Veluwse MTB Competitie weer in volle gang – wedstrijdverslag Harderwijk

Na de openingswedstrijd in Zuthpen begin november werd het even stil in de regionale wintercompetitie van Oost-Nederland. Gelukkig begint 2023 goed met de eerste van een reeks laagdrempelige mountainbike-wedstrijden. Wij waren erbij in Harderwijk voor een verslag.

Alles behalve winterse omstandigheden

Niks nieuws onder de zon, maar een zonovergoten wedstrijddag met temperaturen dik boven de tien graden. Eigenlijk geen omstandigheden voor een wintercompetitie in januari, maar wel lekker. De Veluwse MTB Competitie is een initiatief van een flink aantal verenigingen in Oost-Nederland. Op een laagdrempelige manier kun je kennis maken met wedstrijden of – als je meer ervaren bent – genieten van het competatief verband in een gemoedelijke sfeer. In het eerste weekend van januari streek de organisatie neer in Harderwijk. Tussen de sportvelden op het trainingscomplex van Wielervereniging Noord Veluwe ligt een uitdagend parcours.

Opvallend is de ruimte op het complex. Ondanks de zonnige dag heeft de regen van de afgelopen periode ook z’n werk gedaan. De donkere ondergrond van het terrein is op veel plekken nog wat zompig en fiets zwaar. Aan technische uitdaging is geen gebrek, met als eye catcher een hoge bult midden op het terrein voorzien van flinke drop. Her en der kom ik meer drops en jumps tegen, die overigens allemaal keurig zijn voorzien van een gemakkelijke B-lijn. Verder liggen er veel korte kombochten die vragen om continu aanzetten en in het parcours zijn een paar pittige klimmetjes verwerkt.

Divers deelnemersveld met uitdaging voor iedereen

Gedurende de dag vinden wedstrijden in totaal dertien leeftijdscategorieën plaats. De starttijden zijn bij praktisch alle wedstrijden volgens een vast schema, waarbij ik in categorie 9 om half twee start. Twee minuten na categorie 8. De start verloopt wat rommelig, maar met een ongedwongen sfeer. Deelnemers mogen zich verzamelen in het startvak en worden niet opgeroepen op klassement of startnummer bijvoorbeeld. Resultaat is een wat onduidelijke start met flinke niveauverschillen. Gelukkig is de sfeer, ook in de wedstrijd, nog steeds ongedwongen en vriendelijk. Daarnaast heeft de organisatie gezorgd voor een brede rijbaan en voldoende ruimte om in te halen in de eerste ronde.

Door het grote deelnemersveld is ook echt een competitieve tegenstander voor iedereen aanwezig. Op deze manier starten, zorgt ook meteen voor uitdaging en vraagt om tactiek. Soms kun je meeliften met sterke deelnemers die achter je starten en soms ben jij degene die de kar van het groepje moet trekken. Zeker op de lange en zompige rechte stukken staat een stevige wind de veel energie vraagt van de voorste rijder, waarbij achtervolgers lekker kunnen schuilen in het wiel.

Hele dag plezier voor iedereen

Als deelnemers heb ik me in de wedstrijd van een uur geen moment verveeld. Met rondes van zo’n 8 minuten was er voldoende ruimte voor de meesten om elkaar niet in de weg te rijden of door snelle deelnemers te worden gedubbeld. Daarnaast is door de organisatie ook echt goed nagedacht over een aantrekkelijk parcours voor het publiek. Op het grote middenterrein komen de deelnemers meerdere keer per ronde langs en kan de wedstrijd goed worden gevolgd. De stuurbordjes voorzien van eigen kleur per categorie helpen daar goed bij. En de luxe bungalowtenten voorzien van o.a. goede toiletten maken de prettige beleving compleet.

Komende weken elk weekend een wedstrijd

Door omstandigheden konden twee wedstrijden afgelopen maanden niet doorgaan. Na de openingswedstrijd ontstond dus een gat in de reeks, maar vanaf nu kun je zo’n beetje elk weekend in januari en februari deelnemen aan een wedstrijd in de regio. Voor de weggevallen wedstrijden wordt een nieuwe datum gezocht. Deventer is verplaatst naar 11 februari en voor Loenen is nog geen nieuwe datum bekend. Voor deelname aan de Veluwse MTB Competitie heb je een KNWU- of NTFU-lidmaatschap nodig. Inschrijven kan per wedstrijd of met een passe-partout via de site van de organisatie. Ter plekke inschrijven kan ook.

Meer info vind je hier.

Komende wedstrijden
15 januari – Soest
21 januari – Oldebroek
28 januari – Nunspeet
4 februari – Ede (Lunteren)
11 februari – Deventer
18 februari – Apeldoorn