Review: BBB Cycling ForceMount MTB pedalen

De laatste tijd heb ik me eens beter verdiept in het assortiment vann BBB en het valt me op dat ze hogere kwaliteit bieden tegen een toch scherpe prijs. Zoals bijvoorbeeld de keramische derailleurwieltjes die ik laatst testte. Ook deze set BPD-14 ForceMount SPD-pedalen voor de mountainbike, kan zich meten met de betere pedalen op de markt. Met een aantrekkelijke adviesprijs van € 74,95 op eens voor velen interessant.

Open en met een laag gewicht

Precies wat je wilt natuurlijk van een set mountainbike pedalen. De constructie van de pedalen is open en voorzien van afgeronde hoeken. Hierdoor kan modder en vuil makkelijk zijn weg vinden door de pedaal heen. Vooral behuizing waar de as doorheen loopt is smal in vergelijking met andere pedalen, waardoor de open constructie ontstaat. De body is gemaakt van aluminium en de as van Chromoly staal. Dat is een staal soort die ten opzichte van het gewicht een hoge sterkte heeft.

De keuze voor die materialen maakt deze set pedalen echt licht. Bij mijn weten is alleen de beste set Time-pedalen lichter, maar die set is ook twee keer zo duur. Gangbare merken als Shimano, Crankbrothers of Look wegen met vergelijkbare body-oppervlaktes bijvoorbeeld tientallen grammen meer dan deze set van 294 gram, terwijl de adviesprijs een stuk hoger licht. Ook esthetisch is de pedaal dik in orde wat mij betreft. De taps toelopende as is glazend zwart gelakt en ook de klemmen zijn van materiaal dat na verloop van tijd netjes blijft.

ForceMount MTB pedalen in praktijk

Op papier heeft BBB Cycling dus beste eigenschappen, maar natuurlijk telt alleen de praktijk. In één woord: verbluffend! De pedalen laten zich makkelijk installeren, met de grootst mogelijke inbussleutel (6 mm). Hoewel schoenplaatjes worden meegeleverd, zijn ze ook te gebruiken met de SPD-plaatjes van andere merken; wederom een groot pluspunt. Ik mat ten opzichte van mijn vorige pedalen wel een fractie smallere Q-factor (Shimano PD-M520). Dat is kortweg de afstand van de pedaal tot de crank-arm en bepaalt hoe ver je voeten van elkaar staan. Als je daar gevoelig voor bent, moet je daar rekening mee houden natuurlijk. Mij gaf het geen probleem.

De spanning afstellen gaat ook vloeiend met een kleine inbusbout per pedaalkant. Los van de indicator, klikt de bout ook duidelijk per stand zodat je gewoon de klikken kunt tellen. De trappen van de spanning zijn ook logisch en je kunt de pedalen flink op spanning draaien. Hoewel ik van stevige spanning hou, was halverwege voor mij al voldoende. Eenmaal op de mountainbike wen ik snel aan de iets kortere Q-factor. Dan is rijervaring ook het enige verschil, want verder klikken de pedalen super soepel in en uit. Met zwarte Shimano-plaatjes (SM-SH51) heb ik ruim voldoende speling en bewegingsvrijheid naar zowel links en rechts, voordat de pedaal echt los klikt. Ook als ik in de heat of the moment snel een voetje aan de grond moet zetten, gaat dat vloeiend en zonder dat ik blijf vastzitten.

Minpunten van de pedaal?

Daarvoor moet ik goed zoeken. Het enige moment waar ik in het begin tweemaal tegenaan liep is bij het afstappen. Wanneer ik juist rustig en half uitklik, laat ik mijn voet nog even rusten op de pedaal en blijft de punt van het schoenplaatje nog net in de pedaal zitten. Daardoor blijft het plaatje net achter de voorste klem van de pedaal hangen. Als ik dan echt wil afstappen, blijft de voorkant van het schoenplaatje net hangen en val ik alsnog bijna om. Dit komt waarschijnlijk doordat zowel de voor- als de achterkant van de klem op een spanningsveer zijn aangesloten. Een kwestie van gewenning, want na twee keer bijna omvallen heb ik de honderden kilometers daarna nooit meer last van gehad.

Verder maakt BBB Cycling in deze pedalen gebruik van industrielagers (bal en naaldlager). Die zouden in vergelijking met cup/conuslagers misschien wat gevoeliger kunnen zijn voor vuil en daarmee slijtage, maar BBB heeft ze zo mooi weggewerkt waardoor vuil weinig kans maakt. Daarnaast neem ik bij pedalen van deze prijsklasse niet de moeite om lagers te vervangen. Zeker met zo’n scherpe adviesprijs zou ik gewoon weer een nieuwe set bestellen. De lagers draaien in ieder geval soepel en ik ervaar na bijna 1.000 gereden kilometer nog geen enkele slijtage. Terwijl ik de pedalen ook in extreem natte en droge omstandigheden op de proef heb gesteld.

Conclusie

Met een adviesprijs van € 74,95 ben ik echt verbaast over de perfecte prijs-kwaliteit van deze set. Ze zijn met 294 gram extreem licht, duurzaam en ogen strak. Belangrijker nog; in gebruik kan deze set BBB Cyling BPD-14 ForceMount MTB-pedalen zich ook echt wel meten met de beste modellen van andere en vaak duurdere merken. Kortom, ik ben lovend en vind deze pedalen een opvallende aanrader voor mountainbikers van alle niveaus.

Meer info bij BBB Cyling.