Parcours met zand en snelheid tijdens Veluwse MTB Competitie in Nunspeet

Het eerste weekend in het nieuwe jaar schiet de winterse mountainbike competitie meteen weer in volle gang. Rondom recreatiegebied de Zandenplas in Nunspeet organiseerden de vrijwilligers van TC De Volharding een laagdrempelige wedstrijd op een snel, zanderig en uitgestrekt parcours. Met veel plezier waren we er natuurlijk weer bij.

Droog, snel en uitgestrekt

De regen zal je vast niet zijn ontgaan de laatste maand. Eén van de natste winters ooit zorgt voor ondergelopen natuur, wat je direct merkt als mountainbiker. Rondom de Zandenplas in Nunspeet is gelukkig niks te merken van hoog water. Hoewel een dag eerder heel Nederland nog gebukt ging onder druiligere regenval, zorgen veel geel zand, naaldbomen en bosgrond voor een nagenoeg modderloos parcours.

De derde uit acht wedstrijden van de Veluwse MTB Competitie kenmerkt zich door een uitgestrekt parcours. Waar andere parcoursen het soms moeten doen met beperkte oppervlakte van een verenigingsterrein, heeft TC De Volharding met de Zandenplas beschikking over een uitgestrekte speeltuin voor off road liefhebbers. Daarnaast bieden de ruime parkeerplaatsen en sanitaire voorzieningen van het recreatiegebied meteen uitkomst.

Het parcours start naast het speeltoestel, dat ook uitkomst biedt voor ouders met jonge kinderen. Papa of mama lekker crossen, terwijl de kinderen zich vermaken op de glijbaan. Na de start gaat het parcours direct over de finishlijn en is het even kort draaien tussen de naaldbomen op wat schuine kantjes. De deelnemers duiken dan het strandje op, waarbij de oever van dik geel zand een zuigende ondergrond wordt. Aan de andere kant van de plas draait het parcours bovenlangs terug, waarna de deelnemers de bossen induiken.

Waardevolle inzet vrijwilligers

Ook de opkomst is in het nieuwe jaar wederom dik in orde. In zo’n beetje alle categorieën zijn deelnemers te vinden van een uiteenlopend niveau, zodat je zowel als beginner en als gevorderde altijd iemand hebt om tegen te strijden. Het niveauverschil kan in drukbezochte categorieën soms zorgen voor wat oponthoud, zeker in de smalle paden door het bos. Daar liggen wat korte klimmetjes en kronkelt het veel tussen bomen of struiken, terwijl de snelheid hoog blijft. Ondanks de competitieve insteek, blijven achterblijvers en inhalers elkaar over het algemeen gelukkig vriendelijk de ruimte geven.

De Veluwse wintercompetitie kan ik zo waarderen vanwege enerzijds de korte reistijd tot alle wedstrijden, maar toch ook het ‘professionele’ karakter van de competitie. Alles is goed geregeld. Van inschrijving tot tijdsmeting, startvolgorde en klassementen. Maar ook ter plekke doet de organisatie van deze reeks wedstrijden echt niet onder aan die van nationale wedstrijden. Denk bijvoorbeeld aan catering en sanitair. Dat komt door de tomeloze inzet van een groep fanatieke vrijwilligers, die ook in Nunspeet weer de hele dag in touw zijn om alles in goede banen te leiden.

Enige minpuntje van het parcours in Nunspeet vond ik het ontbreken van wat technische uitdaging. Voor de bedreven mountainbiker miste het net wat hindernissen zoals een rockgarden, jumpline of drop, die we overigens in de andere parcoursen meestal wel terugzien. Nunspeet was vooral snel en daarmee zwaar, maar eigenlijk niet moeilijk. Wel laagdrempelig voor beginners natuurlijk! Meer technische obstakels aanleggen, zou ook veel extra werk opleveren voor de vrijwilligers. Het is dus volkomen begrijpelijk dat ze daar de tijd niet in hebben gestoken.

Elke week feest

Vanaf deze wedstrijd in Nunspeet kun je nu elke week je lol op in de Veluwse wintercompetitie. Met uitzondering van Soest op zondag 21 januari vind je elke zaterdag een wedstrijd in respectievelijk Harderwijk, Ede (Lunteren), Deventer en Oldebroek. Beelden van vorig jaar in Harderwijk vind je hier. Zien we je daar komende 13 januari?

Check de Veluwse MTB Competitie.