Unisex, regular
Gewicht: 500 gram per schoen, zelf gewogen
Maat: 45
Kleur: Zilver
Adviesprijs: € 269,99
Meer info bij Northwave.

Conclusie

Northwave put uit jarenlange ervaring met kou en dat merk ik tijdens de tests. Ze weten met de Celsius XC Arctic GTX een winterschoen te maken die weinig concessies doet aan de rijervaring of krachtoverbrenging. Belangrijker is natuurlijk of je voeten warm genoeg blijven. Ja, dat blijven ze zeker.

Opvallend vind ik de mate waarin de schoen water- en winddicht is. Rijwind voel je niet en blijft echt goed buiten de schoen. Ook op hoge snelheid van een racefiets voel ik geen rijwind. 100% waterdicht zijn de schoenen natuurlijk niet, maar dat zou ten koste gaan van de ademende eigenschappen. Als je echt in een plas met water gaat staan, worden je voeten wel nat. Opspattend water blijft echter goed aan de buitenkant en dringt niet snel door naar binnen. Vocht kan ook goed van binnen naar buiten, waardoor teveel lichaamswarmte ook goed wordt afgevoerd en je geen natte zweetvoeten krijgt.

Aan- en uittrekken gaat niet heel makkelijk. De keuze voor één draaiknop maakt dat – ondanks de lange draad – de wreefflap nog net iets teveel op spanning blijft als ik de schoen aan- of uittrek. Natuurlijk kan je van zo’n stevig gevoerde schoen niet verwachten dat ze passen als een glazen muiltje en daarnaast bespaar je het geklooi met overschoenen. Met name dat laatste vind ik een heel groot pluspunt van de ‘kant en klare’ winterschoenen. Die gaat niet los, je loopt het niet stuk en de isolerende stof (in dit geval Gore-Tex) zit dichter op je voet.

Gebruik van Gore-Tex stof heeft vaak wel een prijskaartje en ook dat merk je aan deze schoen. Hoewel het de goedkoopste van de drie winterschoenen is, betaal je nog een fors bedrag voor een paar. Je levert met dit model in op stijfheid en afwerking vergeleken met normale MTB-schoenen, maar hebt wel lekker warme voeten. Voor de prijs van € 269,99 heb je ook geen overschoenen meer nodig en ze kunnen veel beter tegen een stootje dan overschoenen. Eigenlijk is het enige echte nadeel van een paar Northwave Celsius XC Arctic GTX dat je echt geen excuus meer hebt om niet te mountainbiken in winterweer.