Review: GripGrab Windster 2 – warme winterhandschoen voor mountainbikers

Deze handschoenen zijn niet speciaal voor mountainbikers, maar ik test het paar natuurlijk wel op de mountainbike. Blijven ze warm, kun je goed je mountainbike bedienen en hebben ze grip? Na een periode van guur weer, kan ik je precies vertellen of dit de handschoen zijn die je zoekt.

Boven verwachting warm en waterafstotend

Toen ik voor het eerst de GripGrab Windster 2 aantrok, waren mijn verwachtingen van de warmtewerende eigenschappen niet heel hoog. Door de gebruikte stof was mijn vermoeden dat de handschoen vooral boven nul effectief zou zijn, maar het tegendeel is waar. Boven nul zijn ze ook goed te gebruiken en zeker niet te warm, maar vooral bij temperaturen onder nul blijven ze opvallend warm. Tijdens een tocht met droog maar guur weer onder nul, was zo’n beetje mijn hele lichaam koud. Alleen mijn handen bleven warm.

De stof is opvallend ademend. Dus bij hogere temperaturen kunnen vocht en warmte makkelijk de handschoen verlaten, waardoor je handen niet gaan zweten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor intensieve inspanning met koudere temperaturen. De stof is zacht en redelijk flexibel. De stof is PFC-vrij, maar wel waterafstotend door de DWR-coating (Durable Water Repellent). Daarmee zijn ze niet waterdicht, maar waterafstotend. In een regenbui zullen je handen dus uiteindelijk nat en koud worden, maar nattigheid zoals opspattend water maken geen kans.

Grip op het stuur, goede bediening en bewegingsvrijheid

De pasvorm is normaal. Ik vermoed dat ik eigenlijk een maat te klein heb. Andere handschoenen van GripGrab heb ik in maat L of XL, maar de maat M die ik van de Windster 2 heb passen nog prima. Dat komt vooral omdat je veel bewegingsruimte hebt. Ik vind het prettig dat ze stevig om je handen zitten, maar dat gaat vaak ten koste van de isolerende eigenschappen. Dat ze strakker zitten, heeft dus geen invloed op de isolerende eigenschappen.

De binnenkant is gemaakt van een soort veloursstof en voorzien van een lichte padding in de wreef van de handen. Die voel je bijna niet wanneer je het stuur vastpakt. Ook zijn de binnenkanten voorzien van gripstrips die zorgen dat je echt opvallend veel grip hebt op het stuur. Ik vraag me wel af hoe snel die strips slijten als je de handschoenen langere tijd hebt gebruikt, maar functioneel is het een perfecte afwerking. Ook kun je met deze handschoenen een touchscreen bedienen.

De bewegingsvrijheid van deze handschoen is erg goed als je het afzet tegen de isolerende eigenschappen. Je vingers kun je comfortabel op de remhendel laten rusten en door de gripsstrips hoef je niet bang te zijn dat de hendel uit je vingers glijdt wanneer je remt. Hetzelfde geldt voor schakelen met de duim en wijsvinger. Ook daarvoor heb je alle bewegingsvrijheid en grip.

Specificatie

GripGrab Windster 2 Windproof Winter Gloves
Materiaal: 65% Polyester, 25% Polyamide, 5% Polyurethane, 5% Elastane
Pasvorm: Unisex, regular
Maat: M
Kleur: Zwart
Adviesprijs: € 69,95
Meer info bij GripGrab.

Conclusie

Deze handschoenen zijn bovenverwachting goed en uitermate geschikt voor droge maar koude dagen op de mountainbike. Met een paar aan heb je goede grip op je stuur, die vergelijkbaar is met normale mountainbike handschoenen. Je kunt het stuur goed bedienen, omdat je alle bewegingsvrijheid heeft. Naast de goed gekozen combinatie van sterk isolerende en waterafstotende stoffen, is het materiaal ook duurzaam. Zo zijn ze PFC-vrij en bestaan ze voor 80% uit gerecycled materiaal.

Eigenlijk heb ik geen nadelen kunnen ontdekken, behalve dat ze niet waterdicht maar slechts waterafstotend zijn. Voor 70 euro wil je misschien liever een set die ook waterdicht is, maar dat zou vermoedelijk ten koste gaan van de superieure ademende eigenschappen. GripGrab maakt de belofte helemaal waar: een set die je handen goed warm houden tijdens droge winterdagen.